CSI / Rusia

The Times: „Statul islamic” datorează mai mult Kremlinului decât Coranului

„KGB, serviciul est-german Stasi și serviciul Mukhabarat al lui Saddam Hussein – sunt părinţii directi ai securității ISIS” – afirma Macintyre.

Autorul a ajuns la această concluzie studiind documentele şefului ISIS – Samir Abd al-Muhammad Hlifavi (Haji Bakr), publicate în această saptamană de revista Der Spiegel.

„Spionii, şi nu neofiții religiosi – aceasta este baza pe care a fost construit „Statul islamic”, – spune Mcintyre.

Din documentele lui Haji Bakr reiese ca sub acoperirea sediilor misionarilor deschise în Siria, în fapt s-au înființat birouri de recrutare. În vederea colectarii de informații pentru șantaj și control a diverselor grupuri și persoane fizice a fost implementata o rețea de spionaj. „Dar, în același timp, aceste agenții se aflau sub supravegherea altor organizații similare, subliniază jurnalistul. Toti trebuiau sa-i fileze pe toti – aceasta este rețeta caracteristică pentru totalitarism a paranoiei sistematice”.

„Dar metodele lui Bakr nu erau noi. Ele sunt produsul unui stat terorist creat de Saddam, al cărui sistem de supraveghere internă, la rândul său, a fost o progenitura a modelului sovietic de represiune și manipulare. Regimul Baathist al lui Saddam a fost o dictatură stalinistă, se numea altfel, dar toate elemente sociale erau controlate prin frică, incertitudine, precum și atotputernicele servicii secrete”.

În concluzie, Macintyre notează că „Statul Islamic” este o organizație pur seculara, care se ascunde sub masca fundamentalismului religios: „Atunci când rebelii au efectuat o perchezitie în casa lui Haji Bakr, au găsit o mulțime de dovezi că acesta era un spion de prima clasa. Nu au gasit însă nici un singur Coran”.

sursa: paginaderusia.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *