Astăzi 14 Decembrie 2017, Joi - Ultima actualizare la 13 Decembrie 2017
Abonamente

a

 

 
 
Chişinău
Hânceşti
Tiraspol
Chişinău 40 Hânceşti 39 Tiraspol 39
 

Actualitate 7 Mai 2012, ora 09:52    Din editia print

„TIMPUL” le redă încredere femeilor

Marime Font

Participarea femeii în viaţa politică este indispensabilă. 

Aceasta este concluzia la care au ajuns participanţii Clubului de presă al societăţii civile, care a avut loc pe 3 mai. În special a fost menţionat ziarul nostru, care vine în fiecare zi de luni, în suplimentul „Femeia”, cu exemple de femei de succes.

La discuţii au participat vicepreşedinta Parlamentului RM, Liliana Palihovici, reprezentanţi ai mass-media, avocaţi şi directori de programe. Directoarea executivă a Centrului „Parteneriat pentru Dezvoltare”, Daniela Terzi-Barbăroşie şi-a exprimat convingerea că femeile au un rol crucial în sporirea numărului de femei în politică. „O democraţie înseamnă indispensabil şi participarea în egală măsură şi a femeii în viaţa politică. Din păcate pentru RM, pot invoca doar un singur argument legislativ în acest sens, fiind vorba despre Legea cu privire la asigurarea egalităţii de şanse între femei şi bărbaţi adoptată în 2006, care s-a dovedit a fi inertă. Mă refer la faptul că aceasta nu prevede şi sancţiuni, fie că e vorba de activitatea politică, publicitate sau situaţia din câmpul muncii”, s-a arătat indignată Daniela Terzi-Barbăroşie. Ea mai susţine că o democraţie participativă presupune implicit participarea egală. „Un barometru de gen realizat în 2006 arată că doar 6% din populaţia RM a spus că ar alege un preşedinte femeie, comparativ cu 50% care ar alege un bărbat şi 42% care a spus că genul nu contează. Cred că legitimitatea partidelor politice ar creşte mai mult dacă ar avea şi femei”, a conchis ea.În sprijinul acestei afirmaţii vine şi Liliana Palihovici, care crede că statul, în parteneriat cu societatea civilă, trebuie să aibă un obiectiv-cheie ca femeile să voteze femei. „Există suficiente statistici care arată că în Moldova femeile nu sunt gata să voteze pentru acelaşi gen”, a spus vicepreşedinta parlamentului. Cât priveşte promovarea femeii în mass-media, ea a ţinut să menţioneze meritul ziarului TIMPUL. „Mă bucur că ziarul Timpul a reuşit să aibă o altă abordare despre femeie, iar asta prin articolele din suplimentul „Femeia” care promovează modele pozitive ce dau încredere fetelor şi femeilor din RM”, a adăugat Palihovici. 

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi


Opinii & Editoriale 13 Decembrie 2017, de Moni Stănilă

Atunci când e cum ar trebui să fie

În luna octombrie am avut plăcerea să stau câteva zile în Iași, oraș care a reușit, prin festivalul internațional de literatură și traducere, FILIT, să se înscrie în lista marilor orașe culturale – fiți atenți! – din lume.

() Citeşte tot articolul

Editorial 13 Decembrie 2017, de Răzvan Munteanu

Războiul hibrid și lecția Ucrainei pentru R. Moldova

Modificările cele mai complexe apărute după sfârșitul războiului rece au fost efectuate în domeniul studiilor de securitate, riscurile și amenințările căpătând noi valențe, de cele mai multe ori chiar de natură non-militară.

() Citeşte tot articolul

Constantin Tănase 13 Decembrie 2017, de Constantin Tănase

Mârlănismul cu față europeană

Dacă e să ne luăm după Lazăr Șăineanu, autorul monumentalului „Dicționar universal al limbii române”, mârlan ar însemna numai „om prost crescut, grosolan, bădăran”.

() Citeşte tot articolul

Editorial 12 Decembrie 2017, de Moni Stănilă

În trecere prin târguri de cărți

Săptămâna trecută a avut loc la București ediţia 2017 a Târgului de carte Gaudeamus, organizat de Radio România. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 12 Decembrie 2017, de Marin Basarab

Silvia Radu și stâna Primăriei

Societatea civilă de la noi (existentă în mare parte doar pe bloguri și rețele de socializare) este foarte supărată pe primarul interimar Silvia Radu. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 12 Decembrie 2017, de Moni Stănilă

Se apropie suta

În ajunul Zilei Naționale a României, obosită și cu gândurile în altă parte, am început să butonez la televizor cu intenția de a urmări știrile de la Moldova 1. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 11 Decembrie 2017, de Octavian Țâcu

Dosarul Centenarului (IV) Adunarea Națională Moldovenească de la Tiraspol

Mișcarea de renaștere națională din 1917, care a trezit vulcanul trăirilor panromânești, ținute în frâu timp de un secol de autoritățile țariste, a avut impact nu doar asupra moldovenilor din Basarabia, ci și asupra celor de peste Nistru.

() Citeşte tot articolul