Astăzi 18 Octombrie 2017, Miercuri - Ultima actualizare la ora 08:38
Abonamente

Ultima oră 23 Septembrie 2017, ora 11:16

externeULTIMA ORĂ / Mai multe țări importante cer ca ONU să-şi reformeze Consiliul de Securitate

Marime Font

a

 
 
Chişinău
Hânceşti
Tiraspol
Chişinău 40 Hânceşti 39 Tiraspol 39
 

Mai multe ţări cer Organizaţiei Naţiunilor Unite să îşi reformeze Consiliul de Securitate. Subiectul, care revine periodic în dezbatere, a fost redeschis de aşa-numitul grup G4 cu ocazia celei de-a 72-a Adunări Generale a ONU, relatează AFP.

G4, format din Germania, Japonia, India şi Brazilia - ţări cu greutate în economia mondială - vor să obţină locuri de membri permanenţi ai Consiliului. Formula actuală, neschimbată din perioada imediat următoare celui de-al doilea război mondial, cuprinde 15 ţări, dintre care cinci sunt membri permanenţi, cu drept de veto: Statele Unite, Rusia, China, Regatul Unit şi Franţa. Cele 10 locuri de membri nepermanenţi sunt ocupate prin rotaţie, pe perioade de doi ani; România încearcă în prezent să obţină un astfel de loc. Într-un comunicat dat publicităţii joi, G4 a apreciat că forul conducător al ONU, care poate decide sancţiuni şi autoriza recurgerea la forţă pe scena internaţională, "nu reflectă evoluţia realităţii mondiale" aşa cum ar trebui "pentru a putea acţiona în faţa unor provocări complexe".

În paralel, Franţa şi Mexicul pledează de patru ani pentru reformarea dreptului de veto în cadrul Consiliului, astfel încât membrii permanenţi să nu mai poată recurge la această modalitate de blocare a rezoluţiilor în cazul unor atrocităţi masive. Cel mai recent, Rusia a făcut uz de această prerogativă în legătură cu conflictul din Siria, conform Agerpres.Vineri, la o reuniune organizată la Naţiunile Unite de organizaţiile neguvernamentale Amnesty International şi Human Rights Watch, ministrul francez pentru afaceri europene, Jean-Baptiste Lemoyne, a criticat din nou aceste blocaje, arătând că "avem nevoie de un Consiliu de Securitate capabil să ia măsuri corespunzătoare şi eficace, fără a fi paralizat de utilizarea dreptului de veto". Deciziile Consiliului de Securitate devin obligatorii pentru toate cele 193 de state membre ale ONU, dacă întrunesc nouă voturi şi nu se exercită niciun veto. În practică, cei cinci membri permanenţi - ţări care dispun de armament nuclear - au o influenţă puternică, iar consensul este obţinut de multe ori prin întruniri neoficiale, în diferite formule restrânse. 

Sursa: stiripesurse.ro

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi


Editorial 18 Octombrie 2017, de Octavian Țâcu

Expedițiile Memoriei (V): Românii/moldovenii dintre Krasnoiarsk și Irkutsk

Potrivit recensământului federal din 2002, în Rusia locuiau 172 330 moldoveni, dintre care 98 097 bărbați și 74 233 femei.

() Citeşte tot articolul

Editorial 18 Octombrie 2017, de Dan Nicu

Integrarea europeană în Constituție, subiect propagandistic al guvernării

Obiectivul anunțat de guvernare, în special de către președintele Parlamentului, de a introduce în Constituție integrarea europeană ca direcție a politicii externe a R. Moldova, trebuie analizat din mai mule puncte de vedere.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Octombrie 2017, de Pavel Păduraru

Aşteptări

Femeia de serviciu. Am şi eu o vecină, ca toată lumea, numai că a mea e puţin mai altfel decât celelalte.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Octombrie 2017, de Moni Stănilă

Uriașii cu un singur text (I)

Există autori care reușesc să se impună ca mari scriitori cu un singur volum sau chiar un singur poem. Însă lucrurile nu stau întotdeauna atât de simplu pe cât pare.

() Citeşte tot articolul

Bună Dimineața 16 Octombrie 2017, de Ana Gabor

Mandat de la Dumnezeu sau de la Putin?

„Putin, te iubim! Noi ca tine vrem să fim!” (Zicală din Sadova)

() Citeşte tot articolul

Editorial 12 Octombrie 2017, de Moni Stănilă

Ziua orașului

Se apropie ziua orașului, motiv de bucurie pentru mulți dintre noi. Concerte, ziua vinului și câte ceva gratuit ca oamenii să fie mulțumiți. De obicei muzica e fără plată pentru cetățeni, iar muzicienii primesc onorarii de la primărie.

() Citeşte tot articolul

Atitudini 22 Septembrie 2017, de Marin Basarab

De ce nu se fac filme documentare în Moldova?

În Republica Moldova nu se face film documentar.

() Citeşte tot articolul


 

 Cele mai citite articole Timpul.md