Actualitate

Telegraph: De dincolo de mormânt, Alexandr Litvinenko afirmă că Vladimir Putin are o relaţie bună cu liderul mafiot Semion Moghilevici

O anchetă Telegraph a descoperit această înregistrare audio, cu câteva zile înainte de începerea anchetei publice asupra morţii opozantului rus Alexandr Litvinenko, prevăzută a demara în 27 ianuarie. În înregistrare, datată noiembrie 2005, Litvinenko denunţă legături între serviciile ruseşti de informaţii – SVR şi FSB – cu un fost agent KGB care are legături cu al-Qaeda. Litvinenko afirmă că a fost ameninţat de autorităţile ruse să nu mai lucreze cu o comisie însărcinată să stabilească legăturile dintre sovietici şi politicieni italieni. Acesta afirmă că serviciile ruseşti de spionaj sunt "foarte speriate" de activitatea acestei comisii.

Litvinenko îi oferea informaţii lui Mario Scaramella, un expert italian în materie de securitate care lucra în calitate de consultant pentru Comisia Mitrokhin, o comisie parlamentară înfiinţată în 2002 şi condusă de senatorul Paolo Guzzanti.

În înregistrare, Litvinenko susţine că Rusia l-a şantajat să nu mai lucreze cu Scaramella prin ameninţarea de extrădare a fratelui sau din Italia, unde trăia.

"După primul meu contact cu Mario Scaramella, serviciile speciale din Rusia, ambasada Rusiei a cerut poliţiei italiene să-l aresteze pe fratele meu şi să-l extrădeze în Rusia", spune Litvinenko.

"Era un şantaj la adresa mea, dacă nu mă opresc din colaborarea cu Mario Scaramella şi Paolo Guzzanti fratele meu va fi pus sub acuzare în Rusia".

Litvinenko afirmă în înregistrare că este un "fost ofiţer KGB şi FSB" şi spune că îi oferea informaţii lui Scaramella despre o serie de persoane, inclusiv Moghilevici, care se află şi astăzi pe lista celor mai căutate zece persoane de către FBI.

"Moghilevici are o relaţie bună cu Putin din 1994 sau 1993", spune el.

"(…) Semion Moghilevici are contacte cu al-Qaeda. Semion Moghilevici vinde arme către al-Qaeda. Înainte, am dat o mulţime de informaţii despre Moghilevici lui Mario Scaramella".

Litvinenko a început să lucreze cu Scaramella, un avocat care a fost consultant pentru Environmental Crime Prevention Program (ECPP) în 2003.

Cei doi se întâlneau în mod regulat în ultimii trei ani de viaţă ai lui Litvinenko, în Italia şi în Londra.

În cadrul ultimei întâlniri dintre cei doi, în 1 noiembrie, în Itsu, Piccadilly, Scaramella l-a avertizat pe Litvinenko că a aflat informaţii legate de un complot rusesc care viza uciderea celor care colaborau cu Comisia Mitrokhin.

În această înregistrare, Litvinenko vorbeşte despre un "fost agent KGB" care ar avea legături cu crimă organizată din Italia, dar şi cu FSB şi SVR.

Acest fost agent a negat acuzaţiile la adresza să şi Scaramella a fost acuzat ulterior de calomnie şi închis 14 luni. Acesta a susţinut că acuzaţiile la adresa agentului s-au bazat pe informaţiile primite de la Litvinenko.

Alexandr Litvinenko, 43 de ani, a fost un agent FSB (serviciile ruseşti de informaţii, fostul KGB) care se refugiase în Marea Britanie. În noiembrie 2006, a băut un ceai cu Andrei Lugovoi, fost agent FSB şi în prezent deputat, şi cu omnul de afaceri Dmitri Kovtun, într-un hotel din Londra.

La puţin timp, a murit, în urmă unei otrăviri cu poloniu. Într-o scrisoare redactată de pe patul de moarte, l-a acuzat pe preşedintele Vladimir Puţin că a ordonat uciderea să, o acuzaţie respinsă de Kremlin.

CNN scria, în 2009, că Semion Moghilevici ar putea fi cel mai puternic om de care nu aţi auzit niciodată. FBI susţine că Moghilevici, un gangster născut în Ucraina, este implicat în trafic de arme, extorcare, prostituţie şi angajare de criminali plătiţi.

"Are acces la atât de multe resurse, inclusiv la fonduri şi organizaţii criminale încât poate, cu un telefon şi un ordin, să afecteze economia globală", spune un responsabil de vârf al FBI, agentul special Peter Kowenhoven.
În afacerile lui Moghilevici au fost implicaţi şi români, după cum relata România Liberă, în 2008, într-o prezentare în extenso a afacerilor gangsterului. Astfel, "în livrarea de gaze naturale Ucrainei din Turkmenia au fost întotdeauna intermediari care căutau să se poziţioneze pe piaţă, trecând prin cabinetele politicienilor, dar s-a ajuns că firma preferată să fie Itera", legată de numele lui Moghilevici.

La finele lui 2002, Eural Trans Gas a înlocuit Itera că intermediar pentru achiziţionarea gazului din Turkmenistan pentru a-l revinde Ucrainei. Nouă societate avea sediul într-o localitate din Ungaria, unde fusese declarată de trei români şomeri şi un cetăţean israelian numit Zev Gordon. Zev nu a ascuns niciodată că este avocatul lui Moghilevici, dar a recunoscut că a fondat Eural Trans Gas la ordinul lui Dmitri Firtaci, astăzi domiciliat la Londra şi clasat pe locul cinci în rândul celor mai bogaţi oameni din Ucraina, cu o avere de 3,4 miliarde de dolari.

Numele lui Moghilevici este legat şi de arestarea rusului Viktor Bout, cel mai mare traficant de arme, atunci când procurorul federal din New York, Michael J. Garcia, a mulţumit Poliţiei române de frontieră şi Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru cooperarea în această operaţiune.

"Bout (41 de ani) a fost arestat pe 5 martie la Bangkok de agenţi ai Departamentului american Antidrog (DEA), de poliţia thailandeză şi agenţi din România şi Olanda. Pe 6 martie a fost arestat la New York şi Andrew Smulian (46 de ani). Bout ar fi trebuit să vină în februarie la Bucureşti pentru tranzacţie. Liderul FARC, Răul Reyes, a fost ucis într-un raid al armatei columbiene în Ecuador la începutul lunii martie.

Acum, vânătoarea continuă, cel vizat fiind ucraineanul Semion Iokovici Moghilevici. Reyes, care a venit în ianuarie la Bucureşti pentru a cumpără uraniul necesar unei "bombe murdare", ar fi negociat cu un membru al organizaţiei lui Moghilevici, Solnţevskaia. Legăturile dintre Solnţevskaia şi reţeaua teroristă al-Qaeda i-au alertat pe agenţii MI6 la Bucureşti", scria România Liberă, în 2008.

Sursa: hotnews.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *