UE / Nato

UE şi SUA au condamnat violenţele de la Kiev: Violenţa împotriva deciziei unui Parlament ales este şi mai gravă

Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe, Federica Mogherini, a declarat că procesul de reformă din Ucraina "nu trebuie pus în pericol de violenţe. Evenimentele de astăzi sunt foarte îngrijorătoare", a precizat ea luni.

"Violenţa este inacceptabilă în orice circumstanţe, dar violenţa împotriva deciziei unui Parlament ales este şi mai gravă", a apreciat la rândul său Ministerul german de Externe.

Departamentul de Stat al SUA a salutat votul din Parlament drept "un pas important către buna guvernanţă". Notând că oamenii au dreptul la proteste paşnice, iar forţele de ordine trebuie să dea dovadă de reţinere, Departamentul de Stat a denunţat violenţele.

Cele mai grave răni au fost cauzate de o grenadă care a explodat în mulţimea din faţa Parlamentului, unde se vota un proiect de lege ce prevedea învestirea guvernelor regionale cu mai multă putere. Bărbatul acuzat de atacul cu grenadă, Igor Humeniuk, în vârstă de 24 de ani, este un susţinător al partidului naţionalist Svoboda, care a petrecut recent opt luni pe linia frontului, în estul Ucrainei.

Svoboda şi Partidul Radical au organizat protestele pentru că, spun ei, legea privind descentralizarea este primul pas către autonomie pentru zonele ocupate de Rusia din regiunea Donbas. "Amendamentele constituţionale întăresc statutul special al regiunii Donbas şi reprezintă un act de capitulare în faţa Kremlinului", a transmis Svoboda.

Svoboda a susţinut, de asemenea, că atacul cu grenadă a fost "o provocare plănuită împotriva patrioţilor ucraineni".

Preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko, a declarat că proiectul de lege este în concordanţă cu cererile Uniunii Europene privind reforma politică şi cu Acordul de încetare a focului, încheiat la Minsk. Acesta a spus că proiectul de lege face referire la "un aspect minor din cadrul particularităţilor unei auto-guvernări locale", în comparaţie cu cererile Rusiei de federalizare, care ar fi dat guvernelor-marionetă ale ei din regiunile Donetsk şi Lugansk situate estul Ucrainei, un drept de veto privind integrarea ţării în UE şi NATO.

El a adăugat că fără această lege, care a trecut de prima lectură cu 265 de voturi din cele 400 ale Parlamentului unicameral al Ucrainei (Verhovna Rada), "soarta unei coaliţii internaţionale pro-ucrainene ar fi în mod semnificativ ameninţată".

sursa: mediafax.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *