Astăzi 18 Ianuarie 2018, Joi - Ultima actualizare la 17 Ianuarie 2018
Abonamente

a

 

 
 
Chişinău
Hânceşti
Tiraspol
Chişinău 40 Hânceşti 39 Tiraspol 39
 

Actualitate 11 Ianuarie 2017, ora 16:14

Theresa May: Incertitudinea politică din Irlanda de Nord nu trebuie să pună în pericol procesul de pace

Marime Font

Premierul Marii Britanii, Theresa May, a estimat miercuri că incertitudinea politică din Irlanda de Nord nu trebuie să afecteze procesul de pace care a pus capăt în mare măsură unor decenii de violență sectară în provincia britanică, relatează agenția Reuters.

Vicepremierul nord-irlandez Martin McGuinness a demisionat luni din funcție, determinând prăbușirea efectivă a guvernului său și creând riscuri de paralizie politică în regiune în timp ce Marea Britanie își face planuri în legătură cu ieșirea sa din Uniunea Europeană.

''Progresele realizate în Irlanda de Nord au fost cu greu obținute și trebuie să recunoaștem toți că nu dorim să le punem în pericol'', a declarat dna May în Camera Comunelor.''De aceea, cred că este atât de important pentru guvern și pentru toate partidele să lucrăm cât se poate de mult pentru a rezolva această problemă, astfel încât să vedem că se revine la instituțiile de partajare a puterii'', a mai spus șefa guvernului de la Londra.

Martin McGuinness, un reprezentant important al Sinn Fein și fost șef al Armatei Republicane Irlandeze (IRA), a demisionat în contextul unei dispute cu șefa executivului nord-irlandez și lideră a partidului unionist DUP, Arlene Foster, într-un dosar privind subvențiile pentru energiile regenerabile.

Potrivit regulilor politice în vigoare în Irlanda de Nord de la Acordul de pace din 1998, puterea este împărțită între unioniști și naționaliștii Sinn Fein. Demisia lui McGuinness o antrenează automat pe cea a dnei Foster.

Într-o astfel de situație, ministrul britanic pentru Irlanda de Nord, James Brokenshire, va fi nevoit să dizolve Adunarea Irlandei de Nord.

Sinn Fein are o săptămână pentru a desemna un succesor al lui McGuinness, pentru a evita implozia executivului nord-irlandez, dar și-a anunțat deja intenția de a nu face acest lucru, relata marți AFP.

AGERPRES.RO

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 17 Ianuarie 2018, ora: 08:03 de Ana Marchitan

Anul Centenarului în raionul Ialoveni

Anul Centenarului în raionul Ialoveni Din editia print

Toate activitățile educative, istorice, culturale și sportive, care se vor desfășura în acest an la Ialoveni vor fi dedicate celor 100 de ani de la Marea Unire

( ) Citeşte tot articolul


Editorial 17 Ianuarie 2018, de Moni Stănilă

Mărul, inelul sau cununa

De Crăciun am ajuns acasă, în Țara Făgetului, unde – cum v-am mai spus și în alți ani – există cele mai frumoase cete de colindători: dubașii.

() Citeşte tot articolul

Editorial 16 Ianuarie 2018, de Dan Nicu

Dodon trebuie să plece

R. Moldova s-a transformat într-un stat în care e nevoie ca Parlamentul să-l suspende, din când în când, pe preşedinte, și să se poată face modificări în structura Guvernului.

() Citeşte tot articolul

Editorial 15 Ianuarie 2018, de Moni Stănilă

Crăciunul în tranșee

De sărbători avem mult timp liber și de multe ori îl consumăm, cu rost sau fără, în fața televizoarelor, ceea ce ne face să ne întrebăm despre cum sărbătoreau oamenii altădată.

() Citeşte tot articolul

Constantin Tănase 15 Ianuarie 2018, de Constantin Tănase

... pe sub deal, pe sub pădure...

 (Fabulă modernă cu morală eternă) ... cu alte cuvinte, pe sub deal, pe sub pădure se duc fetele la mure. Să se știe însă că treaba nu-i simplă, ci intercontextuală, alegorică, misterioasă și geopolitică, deoarece, dealul e fiul legitim al Carpaților, iar pădurea e fiica dreaptă a...

() Citeşte tot articolul

Bună Dimineața 12 Ianuarie 2018, de Ana Gabor

2018. Ce-ţi doresc eu ţie?

Românii au intrat în anul Centenarului Marii Uniri. 

() Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Decembrie 2017, de Marin Basarab

Domnule Jereghi, ne așteptam să turnați filme, nu să vă turnați colegii

„Noi îl mustrăm întotdeauna pe tovarășul Stalin, și da, cu siguranță o merită. Însă eu vreau să întreb – cine a scris 4 milioane de denunțuri?” (Serghei Dovlatov)

() Citeşte tot articolul

Editorial 18 Decembrie 2017, de Octavian Țâcu

Dosarul Centenarului (V): Sfatul Țării în polemica dintre Ioan Pelivan și Pavel Miliukov

Spuneam în articolul precedent dedicat problemei legitimității Sfatului Țării la Conferința de Pace de la Paris (1919), că unul din cei mai importanți și înflăcărați apărători ai intereselor Basarabiei a fost Ion Pelivan.  

() Citeşte tot articolul