Economie

Se deschide a doua BURSĂ de valori din R. Moldova

‘Avem intenţia de a deschide cea de-a doua Bursă în Republica Moldova. A doua Bursă, zicem noi, va crea o competiţie pe piaţă. Este vorba despre o Bursă de tranzacţionare a acţiunilor’, a afirmat Doina.

Oficialul moldovean a precizat că decizia a fost dată de către piaţă, în tot acest timp fiind aşteptată votarea Legii privind piaţa de capital din Republica Moldova.

‘Piaţa dictează necesitatea creării unei noi Burse, dar şi pentru a intensifica competiţia. La ora actuală, programul de implementare a celor 36 de acte normative privind piaţa de capital, este în derulare. În termen de şase luni ar putea fi aprobată Legea pieţei de capital din Republica Moldova’, a explicat Aurica Doina.

La rândul său, Valentin Ionescu, directorul general al BVB, a evitat să dea un răspuns pe tema intrării Bursei de la Bucureşti în acţionariatul unei dintre Bursele din Republica Moldova.

Şedinţa de tranzacţionare a Bursei de Valori Bucureşti a fost deschisă, luni, de către Aurica Doina, vicepreşedintele Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare din Republica Moldova.

La evenimentul care se înscrie în programul demarat de BVB sub denumirea ‘Personalităţi deschid Bursa’, au participat şi reprezentanţi ai Comisiei economie, buget şi finanţe din Parlamentului Republicii Moldova.

Bursa de Valori a Moldovei a fost înfiinţată în decembrie 1994, în baza Legii cu privire la circulaţia valorilor mobiliare şi bursele de valori, reprezentând o societate pe acţiuni de tip închis. La crearea bursei au participat 34 de fondatori – participanţi profesionişti la piaţa valorilor mobiliare. Primele negocieri au avut loc la 26 iunie 1995, considerată ziua de naştere a BVM.

La momentul fondării, capitalul social al BVM constituia 238.000 lei, în 1998 era de 392.000 lei, iar în prezent acesta este de 500.000 lei, potrivit datelor postate pe pagina oficială a Bursei din Republica Moldova.

Normativele suficienţei capitalului social de 650.000 lei, inclusiv a fondului de garanţie de 30% din capitalul social, stabilite de legislaţie, sunt respectate.


Foto: Financiarul.com, Evoluția anuală a valorii tranzacțiilor la Bursa de Valori București vs B.V. Moldova

Referințe: 
Un nou proiect de perspectivă – Bursa de Valori Chişinău

Dupa: Agerpres

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *