CSI / Rusia

Scriitorul „profet” face noi previziuni despre regimul lui Putin

„Vin vremuri tulburi „, care destul de probabil se vor termină cu dezintegrarea Rusiei”, – spune Voinovich în interviu.

„Imbecilitatea preşedintelui”

„Până de curând am construit tot felul de scenarii foarte pesimiste, dar situaţia era foarte sumbră. După toate aceste evenimente recente – „Crimeea este a noastră”, Donbas şi restul – am realizat că aş putea din nou face profeţii”! – a remarcat Voinovich. „De fapt, am făcut o singură greşeală: am prezis că Putin va fi obligat să părăsească Kremlinul, dar el este încă la putere. În general, după un nou ciclu (de dată această nu după 70 ani, dar după o perioada foarte scurtă), preşedintele şi Duma de stat au ajuns într-o starea de asemenea imbecilitate, că în mod constant adopta măsuri care nu sunt numai inutile, ci şi dăunătoare pentru Rusia „, – a adăugat el.

Potrivit lui Voinovich, „anexarea Crimeei într-o oarecare măsură a afectat Ucraina, dar a lovit mai puternic Rusia”. Ucraina a scăpat de o regiune care are nevoie de subvenţii uriaşe, şi toată lumea simpatizează cu ucrainenii. Rusia însă a „muşcat mai mult decât poate mestecă”. Scriitorul a mai spus că estul Ucrainei subminează atât puterea Ucrainei, cât şi a Rusiei”.

„În plus, întotdeauna acţionează efectul pendulului, nu doar în Rusia” – a continuat scriitorul. Sub Gorbaciov şi Elţîn, pendulul a fost deviat într-o parte. „Acum, Putin l-a împins foarte departe, şi mişcarea în direcţia opusă este inevitabilă”, – a spus Voinovich.

Scriitorul nu crede că refuzul Rusiei de a urmă un curs democratic era inevitabil. El crede că preţurile ridicate ale petrolului ar fi permis să se facă orice în Rusia, inclusiv consolidarea democraţiei. „Putin a avut o perioada cu noroc şi el a folosit-o în stilul KGB. A demonstrat astfel că este mai degrabă un KGB-ist siret, decât un om de stat înţelept”, – a mai spus Voinovich.

„Puţin s-a băgat singur la colţ”

Vorbind despre Putin, scriitorul a menţionat că: „El s-a băgat singur la colţ. A comis atât de multe păcate şi crime că acum nu are altă soluţie decât să se menţină la putere cu orice preţ. Nu contează în ce fel el va părăsi postul, dar politicile sale cu siguranţă că vor fi condamnate şi toată vină va fi aruncată pe el, aşa cum el da vină acum pe Elţîn”.

Voinovich nu este intimidat de cele 86 la sută rating de popularitate al preşedintelui rus: „Noi ştim că dragostea maselor este nestatornică, va dispărea că un balon de săpun şi foarte curând”.

Scriitorul consideră că Occidentul exagerează natură sinistră a Rusiei: „.. Majoritatea analiştilor contemporani din Occident nu îşi pot imagina că Rusia se poate schimbă…”

„Atunci când în Japonia a fost schimbare de regim, s-au schimbat şi japonezii. Şi ruşii se pot schimbă…Astăzi, suntem la un pas de o situaţie neclară, totul se va termină cu un dezastru, sau oamenii vor prelua puterea”, – a spus el.

Potrivit acestuia, Rusia va avea în curând o nouă şansă de a se apropia de Occident şi democraţie. „Dacă acest lucru se întâmplă, Occidentul va trebui să-i acorde un sprijin inteligent” – sfătuieşte Voinovich.

Despre dezintegrarea Rusiei în „părţi mai mici decât Ucraina”, Voinovich a prezis încă din septembrie 2014. Scriitorul a descris conflictul din Ucraina că fiind un „război civil tardiv”:… „Faptul că Uniunea Sovietică s-a prăbuşit în pace, a fost ciudat şi chiar nefiresc – un astfel de imperiu să se prăbuşească fără şocuri… Ceea ce se întâmplă astăzi în Donbas este o răzbunare sovieto-comunistă. Cei care pledează pentru Novorossia, în esenţă, vor întoarcerea la regimul sovietic. Şi ceea ce face Ucraina este doar să scape de ideologia sovietică. Iar faptul că monumentele lui Lenin sunt dărâmate în Ucraina, este un lucru foarte bun. Unii spun că e vandalism, eu însă cred că vandalism a fost să „torni” peste tot idoli comunişti de beton şi piatră”.

Nu mai putem miza pe bunul simt al lui Putin, declara atunci Voinovich, ci doar pe frică.

sursa:paginaderusia.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *