Ultima oră

STUDIU – Socialismul are un impact de durata asupra moralităţii cetăţenilor

Atunci când au jucat un joc de zaruri care le putea aduce 6 euro, subiecţii din Est, care au trăit sub un regim socialist timp de patru decenii, erau mai predispuşi să mintă referitor la rezultat decât cei din Vest.

"Jocul a fost destul de simplu. Fiecare participant a fost rugat să arunce un zar de 40 de ori şi să înregistreze fiecare rezultat pe o bucată de hârtie. Cel mai mare rezultat avea câştigul cel mai mare. Înainte de fiecare aruncare, jucătorii trebuiau să noteze numărul care era fie pe partea de sus, fie pe partea de jos a zarului. Cu toate acestea, ei nu trebuia să spună ce parte au ales, astfel că le era uşor să trişeze dacă aruncau zarul înainte, iar apoi se prefăceau că au ales partea cu numărul cel mai mare. Dacă alegeau partea de sus şi dădeau cu zarul "2", aceştia ar fi avut un motiv să spună, în mod fals, că au ales partea de sus, care ar fi fost "5", scrie The Economist.

Rezultatele au arătat că "germanii din est au trişat de două ori mai mult decât cei din vest", lăsând cercetătorii să concluzioneze că "regimul politic socialist are un impact de durata asupra moralităţii de baza a cetăţenilor".

Lucrarea tratează câteva motive care ar putea oferi o explicaţie referitoare la rezultatul studiului.

Sistemele socialiste au fost caracterizate prin deficitul extins, care într-un final a dus la prăbuşirea Republicii Democrate Germane în Germania de Est. În multe cazuri, socialismul a forţat sau a pus presiune pe oameni să lucreze în jurul legilor oficiale. De exemplu, în Germania de Est, furtul unei încărcături de materiale de contructii cu scopul de a o schimbă pentru un televizor era singură modalitate prin care şoferul utilajului putea să se conecteze la lumea exterioară. Mai mult, sisteme socialiste au fost caracterizate printr-un grad ridicat de infiltrare a aparatului serviciilor de informaţii.
Studiul se poziţionează la polul opus al unei cercetări din 2013, care a concluzionat că "economiile de piaţă duc la degradare morală".

Cercetarea de la Universităţile Duke şi Munich subliniază şi faptul că "regimurile politice şi economice, precum socialismul, ar putea avea un efect şi mai negativ asupra comportamentului indivizilor".

"Nu am observat o diferenţa generală între Vest şi Est în ceea ce priveşte comportamentul pro-social, precum donaţiile la spitale, dar cu toate acestea, cei cu influenţă capitalistă donează mai mult", au observat cercetătorii, citaţi de revista Reason.  

hotnews.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *