Ultima oră

UE susţine reforma justiţiei în Republica Moldova prin trei noi proiecte

Acestea sunt menite să sporească independenţa şi eficienţa instituţiilor judiciare, de urmărire penală şi de investigare prejudiciară, şi să ofere asistenţă pentru coordonarea eforturilor de reformare a diverselor instituţii, transmite IPN.

„Deşi la nivel de sistem deja s-au produs multe schimbări, oamenii mai aşteaptă să simtă toate aceste schimbări, dacă aş putea spune aşa, pe propria lor piele. Crearea acestei legături între veriga-sistem şi veriga-cetăţean este absolut necesară dacă vrem să vedem cum încrederea în autorităţi ia locul neîncrederii, dacă ne dorim să ajungem la acel punct decisiv pentru parcursul nostru european în care oamenii se vor simţi protejaţi şi respectaţi de instituţiile statului”, a declarat premierul Iurie Leancă, prezent la eveniment. Şeful Cabinetului de miniştri a menţionat că a convenit cu Johannes Hahn, comisarul european pentru politică de vecinătate şi negocieri pentru extindere, crearea unui grup de experţi care să stabilească potenţialele sarcini ale unei misiuni EUJUST, în cadrul căreia specialişti europeni să asiste funcţionarii din sectorul justiţiei din Moldova timp de 2-3 ani.

Şeful Delegaţiei UE la Chişinău, Pirkka Tapiola, a felicitat Ministerul Justiţiei pentru că a trimis spre examinare Comisiei de la Veneţia proiectul de lege privind reformarea procuraturii, în pofida contextului electoral, însă s-a arătat surprins de sesizarea Curţii Supreme de Justiţie la Curtea Constituţională privind legea care limitează imunitatea judecătorilor cercetaţi pentru corupţie. „Permiteţi-mi să accentuez profunda mea dezamăgire şi tristeţe în legătură cu faptul că CSJ a cerut Curţii Constituţionale să anuleze această lege. Acest fapt ridică multe semne de întrebare privind voinţa politică pentru reformă”, a declarat diplomatul. Pirkka Tapiola a subliniat că reforma justiţiei şi, în special combaterea corupţiei în domeniu, este absolut necesară pentru ca Moldova să poată valorifica potenţialul Acordului de Asociere cu UE. „Când investitorii vin, primul lucru la care se uită este dacă există un acces funcţional la justiţie, dacă sistemul judecătoresc îşi face treaba”, a declarat diplomatul.

Cele trei proiecte lansate astăzi sunt: „Susţinerea sistemelor de executare, probaţiune şi reabilitare din Republica Moldova”, în valoare de 1,8 milioane de euro, „Proiect de sprijin în investigarea prejudiciară, urmărirea penală şi organizarea apărării în Republica Moldova”, cu un buget de 2 milione de euro, şi „Sporirea eficienţei, responsabilităţii şi transparenţei instanţelor de judecată din Republica Moldova”, cu un buget de 2,1 milioane. Toate trei proiecte au o perioadă de implementare până în 2017. Ele se alătură unui proiect lansat în 2013 – „Susţinerea coordonării reformei sectorului justiţiei în Republica Moldova”, cu o finanţare de 2,2 milioane de euro.

Pe lângă proiectele anunţate astăzi, UE mai oferă sprijin bugetar direct pentru punerea în aplicare a acţiunilor şi reformelor prevăzute în Strategia de Reformă a Sectorului Justiţiei 2011-2016, care se ridică la 60 de milioane de euro. În afară de aceasta, se acordă asistenţă tehnică şi sprijin de înfrăţire pentru diferite instituţii şi agenţii din Moldova în sectorul justiţiei, în cadrul Iniţiativei Politicii Europene de Vecinătate, cu o valoare totală de finanţare de 10 milioane de euro. 

Sursa: IPN

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *