Atitudini

Terasa pietonală

Mai mult, capitala are nevoie și de trotuare pietonale, pentru că trotuarele s-au transformat în parcări și locuri pentru gherete. Chișinăuienii ar avea nevoie și de pasaje subterane pietonale, însă acestea au fost transformate demult în mici replici de piață centrală. Replicile sunt închise noaptea, ca nu cumva să dispară sculele cizmarilor, care activează în aceste pasaje, sau brelocurile din buticurile de suvenire.

Pietonul este cel mai discriminat cetățean din orașul nostru, iar faptul că vom avea o stradă pietonală ne-a bucurat oricum, chiar dacă lucrările s-au întins pentru o perioadă nedeterminată de timp. Ne gândeam că în sfârșit vor avea și pietonii chișinăuieni o stradă a lor, stradă pe care nu ar fi deranjați de automobile, gherete ș.a.m.d. Cu ceva timp în urmă primăria ne-a promis că strada pietonală va fi finisată de Ziua Orașului. Până a fi finisată însă, strada noastră pietonală se transformă într-un bazar în toată firea. Pe lângă barurile din jur, am observat că a apărut și o sală de ceremonii. Un lux mai mare decât o nuntă, cumătrie sau praznic pe strada pietonală nu poate să existe. În fine, nunțile și ceremoniile nu se țin chiar în fiecare zi, și există speranța că pietonala va fi totuși una normală.

Zilele trecute însă, pietonala și-a arătat toată splendoarea și europenitatea ei, și s-a transformat din stradă în terasă. Am observat metamorfoza pe 12 august, ziua meciului dintre Sevilla și Real pentru Super Cupa Europei. Niște deștepți au decis să-și amplaseze terasa chiar pe strada pietonală, spre bucuria iubitorilor de fotbal și bere. Îmi place și mie fotbalul cu bere, însă am impresia că amplasarea unei cârciumi în aer liber chiar pe pietonala nefinisată este un gest de-a dreptul penibil. Pietonala și-a pierdut farmecul înainte de a fi terminată.

Probabil, moldovenilor nu le place să se plimbe, moldovenii preferă să bea și să mănânce, adică să consume. Moldovenii nu se pot întâlni la o discuție în parc sau pe trotuar. Trebuie neapărat să se întâlnească într-un local și să consume măcar o bere sau o cafea. Așa că o stradă pentru primblări și discuții nu ne prea interesează. Mai vrem un complex de agrement cu buticuri, baruri și magazine. Cred că nici nu mai are rost să finisăm strada pietonală, mai bine o transformăm imediat în terasă. Ar fi bine să apară și o farmacie acolo. Nu că am duce lipsă de terase și farmacii, avem atât de multe, încât ai impresia că tot ce facem se limitează la mâncat, băut și lecuit. Totuși, unora dintre noi le-ar plăcea să mai avem și locuri frumoase în care ne-am putea plimba; spații eliberate de consum, care ar aduce acestui oraș grăbit și mutilat un alt suflu; spații verzi pe care am putea sta întinși pe iarbă. Doar că, în Moldova până și statul pe iarbă este ilegal. Decât să ne plimbăm pe pietonale și să ne odihnim pe iarbă verde, mai bine stăm la terase și consumăm bere.

Spunea cineva că poți scoate moldoveanul din sat, însă nu poți scoate satul din moldovean. S-ar părea că suntem deja în Europa, însă ceva ne șoptește că nu e chiar așa. Bunul simț ne spune că suntem doar niște țărani neciopliți, deprinși să ne înconjurăm cu garduri și să ne petrecem timpul liber pe la terase.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *