Astăzi 22 Ianuarie 2018, Luni - Ultima actualizare la ora 15:02
Abonamente

a

 

 
 
Chişinău
Hânceşti
Tiraspol
Chişinău 40 Hânceşti 39 Tiraspol 39
 

Actualitate 19 Mai 2017, ora 15:55

Transparency Internațional Moldova: R.Moldova nu este pregătită pentru schimbarea sistemului electoral

Marime Font

Republica Moldova nu este pregătită pentru schimbarea sistemului electoral, iar acest fapt ar putea provoca mai multe efecte negative printre diminuarea legitimității Parlamentului sau creșterea corupției în gestionarea fondurilor publice. Sunt câteva dintre concluziile unui studiu realizat la inițiativa „Transparency Internațional Moldova”.

O analiză a proiectelor privind modificarea sistemului electoral, propuse de PD și PSRM, relevă că proiectul propus de socialiști privind votul mixt, ar fi inspirat direct din proiectul democraților privind votul uninominal, după cum susține unul dintre autorii studiului, Valeriu Pașa.

„În afară de componentele care țin de revocarea deputaților, care nu se poate regăsi într-un sistem mixt, restul absolut tot a fost preluat și înserat în proiectul Partidului Socialiștilor. Și mai este o singură diferență de principiu că nu 101 deputați sunt aleși pe circumscripții uninominale, dar doar 50. Au fost preluate inclusiv greșeli, inclusiv formulări nefuncționale. Erau discuții prin culoare că democrații vor votul mixt. Vedem că în proiectul socialiștilor este anume proiectul mixt, dar exact cu acele prevederi foarte important care contează pentru PD: reducerea rolului societății civile, a CEC și a presei, ca procesul să se desfășoare departe de ochii lumii”, a declarat Valeriu Pașa.Expertul atenționează că cele două proiecte de lege privind schimbarea sistemului electoral conțin mai multe încălcări. Printre acestea se numără și încălcarea principiul votului universal prin limitarea dreptului de vot cetăţenilor care nu deţin domiciliu juridic în raza circumscripției electorale. Astfel, peste un milion de cetățeni aflați de peste hotare nu ar putea să voteze în birourile deschise acolo, dacă au domiciliu juridic în ţară.

Directorul de programe al Asociației „Promo-LEX” Pavel Postică a semnalat că în proiectele de modificare a sistemului electoral nu se regăsesc cererile Curții Constituționale privind îmbunătățirile Codului Electoral.

„Noi nu regăsim în proiectele de lege, inclusiv în cel comasat, acele soluții care sunt necesare, dictate de CC, adresele obligatorii Parlamentului care urmau a fi soluționate încă până la data de 13 martie, cu excepția majorării numărului buletinelor de vot pentru diasporă. În rest, adresele legate de constituirea secțiilor de votare peste hotare: cine și cum le constituie, rolul mass-media în sistemul electoral, transportarea organizată a alegătorilor, implicarea bisericii în procesul electoral, soluționarea litigiilor. Toate aceste subiecte importante au rămas în afara acestor proiecte”, a declarat Pavel Postică.

La începutul lunii mai, deputații democrați și socialiști au votat modificarea sistemului electoral, fapt ce a nemulțumit opoziția și societatea civilă.

Sursa: radiochisinau.md

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi


Editorial 22 Ianuarie 2018, de Răzvan Munteanu

Mass-media și securitatea națională. Lecția Belarusului

„Ucrainizarea” ar putea deveni o amenințare și pentru alte țări din regiune

() Citeşte tot articolul

Editorial 18 Ianuarie 2018, de Moni Stănilă

Bradul sau hoțul

În fiecare an în preajma sărbătorilor apare problema bradului. Pe de o parte cei ca mine – nici un Crăciun fără brad, pe de altă parte cei cu adevărat eco – bradul poate lipsi, iar o altă parte derutată și declarată eco – brad de plastic, uitând că fabricarea acelor...

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Ianuarie 2018, de Moni Stănilă

Mărul, inelul sau cununa

De Crăciun am ajuns acasă, în Țara Făgetului, unde – cum v-am mai spus și în alți ani – există cele mai frumoase cete de colindători: dubașii.

() Citeşte tot articolul

Editorial 16 Ianuarie 2018, de Dan Nicu

Dodon trebuie să plece

R. Moldova s-a transformat într-un stat în care e nevoie ca Parlamentul să-l suspende, din când în când, pe preşedinte, și să se poată face modificări în structura Guvernului.

() Citeşte tot articolul

Editorial 15 Ianuarie 2018, de Moni Stănilă

Crăciunul în tranșee

De sărbători avem mult timp liber și de multe ori îl consumăm, cu rost sau fără, în fața televizoarelor, ceea ce ne face să ne întrebăm despre cum sărbătoreau oamenii altădată.

() Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Decembrie 2017, de Marin Basarab

Domnule Jereghi, ne așteptam să turnați filme, nu să vă turnați colegii

„Noi îl mustrăm întotdeauna pe tovarășul Stalin, și da, cu siguranță o merită. Însă eu vreau să întreb – cine a scris 4 milioane de denunțuri?” (Serghei Dovlatov)

() Citeşte tot articolul

Editorial 18 Decembrie 2017, de Octavian Țâcu

Dosarul Centenarului (V): Sfatul Țării în polemica dintre Ioan Pelivan și Pavel Miliukov

Spuneam în articolul precedent dedicat problemei legitimității Sfatului Țării la Conferința de Pace de la Paris (1919), că unul din cei mai importanți și înflăcărați apărători ai intereselor Basarabiei a fost Ion Pelivan.  

() Citeşte tot articolul


 

 Cele mai citite articole Timpul.md