Actualitate

Turcia avertizează că va lua măsuri dacă UE nu liberalizează vizele

AFP citează o declarație făcută presei de Celik după întâlnirea cu ministrul portughez e externe Augusto Santos Silva: "Dorim să rezolvăm problema scutirii de vize cât mai rapid posibil; în caz contrar, Turcia va fi nevoită să ia măsuri în privința procesului de reprimire a refugiaților".

Poziția exprimată de ministrul turc este similară cu cea anunțată în august de președintele Recep Tayyip Erdogan, observă agenția. Șeful statului amenințase că va anula acordul semnat de Turcia și UE pe 18 martie, dacă punctul privind vizele nu este garantat. Conform documentului, Turcia se angajează în schimb să contribuie la reducerea presiunii migratorii asupra Uniunii.

Celik a cerut UE și achitarea rapidă a restului de un miliard de dolari din cele trei miliarde promise în acord. "Turcia găzduiește în prezent trei milioane de refugiați din Siria, ceea ce presupune cheltuieli de 25 ce miliarde de euro", a subliniat el. "Trebuie create noi mecanisme, noi instrumente, deoarece criza s-ar putea agrava, situația din Siria este foarte instabilă", a adăugat el, înainte de a critica "multe țări" europene care nu au acceptat să primească refugiați.

Ministrul a mai făcut apel și la continuarea negocierilor de aderare a țării sale la Uniunea Europeană, în special la deschiderea capitolelor referitoare la drepturile fundamentale și la justiție.

Sursa: Agerpres

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *