CSI / Rusia

UE sparge miturile despre Ucraina şi războiul din Donbas

Documentul de 26 de pagini în limba engleză a fost publicat pe site-ul oficial al UE şi diferă semnificativ faţă de versiunea anterioară, care a fost realizată în vara anului trecut.

Ca şi înainte, documentul începe cu secţiunea „Este adevărat că UE şi Occidentul destabiliza situaţia din Ucraina?”, şi care probează că, de fapt, vinovată de destabilizarea Ucrainei este Rusia.

Compararea celor două documente ale UE – din anul curent şi cel precedent – ne permite să urmărim tezele propagandei ruse pe care Bruxelles-ul le consideră cele mai periculoase.

A fost redusă semnificativ „prioritatea” respingerii miturilor ruseşti despre „junta de la Kiev, care ar fi sprijinită de Occident”. Anul trecut, explicaţiile privind falsitatea acestei teze au ocupat unul din locurile de frunte, fiind pe pagină a 4-a. Acum explicaţiile se află pe pagină a 7-a.

UE acordă mai puţină atenţie şi mitului că puterea la Kiev se află în mâinile extremiştilor. Anul trecut, UE a dedicat multă atenţie combaterii acestei teze, dar acum doar se referă la rezultatele alegerilor parlamentare, care arată că partidele extremiste nu au trecut pragul elecoral pentru a intră în parlament.

Documentul actualizat conţine secţiuni dedicate dezastrului MH-17 şi gropilor comune neidentificate din Donbas. În ceea ce priveşte „gropile comune”, UE s-a abţinut de la acuzaţii la adresa Rusiei, îndemnând părţile la o anchetă imparţială.

Ca şi în documentul anterior, documentul UE descrie în detaliu ilegalitatea acţiunilor Rusiei în timpul organizării aşa-numitului „referendum” din Crimeea, care nu reprezintă expresia legitimă a voinţei poplare şi s-a desfăşurat sub presiunea militară a Rusiei.

sursa: paginaderusia.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *