UE / Nato

Sediul ONU de la New York devine timp de o săptămâna epicentrul diplomaţiei mondiale

Conform datelor furnizate de ONU, de la tribună Adunării Generale se vor adresa 86 de şefi de stat, 49 de premieri, 5 vicepreşedinţi, un prinţ moştenitor, 51 de miniştri şi 3 observatori.

Fiecare îşi va prezenţa propunerile privind agenda mondială, în cadrul unei serii de sesiuni care se vor desfăşura de marţi până lunea viitoare, cu o pauză duminică, ziua de luni fiind rezervată miniştrilor. Conform tradiţiei, dezbaterea va fi deschisă de Brazilia, care anul acesta va fi reprezentată de preşedintele interimar Michel Temer, după ce Dilma Rousseff a fost demisă de parlament. Tot în spiritul tradiţiei, următorul lider care îşi va susţine discursul va fi preşedintele SUA, Barack Obama, care va avea ultima să intervenţie de la tribună ONU înaintea încheierii mandatului.

Totuşi, de la eveniment vor lipsi lideri importanţi, dacă aceştia nu vor decide în ultima clipă să participe. Printre ei se numără preşedintele cubanez, Răul Castro, care a participat în premieră la sesiunea de anul trecut, dar şi preşedinţii rus şi chinez, Vladimir Puţin şi Xi Jinping, de asemenea prezenţi anul trecut la sesiunea care a marcat a 70-a aniversare a Adunării Generale a ONU. La tribună Adunării Generale a ONU vor fi prezenţi şi lideri care şi-au început recent mandatul, cum este premierul britanic Theresa May.

Însă, aşa cum se obişnuieşte, la sediul ONU din New York, precum şi în cele ale diferitelor agenţii specializate din sistemul Naţiunilor Unite situate în împrejurimi, dar şi în hotelurile din oraş, se vor desfăşura sute de reuniuni pe diverse teme. Conform datelor oficiale, numai în clădirea principala a ONU sunt programate 545 de reuniuni. Sunt programate de asemenea circa 1.100 de întrevederi bilaterale, la unele participând secretarul general al ONU, Ban Ki-moon.

Toate sălile sediului ONU vor fi ocupate cu numeroase conferinţe paralele pe o varietate de problematici, câteva exemple fiind finanţele în lumea islamică, rezervele piscicole sau rezistenţă la antibiotice. Dar atenţia se va concentra în special pe conferinţă pe tema refugiaţilor, impulsionată de preşedintele Obama şi care se va desfăşura marţi, la o zi după o reuniune pe aceeaşi tema organizată de ONU.

Consiliul de Securitate al ONU, cel mai important organ decizional al organizaţiei mondiale, va avea miercuri o sesiune destinată unei analize a conflictului armat din Siria, la care vor participa unii dintre şefii de stat prezenţi la New York. O nouă sesiune a Consiliului de Securitate se va desfăşura în ziua următoare, această având că tema evaluarea ameninţărilor teroriste pentru traficul aerian, un obiectiv al întâlnirii fiind apropierea poziţiilor statelor membre ale ONU. 

sursa: hotnews.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *