Media

Starnet încalcă drepturile de autor pentru retransmisia Campionatului Mondial la Fotbal

„Am fost siguri că Starnet nu ne va da socoteală după conferinţa de presă, de aceea am apelat la autorităţile competente. Însă, după cum s-a dovedit, chiar şi instituţiile de reglementare nu au influenţă asupra companiei Starnet”, se spune în Adresare.

Osoianu menţionează că după dezvăluirile radiodifuzorilor, preşedintele CCA, Marian Pocaznoi a declarat că StarNet nu are nici o autorizaţie emisă de către CCA, iar compania TV-Box dispune de autorizaţie de retransmitere doar în trei localităţi – Chişinău şi Bălţi – câte 63 posturi, precum şi Ungheni – 64 posturi. Astfel, „atunci când au declarat în cadrul conferinţei de presă că retransmit 151 de posturi, reprezentanţii companiei TV-Box au recunoscut public că încalcă condiţiile autorizaţiei de care dispun”.

În replică, StarNet a declarat că retransmiterea se face prin internet, iar din moment ce internetul este o zonă liberă care nu se reglementează, atunci ei nu au nevoie de nici o autorizaţie.

Însă în Codul Audiovizualului este clar stipulat că „retransmiterea – este recepţionarea şi transmiterea sincronizată prin orice mijloace tehnice (art. 2 „b”)”. De asemenea, Codul prevede că retransmiterea posturilor TV pe teritoriul Republicii Moldova poate fi efectuată doar în baza autorizaţiei, eliberate de către Consiliul Coordonator al Audiovizualului (art. 28).

„Cum se face că un jucător de pe o piaţă mare şi destul de dezvoltată, operează respectând doar regulile sale şi ignorând în totalitate legea şi pe cei care o reprezintă?!”, se întreabă Ghenadie Osoianu. „Nu e de ajuns că Starnet ne înăbuşă, pe deasupra ne dă şi în judecată. În cazul de faţă, scopul lor este destul de evident: să facă o presiune definitivă asupra micilor operatori şi scape de ei pentru a putea lucra liniştit în regiuni”.

„Noi ce să facem? Să ne dăm la o parte şi să le dăm undă verde? Sau să lucrăm la fel ca Starnet? Dacă ei au voie, de ce noi n-am avea? Dispunem de aceleaşi posibilităţi şi în orice moment putem să retransmitem ilegal o sumedenie de posturi interesante, de asemenea, gratuit. Însă noi nu facem acest lucru, pentru că este ILEGAL!”, se mai arată în Adresare.

Osoianu mai declară: „Suntem profund dezamăgiţi de neimplicarea tuturor organelor de reglementare, în legătură cu această problemă. Nici procuratura, nici CCA, nici ANRCETI nu poate sau nu vrea să-şi îndeplinească obligaţiunile şi să impună compania Starnet să revină în cadrul legal şi să lucreze în rând cu restul jucătorilor de pe piaţă. De ce tac companiile mari ca Sun Communications, Moldtelecom ş. a., care de asemenea activează în acelaşi segment al telecomunicaţiilor şi dispun de toate autorizaţiile necesare? În situaţia aceasta apare doar o singură întrebare: „Cine stă în spatele acestei companii, ce forţă politică permite companiei Starnet timp de trei ani să lucreze ilegal, câştigând sume enorme de bani?”.
 
Sursa: 24h.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *