Finanţe

Senatul României a adoptat Legea privind împrumutul de 150 mln de euro pentru R. Moldova

Senatorii au admis parțial cererea de reexaminare trimisă Parlamentului de președintele român Klaus Iohannis și au păstrat articolul privind impunerea de condiții Chișinăului.

Legea a fost adoptată cu 68 de voturi "pentru" și un vot "împotrivă" în forma adoptată de Camera Deputaților. Mai mulţi senatori au susţinut că România nu poate impune condiţii Republicii Moldova pentru a acorda împrumutul și au cerut să fie eliminat articolul prin care notificarea şi confirmarea îndeplinirii măsurilor şi condiţionalităţilor necesare eliberării tranşelor se face prin schimb de scrisori aprobat prin hotărâre de Guvern. Aceste propuneri care se regăsesc în raportul comisiei sesizate în fond au fost respinse în plen.

Plenul Camerei Deputaților a României a decis, la 30 martie, cu 252 de voturi "pentru" respingerea cererii de reexaminare a președintelui român Klaus Iohannis pe ratificarea acordului privind asistența financiară rambursabilă între România și Republica Moldova. Deputaţii au adoptat legea cu amendamente. Acordul semnat la 7 octombrie 2015, la Chişinău, prevede asistenţă financiară rambursabilă între România, în calitate de împrumutător şi Republica Moldova în calitate de împrumutat, în sumă de până la 150.000.000 de euro.

România a condiţionat acordarea banilor de adoptarea unor reforme de către Republica Moldova. La sfârşitul lunii ianuarie premierul Dacian Cioloş i-a trimis omologului său moldovean o listă care include 7 măsuri pentru crearea condiţiilor necesare transferării primei tranşe de 60 de milioane de euro din creditul rambursabil de 150 de milioane de euro.

Sursa: Moldpres

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *