Internațional

Siria: ONU formează o comisie pentru investigarea recentului atac asupra unui convoi umanitar

Acest atac s-a soldat cu cel puțin 18 morți la 19 septembrie la Orum al-Koubra, în estul provinciei Alep. Washingtonul a atribuit responsabilitatea pentru atac Moscovei, care a negat însă orice implicare.

Comisia de anchetă ‘va încerca să stabilească faptele’ și va înainta un raport către secretarul general Ban Ki-moon, care va decide cum va acționa ulterior, a precizat purtătorul de cuvânt al ONU, Stéphane Dujarric, fără a avansa un calendar.

Ban Ki-moon ‘cere tuturor părților implicate să coopereze pe deplin cu comisia’, a subliniat el.

Cele 31 de camioane transportau ajutoare de la ONU și Semiluna Roșie siriană pentru 78.000 de persoane la Orum al-Koubra, când convoiul lor a fost atacat în noaptea de 19 septembrie.

Depozitul Semilunii Roșii și 18 dintre cele 31 camioane au fost arse și distruse. Responsabilul local al Semilunii Roșii se află printre victime.

Casa Albă a anunțat că ‘consideră responsabil guvernul rus pentru loviturile aeriene în această zonă’.

Responsabili militari ruși, iar apoi chiar șeful diplomației ruse Serghei Lavrov, au dezmințit orice implicare a țării lor în atac.

Lavrov a încercat chiar să exonereze regimului lui Bashar al-Assad, afirmând că ‘atacul a fost comis în timpul nopții iar avioanele siriene nu au o astfel de capacitate’.

Bombardarea convoiului umanitar, după bombardarea din greșeală a unor soldați sirieni de către coaliția internațională condusă de SUA, a dat lovitura de grație armistițiului negociat de Moscova și Washington, notează AFP. 

sursa: mediafax.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *