Moldova

Un an de la debarcarea comuniştilor

Vlad Filat, preşedinte PLDM, prim-ministru al R. Moldova

„Astăzi, avem o opţiune clar europeană”

Înainte de toate ar trebui să vorbim despre semnificaţia datei de 29 iulie 2009. A fost o zi în care R. Moldova şi-a recăpătat libertatea, zi în care cetăţenii ţării şi-au recăpătat dreptul de a fi guvernaţi într-o manieră democratică şi au obţinut o perspectivă clară, ce le oferă un viitor în spaţiul valoric european. Votul din 29 iulie 2009 este important pentru că a pus punct celor opt ani de guvernare comunistă, care au însemnat o perioadă neagră pentru ţara noastră. Totodată, trebuie să-i menţionăm pe cei care au făcut posibil ca această zi de 29 iulie 2009 să existe, mă refer la tinerii din RM care au avut curajul să ceară şi să determine această schimbare.

Cred că am reuşit foarte multe lucruri în acest an. Am demonstrat că RM are capacitatea să fie guvernată eficient, am obţinut pentru ţara noastră, pentru cetăţeni o opţiune clară europeană, având sprijinul necesar din partea partenerilor noştri externi. Chiar şi vizita pe care am întreprins-o marţi la Bruxelles demonstrează clar acest lucru. Mai mult ca atât, dincolo de valorile generale pe care trebuie să le menţionăm, faptul că cetăţeanul nostru la ora actuală are posibilitatea să fie informat obiectiv, că avem o presă liberă, se datorează acestui efort de un an de zile şi acelei zile de 29 iulie. Desigur, sunt şi multe lucruri rămase încă nerezolvate. Nu am reuşit să finalizăm procesul electoral şi, iată, la un an de zile de la scrutinul anticipat suntem în situaţia să organizăm iarăşi exerciţii electorale, mă refer şi la referendum, dar şi la alegeri parlamentare anticipate şi cele prezidenţiale, ceea ce presupune iarăşi un efort, atât pentru clasa politică, cât şi pentru societate.

Referitor la angajamentele PLDM, multe au fost îndeplinite, unele însă nu, deoarece nu doar PLDM ia decizii, avem o guvernare de coaliţie şi anumite acţiuni reprezintă compromisul dintre cele patru partide membre ale AIE. Cât priveşte Alianţa, aceasta a rezistat, în ciuda faptului că avem opţiuni diferite pe alocuri asupra unor probleme principiale. Dincolo de viziuni şi declaraţii, avem însă un obiectiv comun, care are la bază angajamentul faţă de cetăţean, şi anume asta ne-a făcut să fim împreună în acţiuni şi, cred, ne va menţine uniţi în continuare.

Serafim Urechean, preşedinte AMN, prim-vicepreşedinte al Parlamentului

„Moldova se transformă treptat într-un stat democratic”

29 iulie 2009 este una din cele mai importante zile din istoria modernă a RM. După opt ani de manipulare comunistă, la 29 iulie forţele de orientare democratică au revenit la guvernare. Numai datorită consolidării acestor forţe avem rezultate performante şi o deschidere fără precedent a Europei şi SUA către Moldova, care a devenit un subiect important pe agenda acestora. Chişinăul a restabilit relaţiile cu FMI, cu Banca Mondială, BERD, ceea ce a permis noii guvernări să salveze RM, ca să nu cadă în prăpastie. Fiind o ţară mică şi cea mai săracă din Europa, noi, cu ajutorul partenerilor europeni şi al SUA, cu greu, dar depăşim criza economică şi ieşim din acea mocirlă în care ne-au adus comuniştii. Numai datorită politicilor de deschidere ale AIE, încet-încet, depăşim acel colaps în care am fi putut nimeri. Vedeţi ce se întâmplă în alte state europene, bunăoară Grecia, care au fost nevoite să adopte acţiuni nepopulare – reduceri de personal, micşorarea pensiilor şi a salariilor, majorarea preţurilor şi tarifelor. Noi, din fericire, plătim salariile şi pensiile la timp. Şi în celelalte domenii Moldova se transformă treptat într-un stat democratic, aici, în centrul Europei. Am renunţat la politicile agresive în plan extern, am readus la normal relaţiile cu România, s-a terminat acel război diplomatic şi mediatic; se restabilesc şi relaţiile cu alţi parteneri – Ucraina, Rusia etc. Nu mai vorbesc de progresele la capitolul liberalizarea regimului de vize de intrare în UE pentru cetăţeni şi, în general, de succesele vizibile ce ne apropie tot mai mult de ziua când ne vom integra în familia europeană. Desigur, sunt şi foarte multe neajunsuri. Una dintre cele mai mari nereuşite este că n-am putut alege preşedintele RM, pentru a avea o stabilitate politică pe un termen mai îndelungat, barând astfel calea revenirii comuniştilor pe viitor la guvernare. Şi calamităţile din ultima perioadă ne-au agravat situaţia economică. Dar sunt sigur că vom depăşi aceste şi alte aspecte negative, vom organiza la nivel înalt referendumul din 5 septembrie, care ar trebui să treacă cu brio, dar şi alegerile anticipate şi cele prezidenţiale din 14 noiembrie.

Ion Hadârcă, preşedinte al Fracţiunii PL din Parlament

„Începutul prăbuşirii regimului autoritar comunist”

Mi-a revenit onoarea să exprim punctul de vedere al PL, dat fiind că din motive regretabile nu a putut face acest lucru liderul formaţiunii, preşedintele interimar al R. Moldova Mihai Ghimpu. Cunoaştem cu toţii pierderea pe care a suferit-o în aceste zile.
29 iulie este negreşit pragul unei schimbări majore pe arena politică. Între 5 aprilie şi 29 iulie 2009 noi am traversat o perioadă complicată când am simţit presiunea disperată a regimului totalitar comunist care încerca să stopeze ireversibilitatea schimbării. Totuşi, ea s-a produs pe 29 iulie. Bineînţeles că noi ne aşteptam la o schimbare mai radicală, dar în condiţiile în care s-a desfăşurat atunci scrutinul, mai mult nu s-a putut. Oricum, la 29 iulie a fost o transparenţă mai mare, un interes mai mare din partea instituţiilor europene de observatori, o implicare mai mare din partea societăţii civile şi a forţelor politice, care nu au permis fraudările masive de la 5 aprilie. De aceea, 29 iulie a însemnat începutul prăbuşirii regimului autoritar comunist.

O altă realizare foarte importantă este restabilirea încrederii organismelor europene în cursul neabătut spre integrarea europeană şi spre reformele democratice. Această restabilire de încredere s-a văzut prin acel ajutor de peste două miliarde euro oferite RM şi, în special, graţie partenerului nostru strategic cel mai apropiat, România, care de asemenea a ajutat foarte mult şi care ne reprezintă într-o măsură foarte mare interesele în acest proces de integrare europeană. Un alt capitol este liberalizarea societăţii şi refacerea pluralismului democratic. Am în vedere în primul rând diversificarea pieţei mediatice. Au apărut noi posturi TV, mai multe dezbateri şi un interes sporit din partea cetăţenilor pentru viaţa politică. Totodată, să nu uităm că statul moştenit de noi, inclusiv bugetul şi toate celelalte, erau în pragul falimentului şi noi am reuşit stoparea declinului economic şi al falimentului statal propriu-zis.

Un minus al acestui an de guvernare vine din partea opoziţiei dure a comuniştilor, prin nealegerea preşedintelui republicii, lucru care într-o mare măsură a făcut ca procesul de schimbare să se împotmolească. Noi am ajuns în situaţia de a debloca criza constituţională prin organizarea referendumului, dar avem toată siguranţa că el se va desfăşura cu succes şi că schimbarea de la alegerile de acum un an este ireversibilă.

Marian Lupu, preşedintele Partidului Democrat, parlamentar

„Un an fără monopolul unui singur partid…”

Noul an pentru Moldova, care a început la 29 iulie 2009, a marcat calea implementării unor alte reguli, civilizate, în competiţia politică moldovenească. A fost eliminată presiunea monopolului unui singur partid asupra gestionării destinelor ţării. Or tendinţele tot mai evidente de formare a unui partid-stat ajungeau să pună în pericol avansarea ţării pe calea progresului. Demontarea acestui monopol politic a acreditat în procesul decizional o nouă formulă, cea de parteneriat al formaţiunilor politice, care au format majoritatea parlamentară democratică – Alianţa pentru Integrare Europeană. În pofida anumitor disparităţi între membri, coaliţia de guvernare a reuşit să angajeze ţara pe traiectoria dezvoltării previzibile, cu perspective clare de viitor. Efectele benefice ale acestui pluralism politic deja se resimt.
Partidul Democrat consideră că statul va progresa doar atunci, când va oferi condiţii decente de trai tuturor cetăţenilor săi, indiferent de originea lor etnică, de preferinţele politice sau de poziţia socială. PDM-ul şi-a asumat promovarea noii agende sociale pentru Moldova şi îndeamnă întreaga societate moldovenească să se consolideze pentru a soluţiona, pas cu pas, adevăratele probleme, cele de ordin socio-economic, care îi afectează pe cetăţeni.

Dar trebuie să fim obiectivi în aprecierea acestui an politic. Iresponsabilitatea pentru destinele ţării, conjugată cu frustrările de perdant ale actualei opoziţii parlamentare, a împiedicat constituirea definitivă a conducerii ţării. Acest fapt pune în pericol stabilitatea internă care, în mod evident, este o condiţie indispensabilă a calmului social, dar şi o componentă definitorie a progresului socio-economic. Economia Moldovei are nevoie de investiţii, iar acestea, după cum se ştie, nu vin acolo unde există instabilitate, unde regulile de joc – fie pe plan politic, fie pe cel economic – se schimbă de la o zi la alta. Politicienii moldoveni trebuie să realizeze în deplină măsură acest adevăr, în caz contrar modernizarea şi progresul ţării vor decurge mult mai anevoios sau chiar vor intra în involuţie. Pentru ca Moldova să devină o ţară democratică şi prosperă, în care să se regăsească fiecare cetăţean, trebuie să opunem haosului – ordinea, amatorismului – competenţa, sabotajului – consecvenţa, iar populismului – realismul.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *