Actualitate

Statul vinde aceeaşi marfă de câţiva ani

Autorităţile dau startul unei noi runde de privatizare care se va desfăşura în luna martie 2017 în cadrul căreia au fost scoase la mezat active de circa 1,3 miliarde de lei.

Statul vinde aceeaşi marfă de şase ani

Potrivit unui comunicat al Agenţiei Proprietăţii Publice (APP) pe 22 martie, va avea loc o licitaţie „cu strigare” pentru privatizarea a 11 bunuri, inclusiv patru întreprinderi de stat, şase complexe de bunuri imobile şi un obiect nefinalizat. Preţul total de expunere este de 13,46 milioane lei.

Va fi desfăşurat şi un concurs pentru privatizarea a 13 bunuri, inclusiv 12 întreprinderi de stat (complexe patrimoniale unice), termen limită de depunere a ofertelor 30 martie. Preţul total de expunere a bunurilor la concurs comercial – 577,9 milioane lei.

Cele mai valoroase sunt Fabrica de Sticlă din Chişinău, care acum staţionează, dar pentru care statul speră să obţină 230 de milioane lei. Pentru Combinatul Poligrafic statul cere 149 de milioane lei, iar pentru Vibropribor – 38 de milioane lei.

Printre întreprinderile scoase la mezat nu se numără nou intrate.

Licitaţii „cu strigare” pe piaţa reglementată (la Bursa de Valori) vor fi organizate pentru vânzarea pachetelor de acţiuni proprietate publică de stat din 21 societăţi pe acţiuni, între care se regăsesc Barza Albă din Bălţi (100%), Tutun-CTC din (90,81%) şi Floare – Carpet (59,486%) etc, care anterior au mai fost expuse la vânzare.

Va fi organizat şi un concurs investiţional pentru privatizarea cinematografelor din oraşele Făleşti şi Leova. Suma totală a mijloacelor financiare, raportată la preţul iniţial de vânzare constituie 868.000 lei; volumul minim al investiţiilor– 1.800.000 lei cu realizarea în decursul a 3 ani. Termenul limită de depunere a ofertelor – 30 martie 2017.

Marea privatizare mai aşteaptă

Anterior viceprim-ministrul, ministrul Economiei al Moldovei Octavian Calmâc a anunţat că în 2017 vor fi organizate trei runde de privatizare, iar venitul estimat a fi obţinut la buget fiind de 220 milioane lei.

Prima rundă pentru vânzarea proprietăţii de stat va avea loc în martie, a doua – în timpul verii, iar a treia – la sfârşitul anului. Ministrul Economiei nu a menţionat lista întreprinderilor care urmează să fie scoase la mezat, menţionând că lista va include şi acele companii care au fost puse în vânzare în 2016.

Totodată Calmâc nu a exclus posibilitatea ca în 2017 să fie scoase la privatizare: RED-Nord, RED Nord-Vest, CHE Costeşti-Stânca, Air Moldova şi Moldtelecom, care aşteaptă de 10 ani rândul. 

mold-street.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *