Astăzi 20 Noiembrie 2017, Luni - Ultima actualizare la ora 18:38
Abonamente

a

 

 
 
Chişinău
Hânceşti
Tiraspol
Chişinău 40 Hânceşti 39 Tiraspol 39
 

Actualitate 19 Mai 2017, ora 15:55

Transparency Internațional Moldova: R.Moldova nu este pregătită pentru schimbarea sistemului electoral

Marime Font

Republica Moldova nu este pregătită pentru schimbarea sistemului electoral, iar acest fapt ar putea provoca mai multe efecte negative printre diminuarea legitimității Parlamentului sau creșterea corupției în gestionarea fondurilor publice. Sunt câteva dintre concluziile unui studiu realizat la inițiativa „Transparency Internațional Moldova”.

O analiză a proiectelor privind modificarea sistemului electoral, propuse de PD și PSRM, relevă că proiectul propus de socialiști privind votul mixt, ar fi inspirat direct din proiectul democraților privind votul uninominal, după cum susține unul dintre autorii studiului, Valeriu Pașa.

„În afară de componentele care țin de revocarea deputaților, care nu se poate regăsi într-un sistem mixt, restul absolut tot a fost preluat și înserat în proiectul Partidului Socialiștilor. Și mai este o singură diferență de principiu că nu 101 deputați sunt aleși pe circumscripții uninominale, dar doar 50. Au fost preluate inclusiv greșeli, inclusiv formulări nefuncționale. Erau discuții prin culoare că democrații vor votul mixt. Vedem că în proiectul socialiștilor este anume proiectul mixt, dar exact cu acele prevederi foarte important care contează pentru PD: reducerea rolului societății civile, a CEC și a presei, ca procesul să se desfășoare departe de ochii lumii”, a declarat Valeriu Pașa.Expertul atenționează că cele două proiecte de lege privind schimbarea sistemului electoral conțin mai multe încălcări. Printre acestea se numără și încălcarea principiul votului universal prin limitarea dreptului de vot cetăţenilor care nu deţin domiciliu juridic în raza circumscripției electorale. Astfel, peste un milion de cetățeni aflați de peste hotare nu ar putea să voteze în birourile deschise acolo, dacă au domiciliu juridic în ţară.

Directorul de programe al Asociației „Promo-LEX” Pavel Postică a semnalat că în proiectele de modificare a sistemului electoral nu se regăsesc cererile Curții Constituționale privind îmbunătățirile Codului Electoral.

„Noi nu regăsim în proiectele de lege, inclusiv în cel comasat, acele soluții care sunt necesare, dictate de CC, adresele obligatorii Parlamentului care urmau a fi soluționate încă până la data de 13 martie, cu excepția majorării numărului buletinelor de vot pentru diasporă. În rest, adresele legate de constituirea secțiilor de votare peste hotare: cine și cum le constituie, rolul mass-media în sistemul electoral, transportarea organizată a alegătorilor, implicarea bisericii în procesul electoral, soluționarea litigiilor. Toate aceste subiecte importante au rămas în afara acestor proiecte”, a declarat Pavel Postică.

La începutul lunii mai, deputații democrați și socialiști au votat modificarea sistemului electoral, fapt ce a nemulțumit opoziția și societatea civilă.

Sursa: radiochisinau.md

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi


Editorial 17 Noiembrie 2017, de Octavian Țâcu

Experiențe belgiene pentru R. Moldova

Săptămâna trecută (9-11 noiembrie) la invitația eurodeputatei Monica Macovei am efectuat o vizită de trei zile în Parlamentul European și la sediul NATO din Bruxelles.

() Citeşte tot articolul

Editorial 16 Noiembrie 2017, de Pavel Păduraru

Minciuna noastră cea de toate zilele

Când eram adolescent, citeam câteodată în revistele despre VIP-uri interviuri cu oameni cunoscuți. Nu mai țin minte ce ziceau ei, dar un singur lucru îmi atrăgea atenția.  

() Citeşte tot articolul

Editorial 16 Noiembrie 2017, de Moni Stănilă

Programare la Dumnezeu

Se apropie Postul Crăciunului și mă gândesc deja că preoții vor avea mai mult de spovedit. Într-un fel e foarte bine că lumea se împărtășește, dar e extrem de ciudat că o face după calendar. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 15 Noiembrie 2017, de Octavian Țâcu

Jurnal de călătorie: Capitala culturii Cucuteni

Ghinionul localităților aflate la răscruci de drumuri este faptul că în graba călătoriilor de a ajunge spre alte destinații, acestea rareori devin loc al cunoașterii profunde și nuanțate. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 15 Noiembrie 2017, de Constantin Tănase

Ideea națională a R. Moldova: dezrobirea femeii născătoare de prunci

Întotdeauna îmi aduc aminte cu o durere ce-mi arde toate celulele și cu un nelămurit sentiment de vină, zic, îmi aduc aminte de mama care, cu degetele mâinilor însângerate rodea rufele de tabla aia cu valuri căreia țăranii îi ziceau rusește „doskă.  

() Citeşte tot articolul

Editorial 14 Noiembrie 2017, de Răzvan Munteanu

Rusia este agresivă (și) pentru că se teme

Începând cu 2008, agresivitatea militară a Federației Ruse în vecinătatea sa apropiată a atins cele mai înalte cote, fie că vorbim despre exerciții militare efectuate în scopul de a descuraja elemente externe, fie că vorbim, mai ales, de agresiuni de tipul celei din Georgia,...

() Citeşte tot articolul

Editorial 9 Noiembrie 2017, de Marin Basarab

Scrisoare deschisă din partea unui cetățean care nu vrea să-l demită pe Dorin Chirtoacă

Salutare! Sunt un cetățean al orașului Chișinău care nu va ieși pe data de 19 noiembrie la referendumul pentru demiterea primarului.

() Citeşte tot articolul


 

 Cele mai citite articole Timpul.md