UE / Nato

Ultimatum pentru Grecia: Atena va fi suspendată din spaţiul Schengen dacă nu controlează graniţele maritime în 3 luni

UE consideră că situaţia actuală pune în pericol existenţa spaţiului Schengen.

Pe baza unei propuneri a Comisiei Europene, decizia a fost adoptată de către consiliul UE în cadrul unei reuniuni a miniştrilor de Finanţe desfăşurate la Bruxelles, au precizat surse europene pentru agenţia de presă citată.

Dacă recomandările făcute de Comisie nu sunt puse în aplicare în mod satisfăcător, executivul european poate propune, într-un interval de 3 luni, reintroducerea controalelor la graniţele din interiorul spaţiului Schengen, o măsură inedită.

O sursă UE a declarat pentru Reuters că votul din consiliu a trecut în pofida opoziţiei din partea Atenei. Solicitarea îi oferă Atenei 3 luni să implementeze 50 de recomandări pentru a întări verificările la graniţa. Cum implementarea pare puţin probabilă, va putea fi declanşată activarea fără precedent a prevederilor care permit statelor membre să reintroducă controalele la graniţele interne sin Schengen pentru un interval de până la 2 ani.

Oficialii UE susţin că măsură nu intenţionează să izoleze sau să stigmatizeze Grecia, ci să se asigure că controalele de la graniţele de pe teritoriul UE, inclusiv cele dintre Germania şi Austria, pot să rămână în vigoare fără să încalce legea după expirarea derogărilor bazate pe alte prevederi din codul Schengen.

sursa: hotnews.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *