Ultima oră

Sofa bar – paradisul alcoolicilor şomeri din Germania

Iată cum arată o zi obişnuită în acest bar, descrisă de publicaţia germană. La ora 10 dimineaţa, în barul Sofa situat în Kiel, nordul Germaniei, bărbaţii, aşezaţi la o masă din colţ, au terminat deja primele patru rânduri de băutură. Din radio urlă acordurile unor chitări, iar o tânără fată se aruncă în poalele patronului şi îi cere o băutură. Aerul este îmbâcsit de fumul de ţigară, iar Atze şi Dirk stau la bar, îşi rulează ţigări fără filtru şi întreabă dacă nu vrea cineva ceva de băut.

Barul este cea mai nouă idee a autorităţilor germane şi a reuşit să capteze atenţia mai multor oraşe din ţară.

Sofa seamnă cu localurile de pe vremuri ale clasei muncitoare germane, cantitatea de alcool consumată fiind similară cu cea a acelor baruri. Are aproximativ 70 de clienţi "obişnuiţi ai casei", cu vârste cuprinse între 18 şi 70 de ani, afişe cu fotbalişti şi televizoare atârnate deasupra barului, întotdeauna aprinse dar fără sonor.

Diferenţa majoră dintre Sofa şi celelate baruri este făcută de bani. Mai precis, o parte din costurile cu întreţinerea sa sunt acoperite din banii contribuabililor germani. Sofa este prima cameră destinată băutului. Cei mai mulţi dintre cei care frecventează localul sunt alcoolici înrăiţi, cărora li se permite să-şi aducă propria băutură.

Până acum experimentul Kiel a funcţionat, notează publicaţia germană. Alcoolicii fără locuri de muncă, care sunt cunoscuţi de autorităţi, şi care au avut în trecut conflicte cu alţi cetăţeni, atunci când obişnuiau să bea în alte zone ale oraşului, s-au mutat încetul cu încetul în Sofa. Este o situaţie în care toată lumea câştigă, susţin autorităţile oraşului.

Prin urmare, paradisul alcoolicilor oferit de oraşul Kiel a atras atenţia autorităţilor din alte oraşe din Germania, pentru că cele mai multe au probleme similare. Oficialii din Freiburg şi Hamburg au fost atât de încântaţi de idee încât s-au deplasat în Kiel pentru a vedea cu ochii lor ce se întâmplă în acest proiect. Dortmund se pregăteşte să-şi deschidă şi el un astfel de local în cartierul Nordstadt, crunt lovit de şomaj. 

Sursa: Antena3

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *