Editorial

Ţara în care violul este ceva normal

În Republica Moldova, o femeie care se îmbracă în fustă scurtă este considerată o pradă uşoară, gata să se lase violată de orice libidinos. Unul din doi bărbaţi moldoveni consideră că violul este ceva normal, creştinesc şi bărbătesc. Asta nu e o aberaţie născocită de mine, sunt date din studiul „Bărbaţii şi egalitatea de gen”, realizat de Centrul de Drept al Femeilor. Datele din acest studiu sunt oripilante. Vă recomand să-l căutaţi pe net şi să vedeţi cât de discriminată este femeia în societatea noastră creştină şi homofobă. Vom analiza în următoarele rânduri atitudinea bărbaţilor moldoveni faţă de viol.

Aşadar, 42,2 procente din respondenți consideră că „dacă o femeie a fost violată, înseamnă că ea a făcut ceva ca să ajungă în această situaţie”. Explic pe înţelesul tuturor, dacă eşti o femeie frumoasă şi eşti violată, tu eşti vinovată, trebuia să stai acasă sau să fii urâtă. Să mergem mai departe, 45,8 procente din cei chestionaţi consideră că „în unele cazuri de viol, însăşi femeia şi-a dorit, de fapt, ca acest lucru să se întâmple”. 58 de procente din respondenţi consideră că „dacă o femeie nu opune rezistenţă fizică când este violată, atunci nu putem spune că a avut loc un viol”. Să ne aducem aminte de cazul Victoriei Pruteanu, care a opus rezistenţă când a fost bătută, şi după asta a fost condamnată la patru ani de închisoare. Adică, dacă te opui şi întâmplător omori violatorul – faci puşcărie, dacă nu te opui, eşti violată şi distrusă pentru tot restul vieţii. Mai departe, 34,4 din respondenţi cred că „nu se consideră viol, dacă victima este uşuratică sau dacă are o reputaţie proastă”. Ce să însemne asta, că avem dreptul să violăm toate fetele uşuratice sau toate femeile cu reputaţie proastă? În niciun caz. Asta înseamnă că încă locuim în Evul Mediu, că suntem nişte bădărani criminali care nu putem trăi altfel decât cu violenţă, intoleranţă şi ură.

Şi atât timp cât duminica vom merge la biserică, luni vom bate soţia, marţi vom viola o cunoştinţă uşuratică, iar miercuri vom participa la un marş homofob, vom rămâne în mizeria în care trăim.

Iar cele trei lepădături de la Orhei care au violat o minoră încă sunt în libertate. Pentru că jumătate din bărbaţii neamului sunt la fel ca ei. Dumitru Pascari, Sergiu Pasat şi Grigore Luchian se plimbă pe străzile Moldovei. Mâine ar putea să mai violeze pe cineva, ar putea fi chiar sora, fiica sau mama voastră. Însă, voi veţi considera că ei nu au nici o vină, iar mama, sora sau fiica voastră a căutat-o singură.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *