Astăzi 20 Octombrie 2017, Vineri - Ultima actualizare la ora 16:00
Abonamente

a

 
 
Chişinău
Hânceşti
Tiraspol
Chişinău 40 Hânceşti 39 Tiraspol 39
 

Politică 17 Februarie 2017, ora 09:45

Secretar de stat: Nu putem celebra 100 de ani de la Marea Unire dacă suntem dezbinați

Marime Font

Coordonatorul Departamentului Centenar, secretarul de stat Cristian Videscu, a declarat, joi, la Alba Iulia, că românii nu vor putea celebra o sută de ani de la Marea Unire, în 2018, dacă vor continua să fie „dezbinaţi”, informează News.ro. 

„Nu putem să facem această celebrare (Centenarul – n.r.), dacă noi suntem dezbinaţi. E o perioadă, politic vorbind, dificilă (…) şi care ar fi bine să înceteze şi cu siguranţă lucrurile se vor aşeza în perioada următoare şi ne vom putea concentra cu toţii mai mult pe ceea ce vrem să facem pozitiv şi bun”, a spus Videscu, la o dezbatere privind proiectul „România Centenară”,

El a adăugat că Departamentul pentru Centenar îşi propune să atragă în proiectul Centenarului autorităţile locale, Guvernul, prin toate ministerele, Parlamentul, Academia Română.„Ne aşteaptă un an greu, dar frumos pentru marcarea centenarului. Anul 2018, sărbătoarea naţiunii române, care se va desfăşura după un calendar foarte încărcat, un calendar la care noi am început să muncim şi la care toţi sunteţi invitaţi să ne fiţi parteneri, cu propuneri de proiecte, cu iniţiative, cu idei, soluţii, chiar şi cu o critică constructivă, un calendar care va demara la 1 Decembrie anul acesta şi va continua pe tot parcursul anului 2018”, a mai spus Cristian Videscu.

Departamentul Centenar al Guvernului României, care a fost înfiinţat în luna iulie 2016, în colaborare cu Academia Română, Ministerul Educaţiei Naţionale şi Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, au organizat, joi, dezbaterea ”România Centenară”.

În 1 februarie, Daniel Șandru, secretar de stat și coordonator al Departamentului CENTENAR din cadrul Guvernului României a anunțat că va demisiona joi. Decizia sa vine după ce Guvernul a apropat OUG privind grațierea și modificarea Codului penal și de procedură penală.

El a postat pe pagina sa de Facebook cererea prin care îl înștiințează pe premierul Sorin Grindeanu de decizia sa, cu descrierea: „Gata. În seara asta voi fi în stradă.” Într-un alt document, el explică motivele pentru care a renunțat la funcție.

„Recurg la acest gest de onoare întrucât din poziția pe care o dețineți ați transformat serviciul public într-un serviciu dedicat intereselor personale ale unor politicieni cu probleme de natură penală, prin adoptarea de către Guvernul României a OUG privind modificarea Codurilor penale, ceea ce contravine flagrant principiilor în care cred, fidele democrației și statului de drept”, a explicat Daniel Șandru.

În perioada 9 august 2016 și până în 1 februarie, el a coordonat departamentul care se ocupă de aniversarea Centenarului Marii Uniri.

„Sper să vă ofere un prilej de reflecție asupra răului pe care l-ați produs acestei țări și care va fi consemnat ca atare în istoria României”, a mai spus el.

Totodată, într-o declarație publică a explicat că Departamentul CENTENAR a fost înființat pentru a celebra România, „nu pentru a o dezonora”.

„O Românie puternică, prosperă și modernă are nevoie de viziune și de moralitate din partea celor care o conduc. România nu poate progresa prin minciună, dispreț fățiș față de cerințele și speranțele românilor. Dreptatea și moralitatea sunt singurele fundamente temeinice ale unui progres real și ale prosperității sustenabile. Abuzurile nu pot fi îndreptate prin abuzuri mai flagrante. Soluția pentru problemele democrației nu constă în abolirea ordinii de drept, ci în disprețul bunului-simț, înfăptuite de înșiși cei învestiți să o conducă”, a mai spus el. 

sursa: romanialibera.ro

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 20 Octombrie 2017, ora: 15:46

Un sector de poliție din Chișinău va avea spațiu de joacă pentru copii

Un sector de poliție din Chișinău va avea spațiu de joacă pentru copii

La 19 octombrie a fost redeschis sectorului de poliție nr. 3, din sectorul Buiucani al mun. Chișinău, care a fost complet renovat și dotat în conformitate cu cerințele internaționale și bunele practici în domeniu, asigurând tuturor cetățenilor acces liber și...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Octombrie 2017, ora: 14:17

Lavrov: Armele nucleare ale SUA din Europa trebuie să revină pe teritoriul american

Lavrov: Armele nucleare ale SUA din Europa trebuie să revină pe teritoriul american

Scutul antirachetă care este construit de Washington în străinătate constituie o problemă esențială pentru Rusia și China, a afirmat vineri, la Moscova, ministrul de externe rus Serghei Lavrov, relatează Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Octombrie 2017, ora: 10:57

Vladimir Putin: Rusia e pregătită să dezvolte noi sisteme nucleare

Vladimir Putin: Rusia e pregătită să dezvolte noi sisteme nucleare Din editia print

Federația Rusă susține că va reacționa promt și „simetric”, în cazul în Statele Unite renunță la Tratatul privind Forțele Nucleare Intermediare, a declarat joi președintele rus Vladimir Putin, citat de protv.ro.

( ) Citeşte tot articolul


Editorial 20 Octombrie 2017, de Pavel Păduraru

Jurnalul Morții sau Ultimul Editorial

Pe când eram student, cred că am fost la sute de lansări de carte la Uniunea Scriitorilor și pe la fel de fel de biblioteci. O făceam din două motive, care se cam ceartă între ele, dar n-am ce să le fac - e treaba lor.  

() Citeşte tot articolul

Editorial 19 Octombrie 2017, de Constantin Tănase

„Centristul” Diacov, separatismul rusesc și unionismul românesc

…Când se face referire la replica lui Iisus, dată lui Pilat, se citează, de obicei, doar prima parte („Să dăm Cezarului ce-i al Cezarului”). Să nu uităm, însă, și de partea a doua: „și lui Dumnezeu ce-i al lui Dumnezeu”. Fără aceasta, prima parte își...

() Citeşte tot articolul

Editorial 19 Octombrie 2017, de Moni Stănilă

Să ne mai distrăm un pic cu socialiștii

Știți, cred, cu toții telefoanele de jucărie pe care le primesc copiii și cum, bucuroși, fac ture prin casă bolborosind cu forță în aceste jucării.

() Citeşte tot articolul

Editorial 18 Octombrie 2017, de Octavian Țâcu

Expedițiile Memoriei (V): Românii/moldovenii dintre Krasnoiarsk și Irkutsk

Potrivit recensământului federal din 2002, în Rusia locuiau 172 330 moldoveni, dintre care 98 097 bărbați și 74 233 femei.

() Citeşte tot articolul

Editorial 18 Octombrie 2017, de Dan Nicu

Integrarea europeană în Constituție, subiect propagandistic al guvernării

Obiectivul anunțat de guvernare, în special de către președintele Parlamentului, de a introduce în Constituție integrarea europeană ca direcție a politicii externe a R. Moldova, trebuie analizat din mai mule puncte de vedere.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Octombrie 2017, de Pavel Păduraru

Aşteptări

Femeia de serviciu. Am şi eu o vecină, ca toată lumea, numai că a mea e puţin mai altfel decât celelalte.

() Citeşte tot articolul

Atitudini 22 Septembrie 2017, de Marin Basarab

De ce nu se fac filme documentare în Moldova?

În Republica Moldova nu se face film documentar.

() Citeşte tot articolul


 

 Cele mai citite articole Timpul.md