Opinii și Editoriale

Terorismul ca politică de stat a Rusiei

Din primăvara anului trecut un război în toată legea se petrece chiar în apropiata noastră vecinătate. De aproape un an, oameni nevinovați mor secerați de gloanțe și rachete. Unii din noi încearcă să mai uite de acest război, nu poți duce o viață normală gândindu-te în fiecare zi că la câteva sute de kilometri cetățenii unui oraș sunt bombardați cu aruncătoare de proiectile reactive. Însă nu putem ignora complet această tragedie a Ucrainei, la cât de groaznică ar fi ea. Lucrurile scapă de sub control, iar nivelul de ură a atins cote maxime. Ce este mai grav, nivelul de ură crește și curge în volum mare în fiecare zi chiar de pe ecranele televizoarelor noastre. Ura se intensifică chiar sub privirea democratică a oficialilor europeni, oficiali care dovedesc pe deplin ce înseamnă dublele standarde.

Să nu credeți că am devenit antieuropean peste noapte, însă îmi place să vorbesc deschis atât despre partea pozitivă a UE, cât și despre cea negativă. Să luăm exemplul atacului de la Charlie Hebdo, calificat de europeni (inclusiv de liderii de state și oficiali) drept atac terorist mârșav, soldat cu un marș de solidarizare nemaivăzut. Sunt de acord – a fost vorba de un atac terorist mârșav. Și acum atenție, i-ați auzit pe oficialii europeni vorbind de un atac terorist rusesc asupra Ucrainei? Niciodată, pentru că europenii sunt diplomați, pentru că europenii vor mai lansa câteva runde de negocieri și sancțiuni până vor muri alte câteva mii de oameni. De aproape un an teroriști în număr de sute de soldați profesioniști, echipați cu arme de ultimă generație vin în Ucraina ca să omoare. Ce e asta, dacă nu atac terorist? Oficialii europeni sunt prea diplomați ca să ne-o spună pe față, preferă să vorbească despre înfiltrare în treburile interne ale altui stat, suportul separatiștilor ș.a.m.d., în niciun caz despre terorism. De aproape un an grupuri largi de criminali omoară alte grupuri largi de oameni nevinovați, și o fac sub fanfarele patriotice care trâmbițează în toate media rusești. E timpul ca Europa să numească lucrurile pe nume. E timpul să recunoaștem că Rusia este un stat terorist și să ne gândim ce facem cu acest stat, și ce e mai important, cum salvăm cetățenii acestui stat de gloata teroristă care-i conduce și-i zombează cu discursuri patriotice mărețe.

Rog să nu confundați aici conducătorii Rusiei cu poporul ei, pentru că poporul rus (chiar dacă s-a lăsat și el zombat în mare parte de fanfarele propagandiste) n-are nicio vină pentru acest măcel. Ucigașii adevărați stau prea sus ca să-i putem atinge noi, oamenii simpli. Nu ne rămâne decât să privim sforțările sleite ale occidentului în formă de sancțiuni și somații.

În acest context am impresia că CCA nostru hibernează deja de un an și nu înțelege riscurile la care supune populația acestei țări. Discursurile de ură și propaganda fascistă curg gârlă din „știrile” și emisiunile televiziunilor rusești. Datorită acestor „televiziuni” și „buletine de știri” deja avem o parte de populație zombată, gata să iasă în stradă și să împuște toți „fasciștii” din jur. Ce mai așteaptă CCA-ul, zombarea tuturor? Interziceți aceste focare de mizantropie și ură, pentru că mâine s-ar putea să fie prea târziu. Mulți din noi nu se dau provocării, pentru că au un bagaj de cunoștințe care le permite să facă diferența între minciună și adevăr. Însă ce facem cu restul țării, care se informează și își formează opiniile doar din televizor. Eu nici nu vreau să mă gândesc ce se întâmplă în capul unui om care are încredere doar în știrile Rossia 24 sau Russia Today. Acesta ar putea să iasă mâine cu toporul în curte ca să caute fasciști. Și dacă vă este atât de greu să sistați cu totul transmisiunea acestor posturi, acoperiți măcar știrile propagandistice, pentru că mâine ne vom trezi cu republici populare în fiecare cartier, rachete deasupra orașului și moldoveni care se vor omorî unii pe alții pentru că așa le-a dictat televizorul.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *