Astăzi 23 Octombrie 2017, Luni - Ultima actualizare la ora 19:07
Abonamente

a

 
 
Chişinău
Hânceşti
Tiraspol
Chişinău 40 Hânceşti 39 Tiraspol 39
 

Actualitate 11 Ianuarie 2017, ora 16:14

Theresa May: Incertitudinea politică din Irlanda de Nord nu trebuie să pună în pericol procesul de pace

Marime Font

Premierul Marii Britanii, Theresa May, a estimat miercuri că incertitudinea politică din Irlanda de Nord nu trebuie să afecteze procesul de pace care a pus capăt în mare măsură unor decenii de violență sectară în provincia britanică, relatează agenția Reuters.

Vicepremierul nord-irlandez Martin McGuinness a demisionat luni din funcție, determinând prăbușirea efectivă a guvernului său și creând riscuri de paralizie politică în regiune în timp ce Marea Britanie își face planuri în legătură cu ieșirea sa din Uniunea Europeană.

''Progresele realizate în Irlanda de Nord au fost cu greu obținute și trebuie să recunoaștem toți că nu dorim să le punem în pericol'', a declarat dna May în Camera Comunelor.''De aceea, cred că este atât de important pentru guvern și pentru toate partidele să lucrăm cât se poate de mult pentru a rezolva această problemă, astfel încât să vedem că se revine la instituțiile de partajare a puterii'', a mai spus șefa guvernului de la Londra.

Martin McGuinness, un reprezentant important al Sinn Fein și fost șef al Armatei Republicane Irlandeze (IRA), a demisionat în contextul unei dispute cu șefa executivului nord-irlandez și lideră a partidului unionist DUP, Arlene Foster, într-un dosar privind subvențiile pentru energiile regenerabile.

Potrivit regulilor politice în vigoare în Irlanda de Nord de la Acordul de pace din 1998, puterea este împărțită între unioniști și naționaliștii Sinn Fein. Demisia lui McGuinness o antrenează automat pe cea a dnei Foster.

Într-o astfel de situație, ministrul britanic pentru Irlanda de Nord, James Brokenshire, va fi nevoit să dizolve Adunarea Irlandei de Nord.

Sinn Fein are o săptămână pentru a desemna un succesor al lui McGuinness, pentru a evita implozia executivului nord-irlandez, dar și-a anunțat deja intenția de a nu face acest lucru, relata marți AFP.

AGERPRES.RO

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 23 Octombrie 2017, ora: 18:02

Câți bani a pierdut Starnet din cauza incendiului izbucnit duminică?

Câți bani a pierdut Starnet din cauza incendiului izbucnit duminică? Din editia print

Reprezentanții companiei Starnet au pierdut circa 7 milioane de lei în urma incendiului izbucnit în data de 22 octombrie la unul din cele două noduri principale de distribuție a internetului pentru clienții din toată Republica Moldova. Totodată, aceștia anunță că facturile...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Octombrie 2017, ora: 16:55

Ce a făcut Prinţul Charles la o oră după ce s-a născut Prinţul Harry

Ce a făcut Prinţul Charles la o oră după ce s-a născut Prinţul Harry

Acum, îşi iubeşte băieţii în egală măsură şi se bucură atunci când are ocazia să stea în prezenţa lor. Totuşi, situaţia nu a fost aşa încă de la naşterea lor. Într-un documentar prezentat de ”National Geographic”, Prinţesa Diana a...

( ) Citeşte tot articolul


Editorial 23 Octombrie 2017, de Răzvan Munteanu

Politica Rusiei de susținere a separatismului global: o armă cu 2 fețe

În ultimii ani, despre Federația Rusă s-a vehiculat în presa internațională ca despre cel mai mare susținător al mișcărilor secesioniste din Europa și nu numai.

() Citeşte tot articolul

Editorial 21 Octombrie 2017, de Moni Stănilă

Credință fără învățătură?

Un om credincios poate atinge sfințenia independent de nivelul de școlarizare sau numărul de cărți citite. Rugăciunea e școala lui.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Octombrie 2017, de Pavel Păduraru

Jurnalul Morții sau Ultimul Editorial

Pe când eram student, cred că am fost la sute de lansări de carte la Uniunea Scriitorilor și pe la fel de fel de biblioteci. O făceam din două motive, care se cam ceartă între ele, dar n-am ce să le fac - e treaba lor.  

() Citeşte tot articolul

Editorial 19 Octombrie 2017, de Constantin Tănase

„Centristul” Diacov, separatismul rusesc și unionismul românesc

…Când se face referire la replica lui Iisus, dată lui Pilat, se citează, de obicei, doar prima parte („Să dăm Cezarului ce-i al Cezarului”). Să nu uităm, însă, și de partea a doua: „și lui Dumnezeu ce-i al lui Dumnezeu”. Fără aceasta, prima parte își...

() Citeşte tot articolul

Editorial 19 Octombrie 2017, de Moni Stănilă

Să ne mai distrăm un pic cu socialiștii

Știți, cred, cu toții telefoanele de jucărie pe care le primesc copiii și cum, bucuroși, fac ture prin casă bolborosind cu forță în aceste jucării.

() Citeşte tot articolul

Editorial 18 Octombrie 2017, de Octavian Țâcu

Expedițiile Memoriei (V): Românii/moldovenii dintre Krasnoiarsk și Irkutsk

Potrivit recensământului federal din 2002, în Rusia locuiau 172 330 moldoveni, dintre care 98 097 bărbați și 74 233 femei.

() Citeşte tot articolul

Atitudini 22 Septembrie 2017, de Marin Basarab

De ce nu se fac filme documentare în Moldova?

În Republica Moldova nu se face film documentar.

() Citeşte tot articolul


 

 Cele mai citite articole Timpul.md