Spectacole

Teatrul ,,Ion Creangă” şi faima tradiţiilor basarabene

Istoria acestui teatru îşi are începutul în anul 1988, la iniţiativa regizorului Silviu Fusu. El a dorit să creeze un teatru prin intermediul căruia tradiţiile vor putea fi transmise generaţiilor următoare. În prezent, directorul artistic al teatrului este Valeriu Chiper, un basarabean din sudul Moldovei care şi-a propus să valorifice portul popular din toate zonele geografice ale R. Moldova, dar şi repertoriul vocal, instrumental şi coregrafic.

Teatrul epic de etnografie şi folclor ,,Ion Creangă” îşi are sediul pe teritoriul „Moldexpo” din Chişinău, într-o casă în stare avariată, din care motiv colectivul nu are unde să-şi desfăşoare repetiţiile. Dar, de curând, Liceul ,,Mihail Sadoveanu” i-a oferit teatrului o sală în care actorii se pot pregăti pentru următoarele festivaluri internaţionale. Actorul Vladimir Cobasnean ne-a spus: ,,Este regretabil faptul că Ministerul Culturii rămâne indiferent faţă de activitatea acestui teatru, care nu are nici casă, nici masă, nici transport şi nici susţinere morală. Dacă teatrul ar avea un sediu stabil şi finanţare permanentă, noi am putea participa la toate festivalurile internaţionale la care suntem invitaţi, ducând astfel faima tradiţiilor basarabene în toată lumea”.

Colectivul teatral are în componenţa sa cunoscuţi oameni de artă – Dan Vizitiu, dirijorul orchestrei; solistul şi instrumentistul Petre Lucaşenco; solista Lucia Pădureţ; actorii Vladimir Cobasnean, Elena Oca, Parascovia Chiper şi Tamara Vârlan.

În anul 2006, colectivul teatral a participat la Festivalul ,,Nunta Zamfirei” din Bistriţa (România), de unde s-a întors cu premiul întâi. La acest festival au participat 12 ţări de pe diferite continente ale lumii, inclusiv Mexic, Turcia, Anglia, Iordania, India, Franţa. Un an mai târziu, colectivul participă la festivalul teatrelor folclorice organizat la Moscova, unde prezintă un program excepţional, apreciat de juriu cu premiul întâi.
Ultimul festival folcloric la care a participat Teatrul „Ion Creangă” a fost ,,Garofiţa Pietrei Craiului”, desfăşurat la Braşov (România) între 1-5 iulie curent. Premiul Mare a fost câştigat de R. Moldova, care a fost urmată de Turcia şi Serbia. Printre participante s-au numărat şi Bulgaria, Slovenia, Polonia, Grecia etc.

Programul colectivului teatral a fost alcătuit, în colaborare cu Ansamblul ,,Moştenitorii”, din fragmente ale două frumoase obiceiuri – ,,Calea Ciobanului” şi ,,Focurelul”. În componenţa Ansamblului ,,Moştenitorii” evoluează un performant grup de elevi din clasele VIII-XII, iar altul cu elevi din clasele III-VII. Astfel, în timpul programului inclus pentru festivalurile internaţionale evoluează concomitent reprezentanţi ai diferitelor generaţii. Copiii provoacă mereu emoţii pozitive printre spectatori şi apariţia lor în scenă este întotdeauna aplaudată.

Aflu de la membrii colectivului că visul cel mai mare al Teatrului „Ion Creangă” este de a găzdui un festival folcloric internaţional în R. Moldova, dar realizarea lui este, practic, imposibilă, din lipsă de bani…

Ana Sârbu,
stagiară la TIMPUL 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *