Ultima oră

Serebrian: Moldova are nevoie de investiţii străine pentru a ridica PIB-ul la media europeană

Tot mai mulţi investitori străini sunt atraşi să investească în Moldova. în domeniul energiei verde, a declarat ambasadorul Republicii Moldova în Franţa, Oleg Serebrian, în cadrul emisiunii „Contrast Alb Negru” de pe unimedia.md.

Ambasadorul a spus că Republica Moldova a progresat foarte mult în ultimul timp. „În 2010 nu puteam să cred că va fi posibilă liberalizarea regimului de vize, ştiind poziţia anumitor instituţii franceze, iar anul acesta am mai semnat şi Acordul de Asociere”, a spus Oleg Serebrian. Potrivit lui, Franţa este face parte din grupul de ţări conservatoare faţă de extindere. „La fel şi cu aderarea la UE, pare acum imposibilă după declaraţiile pe care le fac unele ţări din UE, însă vreau să menţionez că ei nu au rezerve faţă de Republica Moldova, ci faţă de procesul de extindere în general. 5 ani oricum nu este termenul care trebuie să ne sperie”, crede ambasadorul.

Oleg Serebrian a declarat că Republica Moldova trebuie să acorde o atenţie deosebită domeniului economic, care este cel mai important în armonizarea relaţiilor prevăzute de Acordului de asociere. „Ar trebui să crească produsul intern brut, care este sub media europeană. Să se facă investiţii locale şi străine tot mai multe, investiţii care ar atrage cetăţenii moldoveni din ţările europene ca Italia, Spania, Franţa”.

Republica Moldova nu este cunoscută în Franţa ca şi producător de vinuri. În acelaşi timp, produsele moldoveneşti sunt de calitate şi s-ar poziţiona cu succes pe rafturile magazinelor din Franţa, a mai declarat Oleg Serebrian. „La o recepţie de degustări de vinuri din sudul Franţei un producător francez a semnat un contract avantajos pentru Republica Moldova, iar vinurile moldoveneşti sunt promovate tot mai mult. La ambasada păstrăm doar vinuri din Moldova”, a menţionat Oleg Serebrian.

El a mai spus că în Franţa se află peste 25 de mii de cetăţeni moldoveni şi că în anul , anul 2015 urmează să fie deschis un consulat onorific la Lyon sau Marseille.

IPN
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *