Politică

Trupele ruseşti din regiunea transnistreană ar putea invada Ucraina

Ucraina ar trebuie să fie în stare de alertă în privinţa ameninţărilor care ar putea veni din regiunea transnistreană la adresa regiunii Odesa, susţine Semenchenko, potrivit Charter97.org.

„Există o ameninţare dinspre Transnistria. De fapt, avem ameninţări atât din direcţia Transnistriei, cât şi a Belarusului, pe lângă cele din partea Rusiei. Trupele ruseşti sunt dislocate acolo. Ei pot trece frontiera în orice moment, la ordinul comandantului-şef sau sub pretextul aşa-numitelor <<forţe de autoapărare>> ori ca trupe ruseşti”, a afirmat Semenchenko într-o vizită de lucru în Odesa.

Semen Semenchenko este şi comandantul batalionului naţional special din Donbas.

Pe 25 martie, expertul militar ucrainean Alexey Arestovich a declarat într-un interviu pentru Obozrevatel că trupe belaruse desfăşoară antrenamente militare în Donbas.

„Anexarea Belarasului este imposibilă. Însă o invazie rusă dinspre Belarus este posibilă. În ciuda asigurărilor oferite de Lukaşenko (Alexandr Lukaşenko, preşedintele Belarusului – n.r.), ei susţin exerciţii comune. Experţii militari din Belarus se luptă aici, adică forţele lor speciale vin aici pentru instruire şi aşa mai departe. Situaţia este ambiguă. Astfel, trebuie să masăm un grup mare la frontiera cu Belarus şi să luăm unele măsuri”, a explicat Arestovich.

Acţiunile ruseşti din estul Ucrainei şi anexarea Crimeei au dus la o reevaluare a gradului de risc pe care îi implică regimul separatist de la Tiraspol, iar factorii de decizie politică de la Kiev au început să vadă regiunea transnistreană ca pe o poartă periculoasă pentru forţele ruse spre regiunea Odesa, pion vital al Ucrainei în bazinul Mării Negre. Mai multe informaţii despre aceste aspecte găsiţi aici – “ELN: Rep.Moldova şi Ucraina, în <<oala fierbinte>> numită regiunea transnistreană. Detalii despre metoda <<morcov-şi-băţ>>”.

La sfârșitul anului trecut, armata ucraineană a săpat un „șanț de protecție” pe segmentul transnistrean al graniței dintre Republica Moldova și Ucraina. Autoritățile de la Kiev au anunțat că prin această măsură, Ucraina încearcă să împiedice accesul tehnicii militare rusești din regiunea transnistreană în eventualitatea în care militarii ruși, dislocați în regiunea transnistreană, vor primi ordin să atace din această parte Ucraina. De asemenea, la începutul lunii martie, din acelaşi motiv, autorităţile locale din raionul Frunzivka, regiunea Odesa, au ordonat consiliilor săteşti din localităţile de frontieră cu Republica Moldova, pe segmentul necontrolat de Chişinău, să distrugă drumurile locale din proximitatea graniţei. Această măsură a venit la o lună distanţă, după ce, în februarie, autorităţile de la Kiev îşi poziţionaseră un efectiv 1.000 de militari ai trupelor naţionale ucrainene la graniţa cu Republica Moldova, pe segmentul de frontieră cu regiunea transnistreană, la Cuciurgan, oraşul Dnestrovsk, formând un o structură însăcrinată cu sprijinul poliţiştilor de frontieră în probleme de securitate. În februarie, în regiunea transnistreană, geniştii din Grupul Operativ de Trupe Ruse (GOTR) au desfăşurat exerciţii militare la graniţa dintre Republica Moldova şi Ucraina.

Recent, publicaţia Novoye Vremya informa asupra faptul că regiunea transnistreană furnizează „sub camuflaj” voluntari poliţiştilor locali din autoproclamata Republică Populară Doneţk din Ucraina, ocupată de separatiştii proruşi.

Sursa: infoprut.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *