CSI / Rusia

Ucraina: Un an de la Euromaidan

Acţiunile de protest, care au început cu câteva sute de oameni veniţi spontan în 21 noiembrie în Maidan, s-au transformat într-o mişcare generală care a primit numele de Euromaidan şi au dus la prăbuşirea regimului fostului preşedintele prorus Viktor Ianukovici.

Protestele s-au amplificat şi s-au extins în mai multe oraşe din ţară, scoţând în stradă sute de mii de oameni, după ce, în noaptea de 29 spre 30 noiembrie 2013, trupele antirevoltă Berkut au bătut zeci de studenţi în Piaţa Independenţei din Kiev.

După înlăturarea sa în februarie 2014, Ianukovici a fugit în Rusia pentru a evita să fie judecat pentru că a dat ordinul de a se trage cu muniţie reală în manifestanţi.

În urma acestor proteste, au avut loc alegeri prezidenţiale şi la conducerea ţării au ajuns forţele ucrainene pro-Vest care au luat măsuri pentru a grăbi aderarea ţării la Uniunea Europeană.

Ziua Demnităţii şi a Libertăţii a fost instituită printr-un decret al preşedintelui Petro Poroşenko la 13 noiembrie 2014.

Liderul ucrainean a declarat că „Ucraina este un teritoriu al demnităţii şi libertăţii. Aşa ne-a făcut nu o revoluţie, ci două — Maidanul din 2004, care a fost o sărbătoare a libertăţii, şi revoluţia din 2013 — Revoluţia demnităţii.”

Dar lucrurile s-au intensificat în Ucraina, pentru că în luna martie Rusia a anexat peninsula Crimeea şi o lună mai târziu a izbucnit o rebeliune armată separatistă în estul Ucrainei.

De atunci, peste 4.300 de oameni au murit în acest conflict care continuă să se amplifice în urma ajutorului acordat de Rusia separatiştilor proruşi constând în echipamente militare şi soldaţi.

Deşi Rusia neagă orice implicare în conflictul ucrainean, Kievul şi aliaţii săi au declarat că deţin dovezi convingătoare care susţin aceste acuzaţii.

Astfel, în ciuda unui acord de încetare a focului semnat în 5 septembrie la Minsk, conflictul ameninţă să se transforme din nou într-un război total datorită mai multor factori, precum repetatele încălcări de către ambele tabere a acestui acord sau rapoartele privind mai multe convoaie militare nemarcate care au pătruns dinspre Rusia pe teritoriul ucrainean ocupat de rebeli.

Deşi i s-a cerut să contribuie la aplanarea conflictului, Rusia pare să procedeze exact invers.

sursa: epochtimes-romania.com

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *