Ultima oră

Securitatea energetică poate fi pretext de şantaj al Tiraspolului

Pretext pentru şantaj

„În primul rând acest producător, controlat de grupul rus Inter RAO EES nu are posibilitatea de a vinde energia produsă pe alte pieţe. Au încercat să livreze în regiunea Odessa din Ucraina, dar nu au reuşit", a afirmat ofiţerul SIS.

În acelaşi timp Pascarenco nu exclude astfel de evoluţii mai aproape de sezonul rece, în condiţiile în care Moldova nu are de unde cumpăra suficientă energie pentru a evita deconectări masive.

„Autorităţile secesioniste de la Tiraspol ar putea folosi această situaţie drept pretext pentru a şantaja Republica Moldova. Am avertizat conducerea ţării despre aceste riscuri încă la începutul anului", a spus ofiţerul de securitate,

Acesta a mai spus că situaţia din sectorul energetic s-a agravat în special după deprecierea abruptă a leului.

Şefii de ANRE ignoră şedinţele din comisiile parlamentare

Deputatul Veaceslav Untilă, preşedintele Comisiei securitate naţională a menţionat faptul că acest informaţii nu au ajuns şi în comisia parlamentară, iar solicitările acesteia ca la şedinţă să vină reprezentanţii Ministerului Economiei şi ai Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică au fost ignorate.

"Am fost informat că ministrul Economiei este în concediu. La fel şi directorul ANRE. Persoana care îl înlocuieşte a refuzat însă să se prezinte. Vom invita conducerea acestor instituţii în şedinţa Parlamentului pentru a da explicaţii referitor la situaţia din sectorul energetic", a precizat Veaceslav Untilă.

Prezentă la şedinţa Comisiei securitate naţională, Silvia Radu preşedintele companiei Gas Natural Fenosa a prezentat scrisoarea de avertizare trimisă de Centrala Termoelectrică de la Cuciurgan, prin care se anunţă că aceasta ar putea reduce livrările cu circa 40%.
"Din cauza deprecierii leului a apărut o diferenţă de peste 1,3 miliarde de lei în tarif, pe care am acoperit-o parţial din profitul de 320 de miliaone d elei obţinut în anul 2014. În plus am contractat credite de 180 de milioane de lei şi am fost nevoiţi să reducem investiţiile. Avem însă o datorie de 140 de milioane d elei faţă de Centrala de la Cuciurgan, care poate în orice moment decide să aplice sancţiuni şi chiar să reducă livrările", a afirmat Silvia Radu.

Membrii comisiei au cerut efectuarea unui audit în sectorul energetic, pentru a afla de ce s-a ajuns la această situaţie gravă. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică efectuează anual auditul cheltuielilor întreprinderilor și investițiilor companiilor din sector.

Sursa: Mold-Street

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *