Astăzi 14 Decembrie 2017, Joi - Ultima actualizare la 13 Decembrie 2017
Abonamente

Editorial 6 Decembrie 2017, ora 08:00    Din editia print

Marime Font

Timp pentru suflet

E interesant cum oamenii se plâng că nu mai au timp pentru nimic. Nu au timp să se roage, să meargă la biserică, să citească o carte. 

a

 

 
 
Chişinău
Hânceşti
Tiraspol
Chişinău 40 Hânceşti 39 Tiraspol 39
 

Când spui că nu vrei să faci toate astea e una, dar să dai vina pe timp e cam necinstit, chiar dacă ne place la nebunie să ne scuzăm prin clișee, cum ar fi că trăim în secolul vitezei. Și totuși e atât de simplu să fim onești și să vedem: cât timp stăm zilnic pe Facebook, dând aiurea pagina doar să vedem cine ce mai scrie. Câte minute petrecem să urmărim tot felul de filmulețe distribuite de alții. Cât timp alocăm întâlnirilor, cafelelor.

Bine, mai e și latura cealaltă: mersul la coafor, la sală, cumpărăturile. Dacă ne uităm cu sinceritate în agendele noastre zilnice, câteva ore se duc de pomană, pentru nimic. Ba mai mult, reușim să găsim timp pentru plictisit. Stăm și ne plictisim din plăcere (sau lene).Avem timp pentru orice altceva, doar pentru suflet nu. Că sufletul nu chiorăie ca stomacul când i se face foame. Și atunci de ce să ne agităm? Ați văzut vreodată un prezentator TV știrb? Nu, pentru că aspectul ne interesează, nu omul. Poate fi, la nevoie, și un robot, atâta timp cât arată bine și citește cursiv de pe prompter.

Pentru noi timpul se redefinește. Timpul devine un dulap pentru plăcerile noastre. Dimensiunea în care investim ca să arătăm bine, să avem bani și succes. Ce să mai spunem despre cuvântul părintelui Dumitru Stăniloae care spunea că timpul e răgazul acordat de Dumnezeu omului ca să răspundă la iubirea divină.

Cât timp acordăm aproapelui nostru? Cel aflat în strâmtorări, boli, singurătate? Îl iubim ca pe noi înșine? Îi acordăm un sfert măcar din timpul pe care i-l acordăm corpului nostru ca să nu îmbătrânească?

Sper să reușim cumva măcar acum, în timpul postului, să ne revizuim agenda și să ne ocupam nu doar de cei necăjiți, ci și de sufletele noastre, care, așa cum spuneam, chiar dacă nu chiorăie are și el necesitățile lui, mai importante cu mult decât cele ale trupului.

Să încercăm cu pași mărunți să facem schimbări în post, care, cu vremea, să ne devină obiceiuri, la fel de zilnice și obligatorii ca datul cu cremă și mersul la coafor. Oricât de urât sună, adevărul e cam pe aici. Pentru rugăciune nu avem niciodată la fel de mult timp ca pentru Facebook.

Un articol de: Moni Stănilă Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi


Opinii & Editoriale 13 Decembrie 2017, de Moni Stănilă

Atunci când e cum ar trebui să fie

În luna octombrie am avut plăcerea să stau câteva zile în Iași, oraș care a reușit, prin festivalul internațional de literatură și traducere, FILIT, să se înscrie în lista marilor orașe culturale – fiți atenți! – din lume.

() Citeşte tot articolul

Editorial 13 Decembrie 2017, de Răzvan Munteanu

Războiul hibrid și lecția Ucrainei pentru R. Moldova

Modificările cele mai complexe apărute după sfârșitul războiului rece au fost efectuate în domeniul studiilor de securitate, riscurile și amenințările căpătând noi valențe, de cele mai multe ori chiar de natură non-militară.

() Citeşte tot articolul

Constantin Tănase 13 Decembrie 2017, de Constantin Tănase

Mârlănismul cu față europeană

Dacă e să ne luăm după Lazăr Șăineanu, autorul monumentalului „Dicționar universal al limbii române”, mârlan ar însemna numai „om prost crescut, grosolan, bădăran”.

() Citeşte tot articolul

Editorial 12 Decembrie 2017, de Moni Stănilă

În trecere prin târguri de cărți

Săptămâna trecută a avut loc la București ediţia 2017 a Târgului de carte Gaudeamus, organizat de Radio România. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 12 Decembrie 2017, de Marin Basarab

Silvia Radu și stâna Primăriei

Societatea civilă de la noi (existentă în mare parte doar pe bloguri și rețele de socializare) este foarte supărată pe primarul interimar Silvia Radu. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 12 Decembrie 2017, de Moni Stănilă

Se apropie suta

În ajunul Zilei Naționale a României, obosită și cu gândurile în altă parte, am început să butonez la televizor cu intenția de a urmări știrile de la Moldova 1. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 11 Decembrie 2017, de Octavian Țâcu

Dosarul Centenarului (IV) Adunarea Națională Moldovenească de la Tiraspol

Mișcarea de renaștere națională din 1917, care a trezit vulcanul trăirilor panromânești, ținute în frâu timp de un secol de autoritățile țariste, a avut impact nu doar asupra moldovenilor din Basarabia, ci și asupra celor de peste Nistru.

() Citeşte tot articolul