Actualitate

UE pierde lupta cu Rusia pentru R. Moldova? ”Oamenii sunt îngrijoraţi că dacă aderăm la UE toată lumea devine gay”

Oamenii sunt îngrijoraţi că "dacă aderăm la UE toată lumea devine gay" şi că birocraţii de la Bruxelles "nu te lasă să păstrezi animale pe lângă casă", o situaţie alarmantă într-o ţară în mare parte rurală, a declarat un oficial din cadrul Ministerului moldovean de Externe, Daniela Morari. Astfel de viziuni sunt încurajate de televiunea rusă, de partidele proruse înfloritoare din R.Moldova şi de Biserica Ortodoxă foarte conservatoare şi obedienţă faţă de ierarhia ecleziastică de la Moscova.

În afară însă de propagandă rusă, moldovenii susţin că au mult mai multe motive – nu în cele din urmă corupţia, puterea din umbră a mogulilor şi războiul din Ucraina – de a se uită cu suspiciune la Uniunea Europeană, care se teme că pierde lupta pentru mintea şi sufletul acestei foste republici sovietice în faţă Rusiei.

În niciuna dintre cele şase ţări membre ale Parteneriatului Estic nu există o diferenţa mai mare între aşteptări şi realitate decât în Republica Moldova, pentru care au fost ridicate vizele de călătorie în Europa anul trecut, fiind catalogată de Bruxelles că "principalul reformator" al Parteneriatului Estic.

În prezent, politicienii proeuropeni din R.Moldova, că şi omologii lor din Ucraina, sunt atât de pătaţi de eşecul de combatere a corupţiei şi de a crea un stat funcţional, încât pentru mulţi de aici Rusia pare atractivă.

"Ne-au numit cel mai bun elev din clasa", a declarat Iurie Leancă, fost premier al Republicii Moldova. "Dar am pierdut sprijinul societăţii", a adăugat el, în timp ce la ultimele alegeri s-a înregistrat un sprijin uriaş pentru Partidul Socialiştilor, antieuropean, care a avut că slogan de campanie "Împreună cu Rusia!".

Insistând că propagandă rusă a jucat un rol important în formarea opiniilor, Leancă a recunoscut că şi Guvernul sau este de vină. "Ei au văzut bunăvoinţa, dar nu au văzut suficiente rezultate în privinţa corupţiei sau sărăciei", a spus el despre alegători.

Un sondaj de opinie recent realizat de Institutul pentru Politici Publice din R. Moldova a arătat că 32% dintre cei intervievaţi ar sprijini aderarea la UE , o opţiune pe care Bruxelles-ul nu intenţionează să o ofere, în timp ce 50% afirmă că preferă că ţară să se alăture uniunii vamale promovate de Putin. Per total, sprijinul pentru UE în R.Moldova a scăzut cu 40% în acest an faţă de 78% în 2007, potrivit institutului.

Chiril Gaburici, actualul premier al R.Moldova după alegerile neconcludente din noiembrie, a declarat că "nu a fost mulţumit" de replierea terminologică a UE în schiţa de declaraţie a summitului de la Riga. Dar politicienii proeuropeni din R.Moldova au spulberat multe speranţe, a adăugat el, subliniind că oamenii obişnuiţi sunt dezamăgiţi după ani la rând în care i-au auzit pe liderii lor "vorbind despre reforme şi o viaţă mai bună, dar fără să vadă o schimbare reală".

O serie lungă de scandaluri, inclusiv furtul masiv de sute de milioane de dolari de la o banca importantă, a oferit muniţie forţelor proruse. Unul dintre cei care au profitat este Renato Usatii, un om de afaceri transformat în politician populist care vorbeşte despre combaterea corupţiei, îşi petrece mult timp la Moscova şi conduce un Rolls-Royce în valoare de 350.000 de dolari. Partidul lui a fost exclus din alegeri în noiembrie sub pretextul unor nereguli la înregistrare.

"Chiar şi proeuropenii cărora le place ideea de Europa urăsc acum realitatea a ceea ce a creat ea", a declarat Usatii. Europa, a adăugat el, "pierde R.Moldova".

Un diplomat european de rang înalt, care a cerut să nu fie nominalizat pentru a vorbi liber, s-a plâns că politicienii proeuropeni moldoveni au fost "foarte buni în a interpreta partitura europeană" pentru a impresiona Bruxelles-ul. Dar în realitate, a adăugat el, "ei au stricat totul", discreditând atât propriile partide proeuropene, cât şi Uniunea Europeană. Că urmare, multe persoane obişnuite cred acum că "Rusia nu poate fi mai rea".

Această este cu siguranţă şi concluzia la care a ajuns Alexandru Botnari, primarul din Hînceşti, un orăşel din centrul Republicii Moldova, pe care UE l-a promovat că exemplu de beneficii pe care le-a avut apropierea de Europa. Acestea ar fi trebuit să includă finanţări pentru că toţi locuitorii oraşului să aibă apă curentă şi instalaţii sanitare moderne. Din nefericire, a spus Botnari, "realitatea este total diferită". Doar o treime din casele din Hînceşti au canalizare, multe nu au apă potabilă şi aproape toate drumurile din afară centrului sunt pline de gropi.

Deşi este membru al Partidului Democrat (proeuropean), primarul a declarat că R.Moldova ar duce-o mai bine, cel puţin din punct de vedere economic, dacă ar adera la uniunea vamală a lui Putin.

În timp ce piaţă europeană este mult mai mare şi mai bogată decât cea rusească, Putin a impus în 2013 restricţii stricte comerţului cu R.Moldova, că răzbunare pentru apropierea acesteia de Occident. Pentru moment, exporturile către Europa nu au crescut suficient pentru a face faţă pierderilor provocate de Rusia.

"Nu putem trăi fără piaţă rusă", a declarat Igor Dodon, liderul Partidului Socialiştilor, adăugând că Putin i-a spus că Rusia vrea să revigoreze comerţul şi relaţiile comerciale cu R.Moldova, dar doar dacă ţară evita apropierea de NATO. UE "are nevoie de o poveste de succes şi ne-a ales pe noi. Dar acum toată lumea vede că acest lucru a fost o iluzie", a adăugat el.

Cu toate acestea, atunci când sunt măsurate după criteriile foarte tehnice pe care Bruxelles-ul le foloseşte pentru a evalua succesul, Republica Moldova este în continuare principalul reformator din Parteneriatul Estic, adoptând 10.500 de standarde europene pentru alimente, bunuri electrice şi o serie de alte lucruri.

sursa: ziare.com

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *