Astăzi 22 Septembrie 2017, Vineri - Ultima actualizare la ora 22:07
Abonamente

a

 

 
 
Chişinău
Hânceşti
Tiraspol
Chişinău 40 Hânceşti 39 Tiraspol 39
 

Actualitate 19 Mai 2017, ora 15:55

Transparency Internațional Moldova: R.Moldova nu este pregătită pentru schimbarea sistemului electoral

Marime Font

Republica Moldova nu este pregătită pentru schimbarea sistemului electoral, iar acest fapt ar putea provoca mai multe efecte negative printre diminuarea legitimității Parlamentului sau creșterea corupției în gestionarea fondurilor publice. Sunt câteva dintre concluziile unui studiu realizat la inițiativa „Transparency Internațional Moldova”.

O analiză a proiectelor privind modificarea sistemului electoral, propuse de PD și PSRM, relevă că proiectul propus de socialiști privind votul mixt, ar fi inspirat direct din proiectul democraților privind votul uninominal, după cum susține unul dintre autorii studiului, Valeriu Pașa.

„În afară de componentele care țin de revocarea deputaților, care nu se poate regăsi într-un sistem mixt, restul absolut tot a fost preluat și înserat în proiectul Partidului Socialiștilor. Și mai este o singură diferență de principiu că nu 101 deputați sunt aleși pe circumscripții uninominale, dar doar 50. Au fost preluate inclusiv greșeli, inclusiv formulări nefuncționale. Erau discuții prin culoare că democrații vor votul mixt. Vedem că în proiectul socialiștilor este anume proiectul mixt, dar exact cu acele prevederi foarte important care contează pentru PD: reducerea rolului societății civile, a CEC și a presei, ca procesul să se desfășoare departe de ochii lumii”, a declarat Valeriu Pașa.Expertul atenționează că cele două proiecte de lege privind schimbarea sistemului electoral conțin mai multe încălcări. Printre acestea se numără și încălcarea principiul votului universal prin limitarea dreptului de vot cetăţenilor care nu deţin domiciliu juridic în raza circumscripției electorale. Astfel, peste un milion de cetățeni aflați de peste hotare nu ar putea să voteze în birourile deschise acolo, dacă au domiciliu juridic în ţară.

Directorul de programe al Asociației „Promo-LEX” Pavel Postică a semnalat că în proiectele de modificare a sistemului electoral nu se regăsesc cererile Curții Constituționale privind îmbunătățirile Codului Electoral.

„Noi nu regăsim în proiectele de lege, inclusiv în cel comasat, acele soluții care sunt necesare, dictate de CC, adresele obligatorii Parlamentului care urmau a fi soluționate încă până la data de 13 martie, cu excepția majorării numărului buletinelor de vot pentru diasporă. În rest, adresele legate de constituirea secțiilor de votare peste hotare: cine și cum le constituie, rolul mass-media în sistemul electoral, transportarea organizată a alegătorilor, implicarea bisericii în procesul electoral, soluționarea litigiilor. Toate aceste subiecte importante au rămas în afara acestor proiecte”, a declarat Pavel Postică.

La începutul lunii mai, deputații democrați și socialiști au votat modificarea sistemului electoral, fapt ce a nemulțumit opoziția și societatea civilă.

Sursa: radiochisinau.md

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Ultima oră 21 Septembrie 2017, ora: 17:36

UTIMA ORĂ! Minorii vor putea obține cetățenia română odată cu părinții

UTIMA ORĂ! Minorii vor putea obține cetățenia română odată cu părinții Din editia print

Problema cu care se confruntau mai mulți părinți care nu putea redobândi cetățenia română pentru copiii lor minori a ajuns la final. Guvernul României a modificat şi completat astăzi cadrul legal privind acordarea cetăţeniei române, schimbările propuse...

( ) Citeşte tot articolul


Editorial 21 Septembrie 2017, de Moni Stănilă

Ce înseamnă de fapt toleranța religioasă

Într-un context în care creștinismul tinde să devină marele bau-bau al unei civilizații care nu se mai poate înțelege pe sine și în care musulmanii sunt percepuți victime și călăi în aceeași frază, ajungem să confundăm globalismul cu ideologia (comunistă) a egalizării,...

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2017, de Constantin Tănase

…Peste patria-nspumată (Eseu post-modernist)

…Peste patria-nspumată Vestitorul de furtună duhul răzvrătirii cântă; satele din R. Moldova fac folclor apocaliptic despre zâne preafrumoase care pleacă-n istanbuluri pe dolari să-și vândă trupul; moși cu albe-dalbe plete exorcism comit în public, invocând lupta de...

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2017, de Irina Tabaranu

Ajutați-o pe Moldova 1 să-și îndeplinească obligațiile...

Protestul de duminică a avut un traseu mai neobișnuit. Dacă până acum erau pichetate doar sediile unor partide sau unele instituții de stat, de data aceasta PAS și PPDA au hotărât să meargă și la sediul postului public Moldova1, televiziunea „poporului”.

() Citeşte tot articolul

Editorial 19 Septembrie 2017, de Moni Stănilă

Ethno Jazz festival

Aflat deja la cea de a XVI-a ediție, Ethno Jazz Festival a ajuns să fie unul dintre cele mai importante evenimente muzicale din Moldova. Ediția actuală va aduce pe scenă participanți din Franţa, Germania,

() Citeşte tot articolul

Constantin Tănase 19 Septembrie 2017, de Constantin Tănase

Imposibilul Filat și tejghetarii de opinii

Fenomenul „jurnalismului plătit” există; într-un capitalism sălbatic în care valoarea supremă este banul, unde totul se vinde și se cumpără, nu poate să nu existe și un comerț cu opinii.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 18 Septembrie 2017, de Octavian Țâcu

Reconcilierea unirilor

Duminica trecută am fost invitat la Congresul al II-lea al Partidului Acțiune și Solidaritate.

() Citeşte tot articolul

Editorial 18 Septembrie 2017, de Moni Stănilă

Se poate trăi și din romantism

După cum deputații PLDM au elaborat un proiect de lege privind modificarea art. 13 din Constituție pentru înlocuirea sintagmei „limba moldovenească, funcționând pe baza grafiei latine” cu sintagma „limba română” și fac apel către toate fracțiunile din legislativ să...

() Citeşte tot articolul

Editorial 18 Septembrie 2017, de Dan Nicu

Dorin Chirtoacă, pe nedrept, la stâlpul infamiei

Primarul Chişinăului este supus de câteva luni unei campanii de denigrare fără precedent în Republica Moldova.

() Citeşte tot articolul

Editorial 16 Septembrie 2017, de Răzvan Munteanu

Rusia pregătește ocuparea militară a Belarusului

Exercițiile militare Zapad-2017, realizate de către Federația Rusă împreună cu Belarus, și cunoscute ca cele mai ample manevre de acest tip realizate de Moscova după sfârșitul războiului rece au fost și sunt amplu dezbătute în presa occidentală.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 15 Septembrie 2017, de Constantin Tănase

Codul Educației, Lupu și treuca puterii

…Nu m-aș mira deloc dacă aș afla că în fruntea unei școli din Moldova e director unul care a fost numit în funcție încă în timpul lui Brejnev sau și mai și – că acesta are acasă Biblia cu autograf de la Autor.  

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 15 Septembrie 2017, de Pavel Păduraru

Cum ar trebui să protestăm

Consiliul Marii Adunării Naţionale a invitat cetăţenii să iasă în această duminică la un protest de amploare în faţa Parlamentului, pentru a-şi manifesta dezaprobarea faţă de acţiunile actualei guvernări şi pentru a sensibiliza instituţiile internaţionale asupra stării de fapt a...

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 1 Septembrie 2017, de Marin Basarab

Violul este ok

„Violul este ok”, vorbeau sătenii pe la margini de drumuri și prin baruri, și oricum destrăbălata ceea umbla toată ziua beată cu țâțele la vedere, a căutat-o. Iar cei 4 băieți îs gospodari dom-le, muncitori, ce vină au ei că le-a apărut asta în cale?

() Citeşte tot articolul