Internațional

Siria: Ajutor umanitar în valoare de 262 milioane de dolari promis la o reuniune în Qatar

Reuniunea a avut loc în perspectiva unei conferințe internaționale, prevăzută miercuri la Bruxelles, pentru a face bilanțul ajutoarelor pentru Siria.

Emisarul secretarului general al ONU pentru afaceri umanitare, Ahmed bin Mohammed al-Muraikhi, a afirmat în fața participanților că Siria se confruntă cu o gravă criză umanitară care necesită până la opt miliarde de dolari în acest an.

El a adăugat, potrivit QNA, că peste 13 milioane de sirieni au nevoie de ajutor.

Printre participanții la reuniunea de la Doha s-au aflat Semiluna Roșie din Qatar și mai multe organizații neguvernamentale din țări de la Golful Persic, precum și agenții caritabile din Liban, Iordania și Turcia, trei țări învecinate cu Siria care adăpostesc un mare număr de refugiați.

Conferința de la Bruxelles, la inițiativa Uniunii Europene, va fi continuarea celei organizate în urmă cu un an la Londra, în cursul căreia a fost promis un ajutor umanitar în valoare de 10 miliarde de dolari. Guvernele Marii Britanii, Germaniei, Qatarului și Kuweitului vor prezida împreună această conferință ce se va desfășura la nivel de miniștri de externe.

Conferința trebuie "să încurajeze puternic procesul (de negocieri) sub egida ONU" și "să evalueze condițiile regionale în care un ajutor" poate fi furnizat după încheierea conflictului, în cazul unui acord de pace, a afirmat la începutul lunii martie Înaltul reprezentant UE pentru afaceri externe și politici de securitate, Federica Mogherini.

Conflictul din Siria, care a intrat de curând în cel de-al șaptelea an, a făcut peste 320.000 de morți și milioane de exilați, reamintește AFP.

sursa: agerpres.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *