CSI / Rusia

Senatorul american, John McCain atacă Moscova: „Putin vrea să restabilească Rusia ca putere majoră în Orientul Mijlociu”

McCain, preşedinte al comitetului senatorial pentru Serviciile Armate, a vorbti duminică la Conferinţă de Securitate de la Munchen, Germania, unde a criticat intervenţia preşedintelui Putin în războiul civil din Siria, scrie CNN.

"Putin nu este interesat să fie partenerul nostru", a afirmat McCain, care a adăugat că liderul de la Kremlin vrea să "sprijine regimul Assad".

De când a intervenit în conflictul din Siria, în septembrie anul trecut, Rusia a bombardat aerian poziţii ale rebelilor sirieni. Occidentul acuză că sunt vizaţi rebelii moderaţi pentru a sprijini regimul dictatorului Bashar al-Assad, în vreme ce Rusia neagă şi susţine că distruge doar ţinte teroriste.

Putin "vrea să restabilească Rusia ca putere majoră în Orientul Mijlociu. El vrea să folosească Siria ca exerciţiu de tragere pentru armata în plină modernizare a Rusiei, vrea să facă din provincia Latakia un bastion militar de unde să întărească şi să pună în practică sfera de influenţă a Rusiei – un nou Kaliningrad sau Crimeea – şi vrea să exacerbeze criza refugiaţilor şi să o folosească la fel ca pe o armă pentru a diviza alianţa trans-atlantică şi a submina proiectul european", şi-a continuat McCain acuzaţiile.

Comentariile sale vin pe fondul criticilor tot mai intense privind acţiunile Rusiei în Siria şi după acordul internaţional cu privire la o încetare a ostilităţilor.

Secretarul american de Stat, John Kerry, a afirmat, la Munchen, sâmbătă, că loviturile Rusiei în Siria au fost "în general împotriva grupărilor legitime de opoziţie", iar McCain a reluat ideea duminică, spunând că recentul acord necesită că "grupările de opoziţie să înceteze să lupte, însă permite Rusiei să continue să bombardeze teroriştii, care în opinia să sunt toţi, inclusiv civilii".

"Rusia a bombardat civili şi grupuri moderate de opoziţie de luni întregi fără a da socoteală", a mai acuzat acesta.

sursa: ziare.com

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *