Ultima oră

Traian Băsescu: După alegerile din Moldova, voi cere cetăţenia

Întrebat dacă va cere cetăţenia Republicii Moldova, aşa cum a mai anunţat, de-a lungul timpului, preşedintele a răspuns: „Categoric da, am şi vorbit cu preşedintele Timofti zilele trecute pe această temă şi am stabilit că, după alegerile din Republica Moldova, voi face o vizită, ocazie cu care este şi vizita de rămas bun, şi voi depune cererea pentru dobândirea cetăţeniei Republicii Moldova”.

Preşedintele Băsescu a mărturisit că are un mare suport în a obţine cetăţenia Republicii Moldova în basarabeanul Eugen Tomac, care conduce campania electorală a candidatului PMP, Elena Udrea, şi care îl întreabă mereu: „Domnule preşedinte, nu îţi uitat de acea cerere?”.

„Nu am uitat, şi cu certitudine ar fi pentru mine o mare onoare să primesc cetăţenia Republicii Moldova”, a continuat Băsescu.

Întrebat dacă această iniţiativă este un simbol sau mai mult, Traian Băsescu a răspuns: „Un simbol şi atât. Un gest simbolic, dacă autorităţile din Republica Moldova vor dori să o facă, pentru că eu pot să cer, dar trebuie să mi-o şi aprobe cineva, cetăţenia”.

Traian Băsescu: În suflet mi-aş dori mult unirea cu Republica Moldova, nu renunţ la teoria că suntem un popor

„Eu sunt mai puţin interesat de ce cred unii şi alţii în Occident. Eu am spus-o cinstit şi de regulă oamenii cinstiţi trebuie luaţi aşa cum sunt, în sufletul meu mi-aş dori mult unirea României cu Republica Moldova pentru că eu nu renunţ la teoria că suntem un popor, în două state independente, dar acest lucru nu se face nici cu forţa nici cu amăgiri”, a mai declarat Traian Băsescu.

Potrivit preşedintelui Traian Băsescu, acest lucru nu se poate întâmpla decât dacă românii de pe ambele maluri ale Prutului vor dori acest lucru.

„Când majoritatea românilor din cele două ţări vor dori să fie o singură ţară, cu certitudine acest lucru se va întâmpla, pentru că nimeni nu poate lua dreptul unui popor de a se uni. Uitaţi-vă la Germania: este o realitate europeană, nu am inventat-o eu şi nu o spun eu, dar nemţii au vrut şi cei din RDG şi cei din RFG să se unească. La noi, nu sunt probabil create condiţiile, în mod deosebit în Republica Moldova, dar dacă vor fi vreodată cu certitudine cetăţenii celor două ţări vor decide”, a adăugat Traian Băsescu.

„În România toate cercetările sociologice ne arată că 80% din români sunt în favoarea unirii celor două ţări româneşti, ştiu că în Republica Moldova nu este acelaşi sentiment, de aceea România nu întreprinde nimic în acest sens”, a conchis șeful statului.

Sursa: digi24.ro 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *