Astăzi 22 Noiembrie 2017, Miercuri - Ultima actualizare la 21 Noiembrie 2017
Abonamente

a

 

 
 
Chişinău
Hânceşti
Tiraspol
Chişinău 40 Hânceşti 39 Tiraspol 39
 

Cultură 19 Iunie 2017, ora 14:50    Din editia print

Un simpozion literar

Marime Font

Timpul, care trece astăzi atât de rapid, nu este mai nemilos ca altădată, decât în alte veacuri. El a fost întotdeauna implacabil. Dacă ne raportăm la vremuri, observăm că diminuează valorile din noi, pentru că acestea apun odată cu oamenii renumiți. Și, totuși, mai există și azi din acei care își îndreaptă atenția și amintirea, cu vreun elogiu, spre adevăratele personalități din trecutul glorios al neamului. O activitate de elogiu, adusă poetului, prozatorului, dramaturgului, omului politic și de cultură, Vasile Alecsandri, s-a desfășurat în perioada 7-10 iunie, proiect susținut de Consiliul Județean Bacău și de Primăria municipiului Bacău.

Ediție-pilot sau de încălzire

Este incontestabil faptul că V. Alecsandri, mentorul care a deschis calea spre Europa, merită nu doar laudo laudatio, dar și o cunoaștere și o recunoaștere profundă, utilă generațiilor succesoare. Acesta a fost și obiectivul manifestării „Alecsandriada”, ediția I, desfășurată cu prilejul aniversării a 199 de ani de la nașterea poetului. Activitatea a inclus și un concurs de poezie și dramaturgie pentru tinerii debutanți din țară și din spațiul cultural românesc din afara granițelor. La această ediție-pilot sau de încălzire, după cum avea să se exprime poetul și omul de cultură Dumitru Brăneanu, managerul proiectului, au participat mai multe personalități: academicieni, poeți, scriitori, jurnaliști, editori de ziare și reviste, profesori universitari, cadre didactice, elevi. Prin Alecsandri sau, mai bine zis, reuniți de Bardul de la Mircești, și-au dat mâna reprezentanți din mai multe orașe: Iași, Suceava, Piatra Neamț, București, Chișinău etc. Astfel, ziarele și revistele de cultură și de atitudine – „Plumb” (Bacău), „Actualitatea literară” (București), „Deșteptarea” (Bacău), „Bucureștiul literar și artistic” (București), „Spații culturale” (Râmnicu Sărat), „Contrafort” (Chișinău), TIMPUL (Chișinău) sunt doar câteva periodice care, în mod sigur, ar disputa între ele să fie amfitrioana prin origine a lui Alecsandri.

Mediul academic despre Alecsandri

„Alecsandriada” de la Bacău a găzduit un mediu academic. Acești ultimi mohicani (sper să nu fie ultimii) ai culturii românești au venit cu gândul la Alecsandri să ne spună că V. Alecsandri a fost cea mai mare personalitate a generației pașoptiste resimte cumplite și aceste vremi. Poetul de la Mircești este primul mentor care a deschis poarta spre Europa. În pledoaria sa despre regele încoronat al poeziei românești, academicianul Victor Crăciun a menționat că Alecsandri a fost cea mai reprezentativă figură de bărbat prin tot ceea ce a făcut pentru România și pentru Europa. Dacă nu era Alecsandri, nu era Eminescu. La acest simpozion literar, personalități, care descoperă și azi spațiile culturale românești, au menționat că Alecsandri era adevărul, iar adevărul era România. „El a încheiat un drum și a deschis o cale lui Eminescu să se vadă cu ce bun simț s-a intrat în cultura europeană”, a accentuat despre imaginea culturală de atunci a Țării noastre, acad. Victor Crăciun.

Despre cel mai mare român, recunoscut în spațiul european, au mai intervenit, câte puțin, dar profund, cu pledoarii fără pereche: poetul Lucian Strochi (Piatra Neamț), prof. Nicolae Scurtu (București), jurnalista Doina Cernica (Suceava) ș.a.
Discursurile apologetice ale generației, care a crescut cu modelul eroului Dan, căpitan de plai, s-au îndreptat spre același portret caracteristic lui Alecsandri, care ne protejează și azi – el a devenit european nu pentru sine, ci pentru România, adică pentru Țară.

Nevoia de modele culturale

Alecsandri, un poet solar, pe bună dreptate a fost numit și soarele Europei. Exponent al culturii românești, el avea o gândire regală. Iar drumul pe care l-a parcurs este pentru noi un model de român autentic. Acest argument vine să-l completeze și pe celălalt – autor a două imnuri - Imnul regal (Imn lui Ștefan cel Mare) și Hora Unirii.E greu să credem dacă, după tot ceea ce a făcut Alecsandri, va mai putea răsări un altul. Cert e însă faptul că pe această undă intelectuală, poetică și științifică s-a desfășurat simpozionul „Alecsandriada” din Bacău. Îi dorim viață lungă, să ajungă din urmă „Alecsandriana” de la Liceul „V. Alecsandri” din Chișinău (director Daniela Vacarciuc) care e deja la un deceniu de existență și printr-o alternanță din „d” în „n” sau invers, să se reunească în Hora Unirii. Motive de trăire românească, prilejuite de asemenea întâlniri culturale sunt multe, avea să puncteze în studiile sale, dar și în fața publicului Ioan Dănilă, profesor la Universitatea „V. Alecsandri” din Bacău: „Avem nevoie de modele și scriitorul, diplomatul, omul politic de primă mărime al sec. al XIX-lea este reper fundamental în motivarea interioară a românilor de această vârstă pentru a-și croi viitorul”.

Bicentenarul în fața unei case demolate

Anul care vine va fi bicentenarul lui V. Alecsandri. Data și anul nașterii sunt 14 iunie 1818, Bacău, dar se spune că s-a născut în drum spre Chișinău. Sunt mai multe versiuni ale locului nașterii, dar și probleme locale actuale, legate de amintirea poetului. Cea mai dureroasă este că nici până astăzi casa, unde s-a născut, nu are imaginea binemeritată a unui loc de muzeu. Ba mai rău, stă izolată să cadă la orice mică furie a naturii, chiar sub privirile trecătorilor sau ale locuitorilor din preajmă. Nu se găsește un suflet ambițios să o renoveze. Și asta pentru că ne lipsește puterea de convingere de a deschide o casă-muzeu în amintirea poetului cu o minte regală, pe care o avea Alecsandri când, ministru de Externe fiind, în față i se deschideau ușile Franței sau ale Angliei.
Silvia Strătilă

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 21 Noiembrie 2017, ora: 16:41

Trei zodii care vor avea de luat o decizie grea în 2018. Vor simţi pe pielea lor durerea

Trei zodii care vor avea de luat o decizie grea în 2018. Vor simţi pe pielea lor durerea

Viata nu aduce intotdeauna numai surprize placute, ci vine si cu doza sa de amar. Trei dintre zodii vor trai pe pielea lor nefericirea, in 2018. Si vorbim despre necazuri in dragoste, care duc la rupturi definitive.

( ) Citeşte tot articolul


Editorial 17 Noiembrie 2017, de Octavian Țâcu

Experiențe belgiene pentru R. Moldova

Săptămâna trecută (9-11 noiembrie) la invitația eurodeputatei Monica Macovei am efectuat o vizită de trei zile în Parlamentul European și la sediul NATO din Bruxelles.

() Citeşte tot articolul

Editorial 16 Noiembrie 2017, de Pavel Păduraru

Minciuna noastră cea de toate zilele

Când eram adolescent, citeam câteodată în revistele despre VIP-uri interviuri cu oameni cunoscuți. Nu mai țin minte ce ziceau ei, dar un singur lucru îmi atrăgea atenția.  

() Citeşte tot articolul

Editorial 16 Noiembrie 2017, de Moni Stănilă

Programare la Dumnezeu

Se apropie Postul Crăciunului și mă gândesc deja că preoții vor avea mai mult de spovedit. Într-un fel e foarte bine că lumea se împărtășește, dar e extrem de ciudat că o face după calendar. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 15 Noiembrie 2017, de Octavian Țâcu

Jurnal de călătorie: Capitala culturii Cucuteni

Ghinionul localităților aflate la răscruci de drumuri este faptul că în graba călătoriilor de a ajunge spre alte destinații, acestea rareori devin loc al cunoașterii profunde și nuanțate. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 15 Noiembrie 2017, de Constantin Tănase

Ideea națională a R. Moldova: dezrobirea femeii născătoare de prunci

Întotdeauna îmi aduc aminte cu o durere ce-mi arde toate celulele și cu un nelămurit sentiment de vină, zic, îmi aduc aminte de mama care, cu degetele mâinilor însângerate rodea rufele de tabla aia cu valuri căreia țăranii îi ziceau rusește „doskă.  

() Citeşte tot articolul

Editorial 14 Noiembrie 2017, de Răzvan Munteanu

Rusia este agresivă (și) pentru că se teme

Începând cu 2008, agresivitatea militară a Federației Ruse în vecinătatea sa apropiată a atins cele mai înalte cote, fie că vorbim despre exerciții militare efectuate în scopul de a descuraja elemente externe, fie că vorbim, mai ales, de agresiuni de tipul celei din Georgia,...

() Citeşte tot articolul

Editorial 9 Noiembrie 2017, de Marin Basarab

Scrisoare deschisă din partea unui cetățean care nu vrea să-l demită pe Dorin Chirtoacă

Salutare! Sunt un cetățean al orașului Chișinău care nu va ieși pe data de 19 noiembrie la referendumul pentru demiterea primarului.

() Citeşte tot articolul