Astăzi 23 Octombrie 2017, Luni - Ultima actualizare la ora 19:07
Abonamente

Actualitate 22 Septembrie 2017, ora 12:05

Soluția de avarie post-BREXIT: Londra va propune UE o tranziție de doi ani după „divorț”

Marime Font

a

 
 
Chişinău
Hânceşti
Tiraspol
Chişinău 40 Hânceşti 39 Tiraspol 39
 

 Premierul britanic Theresa May va declara vineri, în discursul pe care îl va rosti la Florența, că dorește un acord de tranziție de doi ani cu UE după ieșirea Marii Britanii din blocul comunitar în martie 2019, a scris joi pe Twitter editorul politic al BBC, Laura Kuenssberg, relatează Reuters, citată de Agerpres.

Principalii miniștri ai cabinetului său au fost de acord cu necesitatea unei faze de tranziție după ce Marea Britanie va părăsi blocul comunitar pentru a se evita ca mediul de afaceri să ajungă pe ''marginea prăpastiei'', însă există diferențe de opinie cu privire la durata acestei perioade de tranziție.

„În discurs (May) va declara că va exista o (perioadă) de tranziție de până la 2 ani.....nu va fi un model standard'', a scris Laura Kuenssberg pe Twitter la sfârșitul unei reuniuni excepționale de două ore și jumătate a guvernului britanic la solicitarea premierului Theresa May.În cadrul reuniunii, șefa guvernului britanic și-a prezentat în linii mari alocuțiunea pe care urmează să o rostească vineri în orașul italian Florența cu privire la strategia sa privind Brexitul, relatează AFP.

Discuțiile, programate să se reia luni la Bruxelles în cadrul celei de-a patra runde de negocieri, suferă de pe urma lipsei propunerilor concrete din partea Regatului Unit cu privire la condițiile ieșirii sale din Uniunea Europeană, programată pentru martie 2019, potrivit negociatorului șef al UE, Michel Barnier.

Uniunea Europeană refuză să intre în negocieri asupra viitoarelor sale relații comerciale cu Londra înainte de a se înregistra progrese cu privire la termenii ''divorțului'', inclusiv în ceea ce privește chestiunea ultrasensibilă a facturii pentru Brexit.

Potrivit presei britanice, Theresa May se pregătește să se adreseze direct liderilor europeni și va încerca să treacă de Comisia Europeană și Michel Barnier. Ea s-a întâlnit cu unii dintre liderii UE săptămâna aceasta în cadrul Adunării Generale a Națiunilor Unite de la New York.

'„Negocierile sunt structurate în cadrul Uniunii Europene. Astfel, Consiliul a delegat un mandat Comisiei, care l-a numit pe Michel Barnier, însă decizia va fi luată întotdeauna de liderii UE'', a declarat ea pentru Daily Telegraph.

Potrivit Financial Times, șefa guvernului britanic se va oferi de asemenea să compenseze pierderi de 20 de miliarde de euro ale bugetului Uniunii Europene după Brexit. Ziarul afirmă că guvernul de la Londra a informat-o despre această intenție pe Angela Merkel, cancelarul Germaniei.

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 23 Octombrie 2017, ora: 18:02

Câți bani a pierdut Starnet din cauza incendiului izbucnit duminică?

Câți bani a pierdut Starnet din cauza incendiului izbucnit duminică? Din editia print

Reprezentanții companiei Starnet au pierdut circa 7 milioane de lei în urma incendiului izbucnit în data de 22 octombrie la unul din cele două noduri principale de distribuție a internetului pentru clienții din toată Republica Moldova. Totodată, aceștia anunță că facturile...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Octombrie 2017, ora: 16:55

Ce a făcut Prinţul Charles la o oră după ce s-a născut Prinţul Harry

Ce a făcut Prinţul Charles la o oră după ce s-a născut Prinţul Harry

Acum, îşi iubeşte băieţii în egală măsură şi se bucură atunci când are ocazia să stea în prezenţa lor. Totuşi, situaţia nu a fost aşa încă de la naşterea lor. Într-un documentar prezentat de ”National Geographic”, Prinţesa Diana a...

( ) Citeşte tot articolul


Editorial 23 Octombrie 2017, de Răzvan Munteanu

Politica Rusiei de susținere a separatismului global: o armă cu 2 fețe

În ultimii ani, despre Federația Rusă s-a vehiculat în presa internațională ca despre cel mai mare susținător al mișcărilor secesioniste din Europa și nu numai.

() Citeşte tot articolul

Editorial 21 Octombrie 2017, de Moni Stănilă

Credință fără învățătură?

Un om credincios poate atinge sfințenia independent de nivelul de școlarizare sau numărul de cărți citite. Rugăciunea e școala lui.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Octombrie 2017, de Pavel Păduraru

Jurnalul Morții sau Ultimul Editorial

Pe când eram student, cred că am fost la sute de lansări de carte la Uniunea Scriitorilor și pe la fel de fel de biblioteci. O făceam din două motive, care se cam ceartă între ele, dar n-am ce să le fac - e treaba lor.  

() Citeşte tot articolul

Editorial 19 Octombrie 2017, de Constantin Tănase

„Centristul” Diacov, separatismul rusesc și unionismul românesc

…Când se face referire la replica lui Iisus, dată lui Pilat, se citează, de obicei, doar prima parte („Să dăm Cezarului ce-i al Cezarului”). Să nu uităm, însă, și de partea a doua: „și lui Dumnezeu ce-i al lui Dumnezeu”. Fără aceasta, prima parte își...

() Citeşte tot articolul

Editorial 19 Octombrie 2017, de Moni Stănilă

Să ne mai distrăm un pic cu socialiștii

Știți, cred, cu toții telefoanele de jucărie pe care le primesc copiii și cum, bucuroși, fac ture prin casă bolborosind cu forță în aceste jucării.

() Citeşte tot articolul

Editorial 18 Octombrie 2017, de Octavian Țâcu

Expedițiile Memoriei (V): Românii/moldovenii dintre Krasnoiarsk și Irkutsk

Potrivit recensământului federal din 2002, în Rusia locuiau 172 330 moldoveni, dintre care 98 097 bărbați și 74 233 femei.

() Citeşte tot articolul

Atitudini 22 Septembrie 2017, de Marin Basarab

De ce nu se fac filme documentare în Moldova?

În Republica Moldova nu se face film documentar.

() Citeşte tot articolul


 

 Cele mai citite articole Timpul.md