Politică

Ultimele pregătiri pentru scrutinul de duminică: Astăzi în R.Moldova se încheie campania electorală

Pentru prima dată de la independența R.Moldova, o formațiune politică este exclusă din cursa electorală. Este vorba de Partidul ”Patria”,condus de Renato Usatîi, un proiect politic, susținut de Moscova. Curtea de Apel a constatat că formațiunea a folosit bani din străinătate, în timpul campaniei electorale, ceea ce contravine legislației R.Moldova. Totodată, în ultima zi de campanie, R.Moldova este vizitată de președintele ales al României, Klaus Iohannis.

Proaspătul președinte al României vine cu un mesaj puternic de susținere a parcursului european, un mesaj cu o conotație electorală, spun comentatorii moldoveni. Klau Iohannis îi va îndemna pe moldoveni să-și dea votul pentru partidele pro-europene, care se află la guvernare. La Chișinău, Iohannis va avea întrevederi cu fostul premier, Vlad Filat, președintele Partidului Liberal Democrat din R.Moldova, formațiune care l-a susținut pe Iohannis la prezidențiale, dar și cu președintele țării, Nicolae Timofti. Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Klaus Iohannis scria că în egală măsură, ar trebui să existe o conștiință comună a obiectivului tuturor forțelor care cred și susțin un viitor european pentru Republica Moldova. Iar acest obiectiv este unul singur: integrarea în Uniunea Europeană. Și ar fi o mândrie, spune Iohannis, ca acest lucru să se întâmple în timpul mandatului său de președinte al României.

Ultimele pregătiri pentru scrutinul de duminică

La alegerile parlamentare vor fi deschise 2073 secții de votare în R.Moldova. Buletinele de vot au fost deja repartizate birourilor electorale. Din lipsă de spaţiu, Comisia Electorală Centrală a aprobat amplasarea mai multor secții de votare în locuri mai puțin obișnuite. Astfel, mii de alegători sunt aşteptaţi să voteze în baruri, brigăzi de tractoare, biserici sau chiar în locuinţe private, scrie publika.md. Totodată, toate secţiile de votare vor avea internet. Va fi posibilă aplicarea Registrului de Stat al alegătorilor, sistem informațional unic de evidență a electoratului care va pune la dispoziție o bază de date corectă și completă a alegătorilor, inclusiv a cetățenilor cu drept de vot, aflați peste hotare.

La alegerile parlamentare din R.Moldova, în străinătate vor fi deschise 95 de secţii de votare, de trei ori mai multe ca la scrutinul precedent din 2010. În Italia vor fi 25 birouri electorale, urmată de România cu 11 secții de votare. În SUA vor fi 6, Franța, Portugalia, Rusia, câte cinci birouri electorale în fiecare țară. Moldovenii din Spania sunt așteptați să voteze la patru secții, în Marea Britanie și Canada, la cele trei secții deschise în fiecare țară. De asemenea, și în Ucraina vor fi 2 birouri.
Guvernul României a aprobat un proiect de Hotărâre de Guvern potrivit căruia elevii şi studenţii din Republica Moldova care studiază în România vor beneficia de o călătorie gratuită cu trenul în ziua alegerilor parlamentare. Tinerii moldoveni vor putea vota la Bucureşti, Iași, Galați, Timișoara, Brașov, Cluj-Napoca, Constanţa, Bacău și Suceava.

Acțiuni de destabilizare a situație social-politice, puse la cale de extremiști

Pe final de campanie electorală, mai multe organizații extremiste din R.Moldova și-au intensificat acțiunile. Poliția a reținut mai mulți tineri care pregăteau organizarea unui ”Maidan” la Chișinău, după alegerile de duminică. Oamenii legii au descoperit la locuințele unor activiști ai organizației „Antifa”, muniții, dar și sume mari de bani, inclusiv ruble rusești. A fost reținut și un militar în termen care avea acces la arme și muniții. Tinerii aveau scheme pregătite pentru a lua cu asalt, după scrutin, Comisia Electorală Centrală, dar și postul public de televiziune. Oamenii legii îi îndeamnă de cetățeni să fie vigilenți și să nu se lase provocați în ziua scrutinului, dar și după alegeri. Precizăm că, unii membri ai organizației ”Antifa” se regăseau pe listele electorale ale Partidului ”Patria” a lui Renato Usatîi, formațiune ce a fost scoasă joi din cursa electorală.

sursa: rfi.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *