Eveniment

Spectacolele de reconstituire antică şi luptele dintre daci şi romani, reluate la Alba Iulia

Prima reprezentaţie a Gărzii Apulum, compusă din patru formaţii – Legiunea XIII Gemina (romanii), Lupii Apoulonului (dacii), Ludus Apulensis (gladiatorii) şi Magna Nemesis (dansatoarele) – a avut loc în lunea Paştelui, la Alba Iulia, la spectacolele de reconstituire antică şi luptele între daci, romani şi gladiatori asistând peste 200 de persoane, între care foarte multe familii tinere şi copii.

”Salve Populom”, a spus, la începutul spectacolului, unul dintre prezentatorii reprezentaţiei, istoricul Tudor Roşu, îmbrăcat în haine de profesor din secolul I.

”Salve, ave sau bonum diem”, a venit răspunsul din public al cunoscătorilor de limba latină.

A urmat apoi o scurtă prezentare a celor patru trupe, pentru cei care participă în premieră la astfel de reprezentaţii.

”Avem o regulă pentru cei care vin prima dată la spectacolul nostru. Dacă nu aplaudaţi, cel puţin aruncaţi cu bani. Dar nu cu monezi”, a spus, spre amuzamentul publicului, prezentatorul Tudor Roşu.

Prima trupă care a venit în faţa spectatorilor şi a realizat demonstraţii de tehnică militară, îndemânare şi forţă a fost Legiunea XIII-a Gemina. Principalele comenzi ale romanilor, care s-au arătat cei mai disciplinaţi soldaţi, sunt: ”milites” (soldaţi!) ”ad gladius clin” (întoarce-te la dreapta), ”ad scutum clina” (la stânga), ”ad scutum transforma” (întoarce-te 180 de grade), ”dirige frontem” (în formaţie), ”mandata captate” (aranjaţi-vă ţinuta), ”scurta capere” (ridică scutul).

Pe lângă disciplină, romanii au de partea lor armura, cea mai cunoscută fiind lorica segmentată, foarte eficientă pentru lupte. Pe cap, ei poartă căşti confecţionate din fier, cu protecţie la gât, iar în mâini ţin arme de împungere şi scuturi de peste un metru, în vreme ce în picioare poartă calcei. Armata lor este condusă de un general şi un centurion, cel din urmă dând comenzi constant.

Dacii poartă coifuri, cămăşi de zale, din solzi metalici sau piele, armurile lor fiind inspirate de reprezentările Columnei lui Traian. Unii dintre daci sunt arcaşi, iar alţii au săbii cu lame lungi şi încovoiate, cu tăişul pe interior.

Nu în ultimul rând, gladiatorii au impresionat prin muşchii lor, forţă şi vână, iar dansatoarele prin feminitate şi senzualitate.

După prezentări au urmat confruntări, lupte corp la corp între gladiatori şi în grup între daci şi romani, acestea terminându-se la egalitate, marii câştigători fiind spectatorii care au primit o lecţie de istorie vie.

La astfel de reprezentaţii publicul are un rol activ, având posibilitatea să strige dacă doreşte moartea ori salvarea unui gladiator pus la pământ, cu tăişul la gât sau chiar să-i învie pe romanii şi dacii decedaţi în lupte. De multe ori, copiii, încurajaţi de prezentatori, sunt cei care decid destinele soldaţilor.

O astfel de situaţie a avut loc şi luni, când un puşti a strigat la urechea unui soldat roman pus la pământ ”scoală-te, băi”. În schimb, altul a ales să scandeze ”resuscita”.

Astfel de spectacole au loc la Alba Iulia deoarece oraşul este întemeiat de romani. ”În 106, anul în care Decebal era înfrânt de către Traian, chiar aici unde vă găsiţi dumneavoastră, Legiunea a XIII-a Gemina a ridicat un castru unde a stat până la retragere”, a spus celălalt prezentator, istoricul Liviu Zgârciu.

Reprezentaţii asemănătoare vor avea loc în fiecare vineri de la ora 19.00, până în luna octombrie, în faţa Porţii a IV-a din Cetatea Alba Carolina, pe spaţiul dintre cele două catedrale, Ortodoxă şi Romano-Catolică.

Formaţiile Gărzii Apulum sunt alcătuite din voluntari albaiulieni care încercă să reconstituie aspecte militare şi civile ale istoriei daco-romane.

Garda Romană de la Apulum sau, mai scurt, Garda Apulum, lansată oficial în 2012, este o trupă de reenactment care are ca scop punerea în valoare şi protejarea uriaşului patrimoniu roman de la Alba Iulia.

sursa: mediafax.ro 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *