Moldova

Statul pierde anual 1,3 miliarde de lei din cauza cumătrismului la întreprinderile de stat

Numirea personalului pe criterii politice și de rudenie, lipsa standardelor de transparență și raportare, lipsa de evaluare a eficienţei muncii sunt principalele cauze ale acestor pierderi. La această concluzie au ajuns experții Institutului de Politici și Reforme Europene (IPRE).

Potrivit datelor Agenţiei Proprietăţii Publice, pe lângă toate întreprinderile municipale, în 2014 în Republica Moldova au fost 202 de întreprinderi de stat şi peste 112 societăţi pe acţiuni în care statul este acţionar (în peste 50 de societăţi pe acţiuni statul este acţionarul majoritar sau unicul acţionar). Conform calculelor specialiștilor IPRE, cele 202 întreprinderi de stat şi cele 112 societăţi pe acţiuni în care statul este proprietar au declarat vânzări de peste 24 miliarde lei pe parcursul anului 2014. Pentru aceeaşi perioadă de referinţă pierderile înregistrate de aceste întreprinderi însumează aproape 3 miliarde lei. Cu alte cuvinte, raportat la cota de participare a statului în fiecare întreprindere, în mod indirect statul a pierdut peste 1,3 miliarde lei ca urmare a administrării ineficiente a activelor deţinute.

În acest context, experţii IPRE propun crearea unui mecanism de control public al rezultatelor activității întreprinderilor de stat, şi anume prin:
– raportări financiare regulate şi accesibile cetăţenilor;
– selectarea transparentă a managerilor în întreprinderi;
– salarizarea conducătorilor în funcţie de performanţa financiară a întreprinderilor;
– eliminarea politicului din activitatea economică a companiilor.

O transparenţă mai mare în rapoartele financiare ale întreprinderilor de stat şi societăţilor pe acţiuni cu capital majoritar sau integral de stat, ar pune presiune semnificativă pe conducerea acestor entităţi în vederea gestionării mai eficiente a activelor, se arată într-un comunicat al IPRE.

Sursa: Infoprut.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *