Culinar.md

Supă crema de conopidă

INGREDIENTE

o conopidă medie
2 cartofi
3 căţei de usturoi
o ceapă mare
jumătate de ţelină medie
puţin pătrunjel
sare şi piper
crutoane pentru servit
opţional – 200 de grame de carne afumată / cârnăciori afumaţi uscaţi / bacon

PREPARARE

Pune la fiert toate legumele, cu supă de legume sau apă călduţă pusă în oală cât să le acopere. Când sunt suficient de moi cât să fie pasate, pune-le în blender sau mixează-le, adăugând apă călduţă sau supă dacă mai este nevoie. Condimentează cu sare şi piper după gust – eventual poţi să pui cimbru, oregano sau chili, în funcţie de ce îţi place.

După ce ai păsat supă, poţi adaugă în ea, dacă vrei, carne afumată fiartă tăiată mărunt, cârnaţi tăiaţi rondele şi rumeniţi sau bacon puţin prăjit. Dacă nu vrei, să ştii că e foarte bună şi simplă.

Crutoanele pot fi şi cumpărate din comerţ, dar parcă sunt mai bune cele făcute în casă. Taie cuburi de pâine ceva mai veche şi înainte de la bagă la cuptor aromează-le cu puţin usturoi, cimbru sau busuioc. Serveşte supă împreună cu ele.

Poftă bună!

Conopidă este un aliment foarte bun, căci nu are aproape deloc calorii şi conţine mai mult de 90% apă. Are glucide, care asigura un aport mare energetic şi multe proteine.

Este o legumă bogată în vitaminele C şi B (mai ales B2, B3 şi B6). Conţine şi vitamina K care ajută la coagularea sângelui şi previne hemoragiile interne.

Fiind plină de apă, conopidă îţi asigura hidratarea, dar ajută şi la asimilarea mineralelor precum potasiu, magneziu şi calciu.

Fibrele alimentare din conopidă – celuloză, hemiceluloză şi pectine – previn afecţiunile digestive şi protejează articulaţiile.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *