Editorial

Un roman superb

Iată cum prezintă librăriile romanul lui Sjón: „Un orăşel din Saxonia Inferioară, în miez de noapte – ar putea exista un ţinut mai liniştit ca acesta? Cu statuia lui din piaţa centrală, care reprezintă găina ce a salvat orăşelul în vremuri străvechi, pare a fi unul dintre locurile acelea în care nu se întâmplă niciodată nimic ieşit din comun, un eveniment cât de mic, care să-i scoată pe locuitori din rutina cotidianului.

Dar dacă ne-am afla în plin război şi un bărbat misterios tocmai ce ar fi sosit la hanul din localitate, unde lucrează Marie-Sophie, ca fată în casă? Şi dacă bărbatul acela rănit ar fugi de ceva sau de cineva, de un trecut groaznic, care aproape l-a distrus? Cum l-ar putea ajuta tânăra Marie-Sophie? Acesta este sâmburele de mister din care ia naştere romanul de dragoste al lui Sjón, întreţesând planul istoric cu cel mitologic, într-o perpetuă pendulare între pământ şi cer. Farmecul acestui roman ca un basm pentru adulţi vine din jonglarea ingenioasă cu mai multe planuri narative şi stiluri, imaginile puternice care prind viaţă în faţa ochilor cititorului, amestecul reuşit de ironie şi romantism, farsă şi istorie, poezie a miraculosului şi distorsiune expresionistă.”

Deși această prezentare e mai mult decât suficientă aș adăuga câteva lucruri legate de acele planuri stilistice și narative, năucitoare pe alocuri, dublate excelent de intertexte, unde mitologia e doar bază de construcție pentru povești fantastice născocite de scriitorul islandez.

Deși la primă vedere poveștile în povești, salturile în genul dramatic, trecerea bruscă de la umor și absurd la tragediile și traumele războiului, revenirea de acolo în plin fantastic, cu pitici și criminali, lasă cumva senzația de pizza cu de toate, modul impecabil în care Sjón controlează dozajele și schimbul de accente nu poate decât să ne convingă o dată în plus de capacitatea lui extraordinară și talentul care preschimbă o carte într-o lume aparte.

În Kukenstadt, acest oraș al găinii, se întâmplă și facerea primilor oameni și startul eșuat al apocalipsei. Distrugerea umanității trage după sine colapsul nu doar al raiului, ci și al iadului. Toate într-o poveste de două zile din micul han al orășelului saxon, în care Marie-Sophie e cu siguranță personajul excepțional al cărții, chiar și atunci când e preocupată doar de oala de noapte.

Ca să dau cel mai bun rezumat al cărții / scriitorului, voi reda o propoziție preluată de pe prima copertă: „Sjón este un povestitor extraordinar.“ Aftenposten Morgen, Norvegia.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *