Astăzi 19 Octombrie 2017, Joi - Ultima actualizare la ora 17:18
Abonamente

Actualitate 13 Octombrie 2017, ora 15:27

Traian Băsescu: Drumul R. Moldova către UE trece prin Bucureşti

Marime Font

a

 
 
Chişinău
Hânceşti
Tiraspol
Chişinău 40 Hânceşti 39 Tiraspol 39
 

Fostul preşedinte al României, Traian Băsescu, preşedinte de onoare al Partidului Unităţii Naţionale (PUN) din Republica Moldova, susţine că reunificarea celor două state de pe malurile Prutului, este soluţia corectă pentru cetăţenii moldoveni, ca aceştia să aibă perspectivă, prosperitate şi o garanţie de securitate. Vorbind joi seara, 12 octombrie, în cadrul clubului de presă „Rezonanța socială” care întrunește preponderent jurnalişti de limba rusă din Republica Moldova, Traian Băsescu a spus că a decis să se implice în politica moldovenească, deoarece drumul către UE al Republicii Moldova trece prin Bucureşti, iar ajutorul pe care îl poate acorda şi experienţa pe care o poate împărtăşi, pot fi de un real folos.

Traian Băsescu a remarcat faptul că problema Chişinăului în drumul către UE este Partidul Socialiştilor, la conducerea căruia s-a aflat preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon. Fostul preşedinte al României spune că şi în ţara sa au existat partide extremiste, dar niciunul nu a transformat în voturi anti-UE nemulţumirea populaţiei. Dânsul susţine că politicienii români au avut responsabilitatea obiectivelor de ţară. „S-a găsit un partid care să spună că vedeţi ce rău este cu tranziţia asta, ne pune Bruxellesul să facem una, alta. Faptul că s-a găsit un partid care valorifică nemulţumirea populaţiei legată de perioada dificilă de transformări care se produc în Republica Moldova face şi mai greu drumul către Vest. În România nu a existat un asemenea partid”, a spus Traian Băsescu.

Fostul lider de la Cotroceni a mai declarat că lipsa integrităţii teritoriale face din Republica Moldova partener neeligibili în vederea unei integrări în UE. În altă ordine de idei, fostul preşedinte al României a mai spus că marea problemă în ceea ce priveşte unirea este legată de costurile care implică procesul. Potrivit lui Traian Băsescu, acestea devin tot mai enorme cu cât discrepanţa dintre Produsele Interne Brute ale celor două state creşte. ”Dacă în anul 1990 PIB-urile României și Republicii Moldova erau egale, acum PIB-ul României îl depășește pe cel al Republicii Moldova de circa 7 ori.„Unirea este unica soluţie. Republica Moldova nu poate fi neutră. Dovadă este faptul că nu v-a fost respectată neutralitatea constituţională, chiar prin conflictul transnistrean”, a mai spus Traian Băsescu. În prezent, timpul nu lucrează în favoarea unirii, timpul măreşte costurile. Dacă m-am antrenat în a vorbi despre unire în Republica Moldova este pentru că eu cred că Republica Moldova şi România, că acest popor împărţit în două state independente, au şansa să se reunifice”, a conchis Traian Băsescu.

În opinia fostului lider de la Cotroceni, unirea trebuie să se realizeze cu acordul ambelor state. Dacă cele două state prin negociere şi decizie politică, prin referendum ori prin vot în Parlament, vor decide să facă unirea, atunci nimeni nu îi va putea împiedica, pentru că aceasta va corespunde prevederilor Actului de la Helsniki în domeniul modificării frontierelor în Europa, semnat în anul 1970.

Vorbind pe marginea unei eventuale accederi în Parlament a PUN, al cărui lider de onoare este, după viitoarele alegeri parlamentare din 2018, fostul preşedinte al României a declarat că va pleda pentru coaliţie cu orice partid unionist sau pro-european. „Pentru că şi proeuropenii până la urmă vor înţelege că această lozincă nu funcţionează, că nu pot intra în UE fără unirea cu România, că drumul către Bruxelles trece prin Bucureşti. Pro europenii şi unioniştii vor fi partenerii noştri”, a spus Traian Băsescu.

 

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi


Editorial 19 Octombrie 2017, de Constantin Tănase

„Centristul” Diacov, separatismul rusesc și unionismul românesc

…Când se face referire la replica lui Iisus, dată lui Pilat, se citează, de obicei, doar prima parte („Să dăm Cezarului ce-i al Cezarului”). Să nu uităm, însă, și de partea a doua: „și lui Dumnezeu ce-i al lui Dumnezeu”. Fără aceasta, prima parte își...

() Citeşte tot articolul

Editorial 19 Octombrie 2017, de Moni Stănilă

Să ne mai distrăm un pic cu socialiștii

Știți, cred, cu toții telefoanele de jucărie pe care le primesc copiii și cum, bucuroși, fac ture prin casă bolborosind cu forță în aceste jucării.

() Citeşte tot articolul

Editorial 18 Octombrie 2017, de Octavian Țâcu

Expedițiile Memoriei (V): Românii/moldovenii dintre Krasnoiarsk și Irkutsk

Potrivit recensământului federal din 2002, în Rusia locuiau 172 330 moldoveni, dintre care 98 097 bărbați și 74 233 femei.

() Citeşte tot articolul

Editorial 18 Octombrie 2017, de Dan Nicu

Integrarea europeană în Constituție, subiect propagandistic al guvernării

Obiectivul anunțat de guvernare, în special de către președintele Parlamentului, de a introduce în Constituție integrarea europeană ca direcție a politicii externe a R. Moldova, trebuie analizat din mai mule puncte de vedere.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Octombrie 2017, de Pavel Păduraru

Aşteptări

Femeia de serviciu. Am şi eu o vecină, ca toată lumea, numai că a mea e puţin mai altfel decât celelalte.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Octombrie 2017, de Moni Stănilă

Uriașii cu un singur text (I)

Există autori care reușesc să se impună ca mari scriitori cu un singur volum sau chiar un singur poem. Însă lucrurile nu stau întotdeauna atât de simplu pe cât pare.

() Citeşte tot articolul

Atitudini 22 Septembrie 2017, de Marin Basarab

De ce nu se fac filme documentare în Moldova?

În Republica Moldova nu se face film documentar.

() Citeşte tot articolul


 

 Cele mai citite articole Timpul.md