Astăzi 17 Ianuarie 2018, Miercuri - Ultima actualizare la ora 15:47
Abonamente

Bună Dimineața 4 Februarie 2016, ora 07:07

Marime Font

Tsunami de lapte ucrainesc

La începutul anului, 35 de companii ucrainene au primit autorizații de la ANSA de a exporta produse animaliere în R. Moldova.  

a

 

 
 
Chişinău
Hânceşti
Tiraspol
Chişinău 40 Hânceşti 39 Tiraspol 39
 

Vestea i-a panicat pe producătorii locali, care și-au văzut, în mod firesc, amenințate afacerile. Or capacitățile Ucrainei sunt net superioare celor din R. Moldova și, presupun că, dacă li s-ar permite, ucrainenii ar putea înlocui în totalitate produsele noastre cu ale lor, mai ales că piața rusă le-a fost închisă. Prin urmare, după ce au fost sesizați de asociațiile de profil, deputații caută soluții de protecție a pieței autohtone de importurile masive de lapte și carne din Ucraina. Este evident că nu putem să acceptăm orice produs importat. Totuși, nu sunt de acord ca producătorii noștri să fie scutiți de situația de a intra în concurență cu produse de origine străină, chiar și ucraineană. Să luăm exemplul produselor lactate. Bineînțeles că nu voi cumpăra lapte din Ucraina, pentru că e un produs perisabil și distanțele de livrare sunt mult mai mari, dar când e vorba de cașcaval, mă mai gândesc. Comparând prețurile, am constatat că cel produs la noi e de două ori mai scump decât cel al vecinilor estici. Mai mult decât atât, unii producători locali vând cașcaval doar cu ambalajul moldovenesc, iar produsul în sine e fabricat undeva în regiunea Vinnița. Pe lângă aceasta, consumatorii din R. Moldova sunt atașați de produsele locale și greu își vor transfera preferințele spre brânzeturi sau iaurturi ucrainești. Dar dacă ultimele se vor dovedi mai bune și de o calitate mai înaltă, la un preț avantajos, atunci cred că asta e problema producătorilor locali. Și spun asta ca un consumator, nu ca expert în ale economiei, ceea ce nu sunt.

Un articol de: Ion Macovei Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 17 Ianuarie 2018, ora: 08:03 de Ana Marchitan

Anul Centenarului în raionul Ialoveni

Anul Centenarului în raionul Ialoveni Din editia print

Toate activitățile educative, istorice, culturale și sportive, care se vor desfășura în acest an la Ialoveni vor fi dedicate celor 100 de ani de la Marea Unire

( ) Citeşte tot articolul


Editorial 17 Ianuarie 2018, de Moni Stănilă

Mărul, inelul sau cununa

De Crăciun am ajuns acasă, în Țara Făgetului, unde – cum v-am mai spus și în alți ani – există cele mai frumoase cete de colindători: dubașii.

() Citeşte tot articolul

Editorial 16 Ianuarie 2018, de Dan Nicu

Dodon trebuie să plece

R. Moldova s-a transformat într-un stat în care e nevoie ca Parlamentul să-l suspende, din când în când, pe preşedinte, și să se poată face modificări în structura Guvernului.

() Citeşte tot articolul

Editorial 15 Ianuarie 2018, de Moni Stănilă

Crăciunul în tranșee

De sărbători avem mult timp liber și de multe ori îl consumăm, cu rost sau fără, în fața televizoarelor, ceea ce ne face să ne întrebăm despre cum sărbătoreau oamenii altădată.

() Citeşte tot articolul

Constantin Tănase 15 Ianuarie 2018, de Constantin Tănase

... pe sub deal, pe sub pădure...

 (Fabulă modernă cu morală eternă) ... cu alte cuvinte, pe sub deal, pe sub pădure se duc fetele la mure. Să se știe însă că treaba nu-i simplă, ci intercontextuală, alegorică, misterioasă și geopolitică, deoarece, dealul e fiul legitim al Carpaților, iar pădurea e fiica dreaptă a...

() Citeşte tot articolul

Bună Dimineața 12 Ianuarie 2018, de Ana Gabor

2018. Ce-ţi doresc eu ţie?

Românii au intrat în anul Centenarului Marii Uniri. 

() Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Decembrie 2017, de Marin Basarab

Domnule Jereghi, ne așteptam să turnați filme, nu să vă turnați colegii

„Noi îl mustrăm întotdeauna pe tovarășul Stalin, și da, cu siguranță o merită. Însă eu vreau să întreb – cine a scris 4 milioane de denunțuri?” (Serghei Dovlatov)

() Citeşte tot articolul

Editorial 18 Decembrie 2017, de Octavian Țâcu

Dosarul Centenarului (V): Sfatul Țării în polemica dintre Ioan Pelivan și Pavel Miliukov

Spuneam în articolul precedent dedicat problemei legitimității Sfatului Țării la Conferința de Pace de la Paris (1919), că unul din cei mai importanți și înflăcărați apărători ai intereselor Basarabiei a fost Ion Pelivan.  

() Citeşte tot articolul


 

 Cele mai citite articole Timpul.md