Bună Dimineața

Totul e cu fundul în sus

Nu demult, în satul Trușeni, aflat în suburbia Chișinăului, s-a început o nemulțumire generală și o nervozitate incredibilă din cauza transportului public care leagă satul de Capitală, pe o distanţă de vreo 12 km. De ce? Vă explic pe scurt: ultimul recensământ arată că în acest sat locuiesc peste 11 mii de oameni. Microbuzele de pe ruta 135, care circulă pe aici, nu cred că sunt mai multe decât 15, chiar dacă, în documentele administratorului rutei, numărul acestora se ridică până la vreo 40 de maşini. În sat există și un autobuz, care însă nu circulă întotdeauna.

Sătui de nebunia microbuzelor ticsite, sătenii s-au arătat alarmați. Oamenii îşi imaginează ce s-ar putea întâmpla într-o zi, Doamne păzeşte, cu o mașină umplută cu 40 de suflete și cu frâna stricată. Aşa a început revolta, mai întâi pe Internet… Și cum gura lumii nu o mai oprești niciodată, cârcotașii au găsit imediat un țap ispășitor. De atunci au curs gârlă comentarii negative la adresa funcționarilor din primăria localității.

Unul dintre viceprimarii de la Truşeni a fotografiat comentariile ofensatoare la adresa sa şi a depus plângere la poliție. În cele din urmă, cel care l-ar fi bârfit a fost amendat cu o mie de lei. După cum vă spuneam, în țara asta, totul e cu guru-n sus!

Recent a avut loc hramul localității. Cu această ocazie, reprezentanţii primăriei i-au avertizat pe săteni că ar putea anula sărbătoarea, dacă protestele nu vor înceta. Și chiar așa s-a întâmplat! La ora 22:00, în toiul jocului, poliţia a cerut să fie deconectată muzica pentru a nu fi tulburată liniștea publică…

Oricum, un protest a avut loc mai târziu în fața Primăriei Chișinău, pentru că oamenii au început să se decepționeze. Ulterior, a fost organizată și o întâlnire între săteni și primarul de Truşeni. Oamenii au fost informați despre aceasta prin anunțuri lipite pe stâlpi, copaci şi panouri. Poliția, chipurile, s-a autosesizat și s-a pornit să-i caute pe cei care au lipit anunțurile, pentru a-i trage la răspundere. Sigur, totul s-a făcut la „recomandarea” celor din primărie. Şi dacă pentru cei care au lipit niște hârtii s-a găsit imediat o soluție, de ce nu se găsește şi un tratament pentru cancerul localității – transportul public, care într-o zi va ucide oameni?

Deocamdată, în acest conflict a intervenit primarul general interimar al Chișinăului, Silvia Radu. Edilul i-a certat pe consilierii locali prezenți la o ședință extraordinară și le-a arătat cu degetul: „Primăria Trușeni nu își execută atribuțiile conform legii!”. Oricât ar părea de straniu, primarul satului era plecat atunci într-o deplasare din cont propriu, lipsind de la o ședință atât de importantă pentru localitate…

Ca o soluție temporară, Silvia Radu a dispus ca între Chişinău şi Truşeni să mai circule un autobuz. Însă agentul economic, care deservește ruta 135, continuă să-și facă profit pe spatele a mii de oameni. Pentru că în țara asta, după cum ziceam mai sus, totul e cu guru-n sus. În ţara asta, trebuie să moară oameni, să se verse sânge, pentru ca autoritățile să se ridice din moliciunea fotoliilor lor.  

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *