Editorial

Timp pentru suflet

Când spui că nu vrei să faci toate astea e una, dar să dai vina pe timp e cam necinstit, chiar dacă ne place la nebunie să ne scuzăm prin clișee, cum ar fi că trăim în secolul vitezei. Și totuși e atât de simplu să fim onești și să vedem: cât timp stăm zilnic pe Facebook, dând aiurea pagina doar să vedem cine ce mai scrie. Câte minute petrecem să urmărim tot felul de filmulețe distribuite de alții. Cât timp alocăm întâlnirilor, cafelelor.

Bine, mai e și latura cealaltă: mersul la coafor, la sală, cumpărăturile. Dacă ne uităm cu sinceritate în agendele noastre zilnice, câteva ore se duc de pomană, pentru nimic. Ba mai mult, reușim să găsim timp pentru plictisit. Stăm și ne plictisim din plăcere (sau lene).

Avem timp pentru orice altceva, doar pentru suflet nu. Că sufletul nu chiorăie ca stomacul când i se face foame. Și atunci de ce să ne agităm? Ați văzut vreodată un prezentator TV știrb? Nu, pentru că aspectul ne interesează, nu omul. Poate fi, la nevoie, și un robot, atâta timp cât arată bine și citește cursiv de pe prompter.

Pentru noi timpul se redefinește. Timpul devine un dulap pentru plăcerile noastre. Dimensiunea în care investim ca să arătăm bine, să avem bani și succes. Ce să mai spunem despre cuvântul părintelui Dumitru Stăniloae care spunea că timpul e răgazul acordat de Dumnezeu omului ca să răspundă la iubirea divină.

Cât timp acordăm aproapelui nostru? Cel aflat în strâmtorări, boli, singurătate? Îl iubim ca pe noi înșine? Îi acordăm un sfert măcar din timpul pe care i-l acordăm corpului nostru ca să nu îmbătrânească?

Sper să reușim cumva măcar acum, în timpul postului, să ne revizuim agenda și să ne ocupam nu doar de cei necăjiți, ci și de sufletele noastre, care, așa cum spuneam, chiar dacă nu chiorăie are și el necesitățile lui, mai importante cu mult decât cele ale trupului.

Să încercăm cu pași mărunți să facem schimbări în post, care, cu vremea, să ne devină obiceiuri, la fel de zilnice și obligatorii ca datul cu cremă și mersul la coafor. Oricât de urât sună, adevărul e cam pe aici. Pentru rugăciune nu avem niciodată la fel de mult timp ca pentru Facebook.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *