Actualitate

Timp de 3 luni peste 135 de mii de cetăţeni moldoveni au plecat fără vize în UE

Dintre aceştia au plecat în baza paşapoartelor biometrice 135 171 de persoane, inclusiv peste 68 de mii – cetăţeni cu paşapoarte biometrice noi.

Şefa Serviciului de presă al Poliţiei de Frontieră, Daniela Mânzatu, a comunicat că cele peste 135 de mii de persoane au plecat fără alte documente de călătorie adiţionale, cum ar fi viza sau altele. În această perioadă la 66 de persoane nu le-a fost permisă intrarea în UE – la 12 persoane din cauza că anterior au încălcat termenul de şedere în UE, şi la alte 54 pentru că nu au îndeplinit condiţiile de intrare

Potrivit datelor Poliţiei de Frontieră, dintr-un milion de persoane care au plecat în total în UE au revenit peste 400 de mii. Actualmente autorităţile nu pot sistematiza cetăţenii care au revenit ca fiind doar cei cu paşapoarte biometrice sau şi cei care au solicitat vize pentru călătorii şi se lucrează la un program modern care va putea furniza astfel de informaţii.

Moldovenii care vor depăşi termenul legal de aflare pe teritoriul UE vor putea fi sancţionaţi cu amendă de până la 3 mii de euro sau cu interdicţie de intrare în Spaţiul Schengen pe o perioadă de până la 5 ani. Termenul legal de aflare în UE fără viză va fi de 90 de zile timp de 6 luni. Regimul de călătorie fără viză nu oferă dreptul la muncă.

Cetăţenii Republicii Moldova pot călători fără viză în ţările UE, cu excepţia Marii Britanii şi Irlandei, dar şi în state care nu sunt membre ale UE, însă fac parte din Spaţiul Schengen, aşa ca Elveţia, Norvegia şi Islanda. 

SURSA: IPN.MD

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *