Astăzi 24 August 2017, Joi - Ultima actualizare la ora 11:49
Abonamente

Actualitate 4 Februarie 2011, ora 10:29    Din editia print

VIDEO TIMPUL.MD: Clubul elitelor „CRONOS”: Sorin Hadârcă: Miza Moldovei este iniţiativa privată

Marime Font

Foto: Dumitru Liviu-Ştefan(Timpul.md)

a

 
 
Chişinău
Hânceşti
Tiraspol
Chişinău 40 Hânceşti 39 Tiraspol 39
 

S-a născut la 17 noiembrie 1973, la Bălţi. În 1995 îşi ia licenţa în Economie şi Sociologie la ASEM, iar în 2004 - masteratul în Administrarea Businessului (MBA) la una dintre cele mai prestigioase şcoli de economie din lume, Instituto de Empresa din Madrid, Spania. Din 1997 până în 2003 activează în Departamentul operaţiuni valutare şi relaţii internaţionale al Băncii Naţionale, inclusiv în poziţia de director al acestuia. În anii ce au urmat munceşte în diferite proiecte şi organizaţii internaţionale din RM, este consultant în oficiul prim-ministrului. În prezent, este lider de echipă la ECORYS - „Suport pentru implementarea Strategiei Naţionale de Dezvoltare”. E membru fondator al Clubului IDEA (gândire economică alternativă), creat în 2009, actuala Academie a Ideilor. Vorbeşte fluent engleza şi rusa, cunoaşte spaniola şi franceza. Este căsătorit şi are trei copii - fiica Ruxandra, de zece ani, şi gemenii Adrian şi Octavian, de patru ani. 


CRONOS: Dle Hadârcă, ce înseamnă ECORYS, unde activaţi?
Sorin Hadârcă: Este o companie de consultanţă, care implementează un proiect finanţat de Departamentul Britanic pentru Dezvoltare Internaţională, al cărui scop e să ajute Guvernul RM într-un proces amplu de dezvoltare a capacităţilor administraţiei publice locale în formularea, implementarea, administrarea şi evaluarea politicilor. Compania a câştigat proiectul, iar eu am fost ales ca lider de echipă în implementarea lui. Lucrez cu 16 colegi.

CRONOS: Aţi aşteptat cu înfrigurare rezultatul alegerilor, de vreme ce lucraţi cu Guvernul?
S. H.: Da. În 2009 - pentru că vroiam schimbarea. În 2010 - pentru că doream stabilizarea schimbării.CRONOS: Când greşeşte Guvernul, este vinovat (şi) consultantul?
S. H.: Consultanţii nu pot fi vinovaţi apriori, fiindcă ei dau sfaturi. Avem obiective foarte clare, lucrăm cu cinci ministere-cheie din punctul de vedere al implementării Strategiei Naţionale de Dezvoltare, avem experţi sectoriali care învaţă funcţionarii din aceste ministere să elaboreze politici bazate pe dovezi. Această noţiune - „politici bazate pe dovezi” - presupune atacarea unei probleme în diverse moduri, cu calcularea tuturor impacturilor posibile. Având mai multe opţiuni, o alegi pe cea mai potrivită, cu impactul cel mai favorabil asupra populaţiei. De regulă, se ţine cont de recomandările noastre: consultanţa oferită Guvernului e plătită din bani publici - indiferent că ne vin de la britanici sau de la americani - şi ar fi un lux prea mare să fie ignorată.

CRONOS: Aţi lucrat, până în 2009, şi în biroul premierului Vasile Tarlev, iar una din misiuni era să faceţi „notiţe analitice despre performanţele în sectoarele economice”. Se ţinea cont de ceea ce „notaţi” acolo?
S. H.: Nu am lucrat pentru dl Tarlev, ci pentru dna Zinaida Greceanâi. Era altceva decât acum, lucram nemijlocit cu decidentul politic, oferindu-i lui sfaturi în diferite situaţii - cum să negocieze Acordul cu FMI, bunăoară. Acum lucrez cu un sistem şi ofer consultanţă sistemului, nu dlui Vlad Filat.

CRONOS: În general, cât sunt de deschişi moldovenii la sfaturi?
S. H.: Experienţa mea personală a arătat că există o doză de saturaţie de a asculta sfaturi, ele fiind percepute ca ceva un pic iresponsabil. Ceva de genul: „Ce ştiţi voi, consultanţii? Iată noi, care lucrăm zi de zi...”. Astfel, la prima fază, suntem priviţi mai mult ca o povară, decât ca ajutor. Dar este sarcina noastră să ne facem utili şi chiar necesari. Nouă ne-a reuşit în cadrul proiectului - după o lună-două, ministerele ne-au spus: „Mai daţi-ne!”.

CRONOS: Strategia Naţională de Dezvoltare trebuie privită ca un proces cu o anumită finalitate ori ca unul continuu, actual şi peste 20 de ani?
S. H.: Cu finalitate, bineînţeles. Strategia Naţională de Dezvoltare nu este obligatorie pentru o ţară. În mod normal, există Programul de guvernare, care este expresia angajamentelor politicienilor faţă de cetăţenii care i-au ales. Dar Moldova are un specific - este o ţară săracă. O finalitate a acestei Strategii ar fi eradicarea sărăciei. Deocamdată, însă, mai elaborăm strategii...

CRONOS: Sunteţi conştient de faptul că, pe fundalul sărăciei generale, toate aceste strategii sunt văzute ca nişte linii paralele cu viaţa zilnică?
S. H.: Într-adevăr, e bine ca efectul politicilor să fie simţit de populaţie. Dar mai există deficienţe. De regulă, suntem slabi în definirea listei de priorităţi - începem bine, formulăm şapte-opt priorităţi, după care se trezeşte apetitul, zicem că vrem să facem şi asta, şi asta, şi treptat strategiile cresc într-un cadru vast, în care uneori se pierde sămânţa asta concretă. Sunt însă şi cazuri de succes, cum ar fi politica cu privire la ajutorul social ţintit - una foarte înţeleaptă, fiindcă presupune să facem abstracţie de categorii de cetăţeni şi să oferim ajutorul în funcţie de venitul persoanelor nevoiaşe. Un alt exemplu ar fi crearea parcurilor industriale. Aici, spre exemplu, problema majoră a investitorului era cum să intre în posesia terenurilor pe care să construiască aceste parcuri, date fiind constrângerile existente. Soluţia a fost schimbarea destinaţiei terenurilor agricole pentru parcuri industriale, operată prin lege.

CRONOS: Dacă aţi pomenit de terenurile agricole, de a cui parte vă plasaţi în polemica „vindem sau ba pământurile străinilor”?
S. H.: Trebuie de cântărit foarte bine lucrurile. Cei care se tem că vânzarea terenurilor către nerezidenţi va duce la o majorare bruscă a preţurilor şi îi va înstrăina, de fapt, pe oameni de pământurile lor au dreptate. Dar au dreptate şi investitorii străini - care nu mai sunt nerezidenţi, ci companii ce activează pe teritoriul RM - care-şi cer libertatea de a opera cu pământul pe care-şi desfăşoară activitatea. Şi categoric nu trebuie să discriminăm investitorii.

CRONOS: Sunteţi economist de formaţie, aţi lucrat opt ani la Banca Naţională. Ce se întâmplă în Moldova cu banii, investiţiile, preţurile?
S. H.: Adică, ce se întâmplă cu economia? Avem în continuare o economie care mizează pe remitenţe. Aceasta e sursa din care se finanţează bugetele multor gospodării din RM. Şi e un risc mare pentru că, în momentul în care în ţările din care provin remitenţele se opreşte creşterea economică, aşa cum a fost în 2009, sursa aceasta nu mai este atât de disponibilă. Soluţia ar fi să diversificăm şi să mizăm şi pe alte motoare de creştere. Însă lucrul acesta e mai uşor de spus şi mai greu de făcut. Căci e vorba şi de o alegere dureroasă pe care trebuie să o facă Guvernul pentru cetăţeni: cum orientăm politicile - la crearea locurilor de muncă sau la ajutorul acordat săracilor. De regulă, se vrea şi una, şi alta. Deşi, înţelegem cu toţii că miza este sectorul privat. Asta înseamnă că nu trebuie să permitem creşterea taxelor şi să facem astfel încât sectorul privat să fie generator de valoare şi de locuri de muncă în societate, iar oamenii să se descurce ei singuri, cu propria lor dibăcie şi inteligenţă.

CRONOS: Ce prognoze daţi pentru preţuri, care ne înspăimântă zilnic?
S. H.: Din punctul meu de vedere, e o temă puţin umflată. Acum avem o inflaţie de 8%, spre deosebire de 2008, când era de 18%. Problema, mai curând, este puterea financiară mai mică a cetăţenilor, dar şi a agenţilor economici după criza economică din 2009. De aceea, preţurile deranjează.

CRONOS: Tema este umflată. Dar preţurile nu sunt?
S. H.: Să vorbim pe exemple concrete. Dacă e să ne referim la medicamente, acestea sunt în continuare scumpe, comparativ cu ţările vecine. E o problemă şi un mister totodată - dacă o persoană merge în Ucraina sau în România pentru medicamente mai ieftine, de ce nu fac la fel agenţii economici? Mai mult, piaţa rămâne monopolizată de câţiva jucători. Agenţia pentru protecţia concurenţei ar trebui să identifice cauzele acestei stări de lucruri, inclusiv impedimentele ce nu permit accesul mai multor agenţi economici pe piaţa farmaceutică. Faptul că preţurile trebuie să coboare nu poate fi pus în discuţie. Altminteri, tolerăm nişte supraprofituri care sunt suportate într-un mod destul de urât de către populaţie pentru beneficiul a câteva companii.

CRONOS: Totuşi, statul nu se poate descurca nici cu medicamentele, nici cu sectorul energetic, nici cu construcţiile. Poate că statul ar trebui să intervină mai activ, inclusiv să se revină la nişte monopoluri ale statului?
S. H.: Nu cred că este jobul statului să practice activităţi economice, pentru că nu o face cel mai bine. În sfera afacerilor există nişte pârghii imbatabile, cum ar fi interesul privat. Firmele urmăresc profitul, respectiv, acţionarii cer un management de calitate. Nu cred că statul ar face mai bine lucrul pe care îl fac agenţii economici. Rolul statului e să stabilească reguli de joc raţionale, permisive unei activităţi economice bune şi severe în raport cu încălcările.

CRONOS: Statul ar face mai prost sau mai ieftin un apartament?
S. H.: Mai prost, zic eu, căci sistemul de pârghii de control asupra statului e mult mai lejer decât în cazul unei companii private. O companie privată va fi interesată de costuri, de materia primă, de imagine, pe când statul e interesat să-i mute cât mai repede pe oameni în apartamente. Statul poate face acest lucru acordând subvenţii, finanţând activităţi, şi nu neapărat fiind managerul care construieşte. În plus, un ministru poate pleca în orice moment şi nu mai poartă nicio responsabilitate. El este manager pentru patru ani, dacă vreţi...

CRONOS: Pe ce ar trebui să se concentreze Moldova? Ce domenii ar trebui prioritizate? Căci noi investim ca şi Sangheli - în toate câte puţin.
S. H.: Statul trebuie să susţină iniţiativa privată, capacitatea de a inova, fără să se consacre unor domenii specifice. Bunăoară, mult timp s-a considerat că atuul nostru sunt vinurile. Respectiv, s-au investit fonduri publice enorme în sectorul viti-vinicol. Dar, când analizezi exporturile din acea perioadă, vezi că ele au crescut nu la vinuri, ci la fructe uscate, la ulei de floarea-soarelui... Astfel, cei care au fost ajutaţi de stat, de fapt, nu au justificat investiţia. Lecţia pe care sper că a însuşit-o statul din această istorie e că nu trebuie să aleagă domenii, ci mecanisme. În ianuarie 2010 a fost schimbat mecanismul de subvenţionare a fermierilor. Li s-au oferit bani contra planuri de afaceri. Fermierii s-au panicat, pentru că nu e în firea moldoveanului să gândească planificarea resurselor pe termen mediu şi mai ales pe termen lung. Însă asta este o chestie care, odată învăţată, poate omorî doi iepuri: îi remunerezi pe cei isteţi şi canalizezi banii spre sectoarele care îi pot utiliza eficient.

CRONOS: De 20 de ani ne aflăm în tranziţie spre economia de piaţă. Când ieşim din ea şi care sunt greşelile fundamentale făcute în aceşti ani?
S. H.: Noi deja suntem într-o economie de piaţă - cu anumite deficienţe, ce-i drept, partea statului fiind în continuare semnificativă. Mă refer la anumite servicii ce ar putea fi prestate de orice agent economic însă, paradoxal, sunt prestate de întreprinderi sau agenţii de stat.... Greşelile specifice tranziţiei ţin de tempoul reformei - în anumite cazuri am făcut privatizări înainte de a fi capabili să reglementăm un domeniu, alteori am liberalizat prea timid.


Foto: Dumitru-Liviu Ştefan

CRONOS: Cât de normală este situaţia de „şah-mat” în care ne pune, de ani de zile, monopolistul „Moldova-Gaz”, parte a „Gazprom”-ului rusesc?
S. H.: Atâta timp cât ANRE, care stabileşte tarifele, îşi face meseria, pe noi ca cetăţeni poate să nu ne intereseze dacă „Moldova-Gaz” este a „Gazprom”-ului sau a altcuiva. Oricum, pachetul de control pe care îl deţinem ne permite să exercităm o influenţă considerabilă asupra companiei. Eu uneori mă întreb altceva: cum se întâmplă că „Moldova-Gaz” este unul dintre cei mai buni contribuabili la buget? Dacă profiturile lor, care se formează din plăţile noastre, sunt excesive, înseamnă că ceva nu merge. Ei trebuie să aibă profit exact cât li se permite. Dacă li se permite un 10% adaos, atâta trebuie să fie.

CRONOS: Se ţine cont, la elaborarea politicilor, de potenţialul de forţă de muncă? Mulţi businessmeni se plâng că nu au oameni care să muncească.
S. H.: Sectorul privat demult a semnalat lipsa unor specialişti în domenii concrete, în situaţia în care sistemul nostru educaţional e axat pe producerea economiştilor şi a juriştilor. De aceea, s-a mers pe opţiunea creării unor consorţii de colegii şi instituţii de învăţământ superior, care să răspundă mai eficient la nevoile pieţei şi să producă specialişti pe domenii concrete.

CRONOS: Statul cheltuieşte bani mulţi şi pe aşa-zisele parcuri ştiinţifice, tehnologice, invenţii autohtone. De ce nu se transpune în viaţă ştiinţa?
S. H.: În general, în ştiinţă e greu să demonstrezi că resursele ce ţi-au fost alocate au fost utilizate cu „bună conştiinţă”. Pentru că aici nu prea există criterii de performanţă. Poţi spune că un savant se gândeşte la o formulă timp de 50 de ani şi că această formulă va revoluţiona omenirea. Dar în aceşti 50 de ani nu poţi să-i ceri performanţă, fiindcă este un proces de gândire care nu ţine cont de constrângeri financiare. Tocmai de aceea, în Occident, acest gen de ştiinţă fundamentală e concentrată în jurul centrelor universitare. Respectiv, în paralel cu activitatea sa de gândire, savantul trebuie să predea cursuri studenţilor. Şi, chiar dacă nu va inventa formula, el va avea suficienţi discipoli care-i vor putea continua munca. La Sorbona funcţionează un principiu interesant: dacă un savant generează idei, publică, are patente de inventator, numărul de ore pe care îl predă i se micşorează.

CRONOS: Aceasta a fost şi marea problemă la adoptarea Codului Educaţiei pe care, pentru că nu s-a găsit consens, s-a pus moratoriu...
S. H.: Ar trebui să se facă o analiză a performanţelor Academiei de Ştiinţe şi a impactului economic al acestei instituţii. Căci, dacă ştiinţa fundamentală e mai greu de evaluat, în cazul ştiinţei aplicate lucrurile sunt mai simple. Dacă există cerere de la agenţii economici sau comandă de stat, se elaborează şi se plăteşte. Dar noi deseori mergem invers: inventăm şi apoi căutăm aplicare.

CRONOS: Pe durata activităţii la Banca Naţională, apăreaţi la televizor cam de fiecare dată când se întâmplau fluctuaţii ale cursului valutar. De la distanţă, cum credeţi, reuşeşte BNM să ţină pulsul pe lumea banilor?
S. H.: Cred că BNM este pe calea cea bună. E foarte bine că s-au lămurit cu faptul că obiectivul BNM e stabilitatea preţurilor şi, cu paşi siguri, se mişcă spre a prognoza mai bine inflaţia şi spre a răspunde la timp, prin politica monetară, la problemele pe care le anticipează, făcând prognoze la creşterea preţurilor. Cât priveşte cursul valutar, care a fost domeniul meu, este un curs liber fluctuant, stabilit de piaţă şi pârghiile de intervenţile se aplică doar în momentele când se creează un gen de agiotaj sau există speculaţii. Atunci Banca Naţională poate interveni şi cred că o face destul de bine.

CRONOS: Unii dintre politicienii noştri spun că Moldova ar putea să devină un tigru european, pe modelul tigrilor asiatici. Credeţi în asta?
S. H.: Teoretic, Moldova poate deveni orice. În practică, deocamdată, singurul nostru avantaj este forţa de muncă mai ieftină. Vom putea avea o fereastră de oportunităţi atunci când ne vom apropia de calitatea de membru al UE. Migraţia afacerilor din Vest spre Est există, dar în această zonă concurenţa se realizează pe baza criteriilor de siguranţă. Dacă Moldova este privită ca un viitor membru al UE - respectiv, instituţiile cu care sunt obişnuiţi investitorii funcţionează -, vor migra şi afacerile. Dacă ne mişcăm în altă parte sau tărăgănăm procesul de integrare, fereastra se închide.
 
Despre Sorin Hadârcă... neformal

Madrizen
Scriitorul din mine s-a născut la Madrid, din mesajele electronice expediate către cei de acasă. Numărul mesajelor creştea cu fiecare zi, subiectele deveneau tot mai diverse, aşa că le-am organizat sub forma unui jurnal, „Zen de Madrid”. Aşa a apărut www.madrizen.com. Zen este o formă de trezire spirituală ce nu rezultă din studierea textelor religioase, ci din empiric.

Cărţile
În cărţi caut înţelepciunea. Am citit peste 800 de titluri din 1987, de când duc evidenţa... În fruntea autorilor ar fi Haruki Murakami - am citit tot ce s-a tradus de el în rusă, română sau engleză. Japoneza, deocamdată, n-o cunosc.
Lecturilor mă dedic după ce se culcă picii. Aproape nu privesc televizorul.

Dorinţa
Singura publicaţie „literară” a fost un reportaj despre atentatele teroriste de la Madrid, din 11 martie 2004. A apărut în TIMPUL - nici nu ştiam că tata v-a trimis-o... Vreau să scriu o carte. Nu ştiu dacă va fi o poveste cap-coadă sau un volum cu mai multe istorii. Mă gândesc la un gen de roman, dinamic şi captivant. Dar vreau să-mi folosesc şi cunoştinţele în economie. De aceea, s-ar putea să fie un gen de detectiv economic. Nu ştiu cum ar arăta asta .

Lucia
Soţia mea munceşte la Banca Naţională, în poziţia în care am fost eu cândva. Se dedică serviciului, se dedică enorm şi casei. Nu avem menajeră, iar eu am pretenţia să cred că mă implic suficient în viaţa familiei. Eu sunt cel care, preponderent, citesc cu copiii. Lecturile deja le influenţează vocabularul.

Almodovar
Îmi place să mănânc gustos - dar şi să gătesc, uneori. Am şi o reţetă pe care am inventat-o - salata „Almodovar”, făcută în premieră după vizionarea unui film de Almodovar. O găsiţi pe site, că n-o ţin minte - www.madrizen.com.

Ion Hadârcă, scriitor, deputat
Împreună cu întreaga sa generaţie/promoţie de tineri intelectuali înzestraţi şi emancipaţi, Sorin Hadârcă vine ca o benefică explozie solară - pe deplin înzestrat, motivat, poliglot, erudit şi vizionar (citeşte pluralul!). Nu i-am spus-o personal niciodată şi cred că acest fapt îmi justifică nota părtinitoare de unchi zgârcit la vorbe. Cunoscut expert în domeniul strategiilor economice şi financiar-bancare, nepotul Sorin e şi un pasionat bibliofil, un eseist risipitor şi un tainic autor de poeme ilustrate manus propria. Anume prin Sorin i-am descoperit pe Murakami, Pavici, Saramago...

Mihai Bologan, dr. în economie, preşedintele IDEA
Sorin Hadârcă este o persoană ce merită toată admiraţia: un tată exemplar, un serviciu de succes şi realizarea pasiunii pentru lectură sunt doar câteva ingrediente ce-l formează ca personalitate. Este o fire pragmatică, dar cu elemente romantice, creative. A contribuit esenţial la crearea grupului de experţi Clubul IDEA, unde a prezentat mai multe idei originale şi a asigurat o expertiză temeinică pentru ideile propuse de ceilalţi colegi. Atât timp cât avem în Moldova oameni ca Sorin Hadârcă, nu trebuie să ne temem că vom duce lipsă de candidaţi pentru postul de ministru al Economiei!

Moderatoare: Sorina Ştefârţă

La discuţie au participat: Tatiana Corai, Arcadie Gherasim, Gheorghe Budeanu, Ion Surdu, Victoria Puiu, Irina Papuc, Ion Macovei, Oleg Carp, Ala Coica, Nicolae Roibu, Pavel Păduraru, Nelly Gâştemulte

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 24 August 2017, ora: 11:49

Dacă vezi aceste semne pe ușa ta, șterge-le imediat și sună URGENT la poliție

Dacă vezi aceste semne pe ușa ta, șterge-le imediat și sună URGENT la poliție

Hoții au din ce în ce ai multe tehnici pentru a sustrage bunuri de preț din casele oamenilor și a rămâne basma curată. Recent, poliția din Chili a descoperit o serie de simboluri pe care hoții le desenau pe ușile caselor. Astfel, în funcție de cât de ușor putea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2017, ora: 11:47

NEWS ALERT / Un cartier din Amsterdam a fost evacuat, după ce a fost găsită o grenadă (VIDEO)

Un cartier din Amsterdam a fost evacuat, după ce o grenadă a fost găsită în zonă. Poliția a fost alertată de oamenii care măturau străzile din centrul orașului, relatează RTL.be.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2017, ora: 11:44

FLASH /// Ucraina impune noi condiții pentru rușii care vor să intre în țară

Guvernul Ucrainei va publica decizia cu privire la condițiile de intrare în țară pentru cetățenii din Rusia, oarecum similare cu cele pe care UE le cere pentru cetatenii ucraineni, scrie „Kommersant”, care citează mai multe surse din guvernul si parlamentul Ucrainei.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2017, ora: 11:40

ÎNCOTRO? / Dodon REFUZĂ să spună DE UNDE ARE BANI pentru artiști de lux din F. Rusă (VIDEO)

Preşedintele Igor Dodon evită să spună de unde a luat bani pentru a organiza concertul grandios în Piaţa Marii Adunări Naționale, din această seară. Acesta spune că evenimentul nu presupune cheltuieli, iar artistul rus cu care se laudă – Grigori Leps – a venit...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2017, ora: 11:21

Războiul Rusiei împotriva Ucrainei: 80 de case au fost DISTRUSE de separatiști în Donețk

Războiul Rusiei împotriva Ucrainei: 80 de case au fost DISTRUSE de separatiști în Donețk

Armata rusa hibrid după anexarea din Crimeea a invadat Ucraina în Donbass. Războiul rus-ucrainean în unele regiuni din Donețk și Lugansk a durat mai mult de doi ani. Încălcând dur acordul de la Minsk, soldați și mercenari ruși nu opresc lupta. Kremlinul a reușit...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2017, ora: 11:16

Dovada că Aliona Mandatii minte! Vicepreședintele PPDA încearcă să întoarcă pe ascuns datoria care se jură că nu există

Datoria de peste trei milioane de lei a vicepreședintei PPDA Aliona Mandatii către mai mulți parteneri de afaceri, pe care aceasta o neagă vehement în public, există, iar acest lucru e confirmat chiar de subalterna lui Andrei Năstase.

( ) Citeşte tot articolul

Afaceri 24 August 2017, ora: 11:15

Cum să porneşti o afacere FĂRĂ BANI în şapte paşi

Cum să porneşti o afacere FĂRĂ BANI în şapte paşi

Anul trecut, 310 din 100.000 de oameni au pornit propria afacere în fiecare lună în Statele Unite, potrivit Kauffman Index of Startup Activity 2017. Cei mai mulţi antreprenori pornesc afacerile pentru că sesizează o oportunitate nu din necesitate.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2017, ora: 11:08

Moscova critică dorința R. Moldovei a discuta la ONU retragerea trupelor rusești din țara noastră

Reprezentantul permanent al Rusiei la ONU, Vasili Nebenzea, a criticat demersul autorităților moldovenești prin care solicită includerea în agenda următoarei sesiuni a A Adunării Generale a Națiunilor Unite a subiectului privind retragerea trupelor ruse staționate ilegal în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2017, ora: 10:49

Cele zece sfaturi ale unei educatoare pentru părinţi

Cele zece sfaturi ale unei educatoare pentru părinţi

O mămică din România, care este și educatoare, are câteva sfaturi pentru mămici!

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2017, ora: 10:23

IMAGINEA ZILEI - Dodon se face iarăși de RÂS /// Președintele se MÂNDREȘTE cu UNIONISTUL Mihai Viteazul

IMAGINEA ZILEI - Dodon se face iarăși de RÂS /// Președintele se MÂNDREȘTE cu UNIONISTUL Mihai Viteazul

Igor Dodon a filmat un videoclip în care felicită Republica Moldova cu 26 de ani de independență. „Istoria noastră este și ea un motiv de mândrie. Avem domnitori ai Moldovei care au lăsat exemple uimitoare de sacrificiu și patriotism. Important e ca astăzi să...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2017, ora: 10:21

FLASH /// Companiile străine sabotează lucrările de reabilitare a drumurilor?

FLASH /// Companiile străine sabotează lucrările de reabilitare a drumurilor?

Compania portugheză MSF Enghenharia SA ce s-a angajat să reabiliteze două segmente a drumului naţional R14, între Bălți şi Sărăteni, continuă să încalce prevederile contractuale şi a planului de acţiuni, anunţă Administrația de Stat a Drumurilor (ASD), scrie...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2017, ora: 10:18

Cum vor fi desenate hotarele circumscripțiilor uninominale din Republica Moldova

Cum vor fi desenate hotarele circumscripțiilor uninominale din Republica Moldova

Guvernul încă nu știe cine vor fi oamenii care vor trasa hotarele circumscripțiilor electorale uninominale în care se vor alege 51 de deputați la următoarele alegeri parlamentare. Comisia națională pentru constituirea circumscripțiilor uninominale permanente nu a fost creată...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2017, ora: 10:10

SCANDAL LA TIRAPOL /// Un bancher DEZVĂLUIE de unde are BANI pentru salarii administrația separatistă

SCANDAL LA TIRAPOL /// Un bancher DEZVĂLUIE de unde are BANI pentru salarii administrația separatistă

Naţionalizarea Tiraspromstroybank a oferit autorităţilor de la Tiraspol acces la circa 50 de milioane de dolari (800 de milioane de aşa-zise ruble transnistrene), deţinute de bancă. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2017, ora: 09:57

O nouă monedă în zona euro. Poziția Bruxelles-ului

O nouă monedă în zona euro. Poziția Bruxelles-ului

Comisia Europeană a reacționat, miercuri, la ideea unei monede paralele cu euro, susținută de fostul premier italian Silvio Berlusconi, informează Agerpres. 

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 24 August 2017, ora: 09:54

Centenarul Roșu: De la utopia socialistă, la eşecul comunismului şi destrămarea Pactului Varşovia (I)

Centenarul Roșu: De la utopia socialistă, la eşecul comunismului şi destrămarea Pactului Varşovia (I)

Ideologia socialistă, reacţie la capitalismul considerat abuziv, a asumat construirea unei societăţi cu principii marxiste precum dispariţia claselor sociale şi atingerea utopiei comuniste, devenind model totalitar, cu un stat sovietic represiv ce a exportat doctrina în Europa de Est,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2017, ora: 09:39

Bolșevicii lui Voronin amenință cu PROTESTE pentru a găsi capul lui LENIN

Bolșevicii lui Voronin amenință cu PROTESTE pentru a găsi capul lui LENIN

Comitetul Central al Partidului Comuniștilor cere de la MAI și Procuratură, „în mod ultimativ”, să se lămurească cu situația în jurul demontării monumentului fostului lider bolșevic, Vladimir Lenin, în orașul Fălești, și să stabilească autorii...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2017, ora: 08:56

Separatiștii au trimis o NOTĂ DE PROTEST. Ocupanții sunt supărați FOC pe controlul vamal-comun între RM - Ucraina

Separatiștii au trimis o NOTĂ DE PROTEST. Ocupanții sunt supărați FOC pe controlul vamal-comun între RM - Ucraina

Reprezentanţii politici în procesul de negocieri pentru reglementarea transnistreană, Gheorghe Bălan şi Vitalii Ignatiev au avut o întrevedere la Bender miercuri, 23 august, la care au asistat și reprezentanţii mediatorilor şi ai observatorilor din cadrul formatului de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2017, ora: 08:46

SCANDALOS /// Rușii își fac de cap și promovează deschis ANULAREA Declarației de Independență, a Imnului și a Constituției RM

SCANDALOS /// Rușii își fac de cap și promovează deschis ANULAREA Declarației de Independență, a Imnului și a Constituției RM

„Teoriile” politologului Valeriu Ostalep sunt tirajate pe larg de presa finanțată deschis de Moscova, acesta militează pentru anularea Constituției și Declarației de Independență a R. Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2017, ora: 08:44

Facebook începe lupta cu TERORISMUL // Cum își va proteja utilizatorii

Facebook începe lupta cu TERORISMUL // Cum își va proteja utilizatorii

 Facebook a anunțat recent că va implementa o schimbare importantă pentru utilizatorii din întreaga lume! .

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2017, ora: 08:30

Descoperire ȘOCANTĂ după 19 ani de căsătorie. S-a însurat cu un alt bărbat

Descoperire ȘOCANTĂ după 19 ani de căsătorie. S-a însurat cu un alt bărbat

După 19 ani de căsnicie, Jan, un belgian în vârstă de 64 de ani, a aflat că soţia sa a fost, de fapt, născută bărbat. Acum, acesta caută cu disperare să anuleze căsătoria.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2017, ora: 08:24

Ce se întâmplă cu sănătatea ta dacă dormi în fiecare noapte pe partea stângă

Ce se întâmplă cu sănătatea ta dacă dormi în fiecare noapte pe partea stângă

Atunci când dormi pe partea stângă, organele tale funcționează mult mai bine. Printre alte beneficii, această poziție de somn ajută la îmbunătățirea circulației și a digestiei.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2017, ora: 08:24

Polonia va investi 55 miliarde de dolari pe următorii 15 ani pentru APĂRAREA de Rusia

Polonia va investi 55 miliarde de dolari pe următorii 15 ani pentru APĂRAREA de Rusia

Polonia va aloca un buget suplimentar de 200 de miliarde de zloți (55 miliarde de dolari) pe următorii 15 ani pentru modernizarea forțelor sale armate, în contextul amenințărilor în creștere din partea Rusiei, a indicat ministrul adjunct al apărării, Tomasz Szatkowski, pentru...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2017, ora: 08:23

Gruparea teroristă Stat Islamic ameninţă Spania cu noi ATENTATE

Gruparea teroristă Stat Islamic ameninţă Spania cu noi ATENTATE

Gruparea teroristă Stat Islamic a salutat atentatul cu camioneta la Barcelona, soldat cu 13 morţi, şi a îndemnat la noi atacuri în Spania, relatează news.ro.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2017, ora: 08:19

Dacă observați asta pe raft, anunțați imediat angajații! Cum să alegi corect fructele și legumele

E atât de plăcut când fructele și legumele pe care le cumperi sunt proaspete și delicioase! Dar de multe ori distribuitorii nu ne oferă tocmai cele mai bune produse, iar noi ne dăm seama de asta abia acasă, când începem să le consumăm.De aceea e foarte important...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2017, ora: 08:14

EVENIMENT /// Bookfest revine în FORȚĂ la Chișinău. EDITURA TIMPUL va participa cu 5 titluri

EVENIMENT /// Bookfest revine în FORȚĂ la Chișinău. EDITURA TIMPUL va participa cu 5 titluri

Salonul de Carte Bookfest revine la Chişinău, în perioada 30 august – 3 septembrie, la Pavilionul Central al complexului expozițional Moldexpo.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2017, ora: 08:10

Un bărbat a fost ATACAT de un urs în România

Un bărbat a fost ATACAT de un urs în România

Cioban atacat de urs, în judeţul Prahova. Bărbatul de 24 de ani era cu oile la păscut în apropierea localităţii Secăria.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2017, ora: 08:03

TRAFIC la frontieră // Cât vei sta în vamă dacă pleci sau intri în RM

TRAFIC la frontieră // Cât vei sta în vamă dacă pleci sau intri în RM

Poliția de Frontieră vă informează că la ora actuală sunt puncte de trecere cu circulația îngreunată din cauza traficului intensificat, unde media timpului de așteptare depășește 30 de minute

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2017, ora: 07:54

24 august în ISTORIE /// 1865 - S-a născut Ferdinand I de Hohenzollern-Sigmaringen (d. 1927), rege al României 1914 - 1927

24 august în ISTORIE /// 1865 -  S-a născut Ferdinand I de Hohenzollern-Sigmaringen (d. 1927), rege al României 1914 - 1927 Foto: Monumentul lui Ferdinand I din Chișinău

Majestatea Sa Ferdinand I, Rege al României, Principe al Romaniei, Principe de Hohenzollern-Sigmaringen, născut Ferdinand Viktor Albert Meinrad von Hohenzollern-Sigmaringen, (n. 24 august 1865, Sigmaringen - d. 20 iulie 1927, Sinaia--Castelul Peleș) a fost rege al României din 10...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2017, ora: 07:52

SUSPECT // Ambasador rus găsit MORT la reşedinţa sa din Sudan

SUSPECT // Ambasador rus găsit MORT la reşedinţa sa din Sudan

Ambasadorul rus în Sudan Mirgaias Şirinski a fost găsit mort miercuri, în piscina reşedinţei sale, la Khartoum, au anunţat oficiali sudanezi, îndepărtând imediat orice pistă criminală, relatează AFP.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2017, ora: 07:50

Un PAHAR de vin sau bere pe zi reduce riscul unui deces precoce, potrivit unui nou studiu

Un PAHAR de vin sau bere pe zi reduce riscul unui deces precoce, potrivit unui nou studiu

Un pahar de vin sau bere pe zi poate ajuta oamenii să trăiască mai mult, potrivit noilor cercetări.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2017, ora: 07:42

NINSOARE în luna august. Stratul de ZĂPADĂ măsoară 3 centimetri

NINSOARE în luna august. Stratul de ZĂPADĂ măsoară 3 centimetri

Temperaturile scăzute din ultimele ore au adus un strat de peste 3 centimetri de zăpadă pe versantul Pietrosul (2.100 metri) din Munţii Pietrosul Rodnei, a declarat primarul oraşului Borşa, Sorin Timiş.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2017, ora: 07:33

UTIL // De ce este bine să pui un cleşte de rufe la ventilatorul maşinii

UTIL // De ce este bine să pui un cleşte de rufe la ventilatorul maşinii

O imagine cu un cleşte prins de grila de aerisire a unei maşini face furori pe internet. Care este secretul din spatele acestui truc? 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2017, ora: 07:28

Macron VINE la București // Se va întâlni cu Iohannis și Tudose

Macron VINE la București // Se va întâlni cu Iohannis și Tudose

Președintele Franței, Emmanuel Macron, efectuează, joi, o vizită în România, unde se va întâlni cu președintele Klaus Iohannis și premierul Mihai Tudose și va vizita Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti".  

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2017, ora: 07:23

Anunț OFICIAL // „Trump poate lansa un ATAC nuclear în 4 minute"

Anunț OFICIAL // „Trump poate lansa un ATAC nuclear în 4 minute"

Fostul director al National Intelligence din SUA, James Clapper, și-a exprimat îngrijorarea la CNN legat de stabilitatea mentală a președintelui SUA în relație cu accesul la arsenalul nuclear.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2017, ora: 07:17

HOROSCOP, 24 august 2017 // O zodie atrage BANII ca un magnet

HOROSCOP, 24 august 2017 // O zodie atrage BANII ca un magnet

Iată ce vă rezervă astrele, în funcţie de zodie, pentru ziua de joi, 24 august 2017.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 24 August 2017, ora: 07:17

STEAUA a fost adusă de TANCURILE rusești. Simbolul bolșevic care a TERORIZAT ROMÂNIA este în continuare idolatrizat

STEAUA a fost adusă de TANCURILE rusești. Simbolul bolșevic care a TERORIZAT ROMÂNIA este în continuare idolatrizat

Traiectoria fotbalului românesc în anii care au urmat conflagraţiei mondiale şi transformările suferite de acest sport sub presiunea implantării comunismului în România 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2017, ora: 07:10

ZECI de localități vor rămâne astăzi fără energie electrică

ZECI de localități vor rămâne astăzi fără energie electrică

Pentru îmbunătăţirea serviciilor prestate clienţilor, Î.C.S. “RED UNION FENOSA” S.A. anunţă că joi, 24 august 2017, vor avea loc întreruperi programate ale furnizării energiei electrice în intervalele de timp indicate mai jos.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2017, ora: 06:54

Pavel Filip este împotriva RUȘILOR // Rămâne un SUSȚINĂTOR activ al reîntoarcerii R. Moldova în Europa

Pavel Filip este împotriva RUȘILOR // Rămâne un SUSȚINĂTOR activ al reîntoarcerii R. Moldova în Europa

Prim-ministrul susține că a fost, este și va rămâne un susținător activ și implicat al reîntoarcerii Moldovei în Europa.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2017, ora: 05:58

DEZVĂLUIRI! Visul lui Ceaușescu pentru români, DISTRUS de Elena!

DEZVĂLUIRI! Visul lui Ceaușescu pentru români, DISTRUS de Elena!

În anul 1987, în colaborare cu Uzina Dacia, au fost produse 14 unităţi ale modelului ARO 12. Nicolae Ceauşescu a fost impresionat de felul în care urma să arate automobilul şi-a dat acordul să-l testeze chiar la București.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2017, ora: 05:56

O nouă aplicație îți forțează copilul să-ți răspundă la mesaje

O nouă aplicație îți forțează copilul să-ți răspundă la mesaje

Un părinte supărat pe copilul său adolescent a creat o aplicație de chat prin care poți obliga persoana de la capătul firului să-ți răspundă la mesaje.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 24 August 2017, ora: 05:08

Ziua în care Stalin a aflat de existența bombei atomice

Ziua în care Stalin a aflat de existența bombei atomice

Imediat după capitularea Germaniei naziste, în perioada 16 iulie – 2 august 1945, la Potsdam s-a reunit alianţa „Celor Trei Mari”: Stalin, Churchill şi Truman (înlocuit ulterior de către Clement Attlee). 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2017, ora: 05:05

„Mi-au făcut vrăji, ce fac?”. Răspunsul unui preot

„Mi-au făcut vrăji, ce fac?”. Răspunsul unui preot

Părintele Calistrat de la Mănăstirea Vlădiceni din Iaşi a devenit celebru pe internet pentru predicile sale nonconformiste. Pe Facebook, unde este urmărit de peste 260.000 de oameni, preotul postează predicile sale în care vorbește despre învățăturile Bibliei folosind un...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2017, ora: 05:04

90% dintre oameni nu își dau seama ce este GREȘIT în poză. Tu poți?

90% dintre oameni nu își dau seama ce este GREȘIT în poză. Tu poți?

Balul este unul dintre cele mai importante evenimente din viața socială a unui adolescent absolvent. Este ultima noapte petrecută alături de prieteni înainte de a-și lua rămas bun înainte de a-și lua rămas bun de la liceu și să înfrunte viața reală plină de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2017, ora: 05:00

Cât de curve au fost rușii în Al Doilea Război Mondial?

Cât de curve au fost rușii în Al Doilea Război Mondial?

Într-un editorial semnat de George Damian, jurnalist la moldnova.eu, se analizează argumentele anti-românești care mai pot fi auzite la Chișinău.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2017, ora: 04:55

Visul care anunţă moartea la ora 4:30 dimineaţa

Visul care anunţă moartea la ora 4:30 dimineaţa

Visele sunt, de obicei, manifestări subconştiente imagistice ale creierului, care preia imagini din experienţele trăite şi le transformă printr-un algoritm misterios, numai de el ştiut. Însă există şi vise premonitorii, care pot chiar salva vieţi! 

( ) Citeşte tot articolul


Editorial 24 August 2017, de Octavian Țâcu

Politici etnolingvistice: experiențe europene (II)

Modelul lingvistic nord-irlandez deschide perspectiva unui studiu asupra altor regiuni din Europa, în care încurcăturile istorice au născut societăți multiculturale, greu de împăcat etnolingvistic. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 24 August 2017, de Moni Stănilă

„După roadele lor îi veți cunoaște”

„După roadele lor îi veţi cunoaşte. Au doară culeg oamenii struguri din spini sau smochine din mărăcini?” (Matei 7; 16) – spune Iisus Hristos despre cei care vin să învețe și să proorocească.

() Citeşte tot articolul

Editorial 24 August 2017, de Silviu Tănase

Președintele conduce un partid extremist

Se vorbește mult despre polarizarea societății din R. Moldova, fără a se spune explicit care sunt subiectele care o divizează.

() Citeşte tot articolul

Bună Dimineața 23 August 2017, de Dorin Galben

M-am născut odată cu Republica Moldova. Eu am ajuns ziarist, dar ea curvă

Când în 1991 oficialii de la Chișinău încercau să obțină suveranitatea Republicii Moldova, eu încă sugeam degetul mare la mama în burtă. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 22 August 2017, de Pavel Păduraru

Geniile zilelor noastre: între talent, paranoie și sânge menstrual

Prin 2002, când fondasem prima revistă culturală online din RM, „Lolocur”, apreciată de nume notorii ale literaturii române, precum ar fi Matei Vișniec sau Paul Goma, aveam pe site și o rubrică „Anchetă LOLO”, prin care îi încercam de minte pe acei membri ai...

() Citeşte tot articolul

Editorial 22 August 2017, de Moni Stănilă

Omul ce nu știe contestă

În unele zile mă așez în fața laptopului cu gândul să scriu și „altceva”.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 21 August 2017, de Dan Nicu

Propaganda de război a Rusiei vrea să treacă Prutul prin Chişinău

Un post tv din Republica Moldova care retransmite principalele emisiuni de propagandă ale oficinelor ruseşti care fac parte din trustul oficial de la Moscova, „Rossia Segodnya/Rusia astăzi”, vrea să se extindă pe piaţa media din România, deschizându-şi o clonă peste Prut. 

() Citeşte tot articolul

Bună Dimineața 18 August 2017, de Ana Gabor

Să nu ne lepădăm!

„România nu are nevoie de noi”, „Românii nu ne iubesc”, „Moldovenii nu sunt români”. Mituri! 

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 18 August 2017, de Răzvan Munteanu

Neutralitatea nu mai este o soluție. Înțelege oare Chișinăul acest lucru?

Luna septembrie reprezintă un test pentru securitatea europeană, iar asta pentru că după ce Rusia și Belarusul vor pune în practică exercițiul militar Zapad-17, suspectat de NATO că ar reprezenta o posibilă acțiune mascată de agresiune a statelor baltice sau a Ucrainei, un alt exercițiu militar va...

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 August 2017, de Moni Stănilă

Ne obișnuim cu răul

Săptămâna trecută am fost un weekend în Ucraina. Multe din cele observate de acolo m-au pus pe gânduri. 

() Citeşte tot articolul

Bună Dimineața 17 August 2017, de Ana Marchitan

Despre rușinea de a fi născut în Republica Moldova

La sfârștitul anilor '90 migrația cetățenilor din Republica Moldova a luat amploare. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 8 August 2017, de Marin Basarab

Dodon – trădător de patrie

Republica Moldova, acest stat fictiv, inventat de sovietici, cică este patria lui Dodon și a susținătorilor săi. 

() Citeşte tot articolul


 Cele mai citite articole Timpul.md