Actualitate

Un spion FSB cu cetăţenia Moldovei, reţinut la Odesa. Acesta recruta ofiţeri de securitate ai Ucrainei VIDEO

Potrivit tsn.ua, spionul reţinut este Igor Tkacenko, alias „Zima” şi „Graver”. Acesta este şi fost militar al forţelor armate din regiunea transnistreană, iar actualmente îndeplineşte funcţia de agent FSB şi activează în Ministerul Securităţii de Stat de la Tiraspol, unde este angajat din 1995. Agentul acţiona foarte prudent, fără a se grăbi.

Timp de un an venea la Odesa, avea întrevederi cu ofiţerii din cadrul serviciului contraspionaj şi înregistra discuţiile cu aceştia. De fiecare dată, drumul spionului rus la Odesa ducea spre Consulatul Rusiei. Se presupune că aici el înmâna cuiva înregistrările audio. Doar că, în ultima încercare de a oferi materialele audio a fost nereuşită şi agentul a fost nevoit să treacă frontiera cu ele, acolo şi a fost reţinut. La frontieră, spionul a fost rugat să declare toate dispozitivele electronice. El a decis să mintă şi a menţionat că nu le are, după care ofiţerii de securitate au început verificările şi au depistat un dictofon ascuns profesionist în haină. „Eu trebuia să transmit dictofonul la Consulat, lui Şuliţev.

Din cauză că el nu a fost pe loc, am decis să-l duc personal la Tiraspol”, a mărturisit spionul. De asemenea, acesta a afirmat că nu o dată a discutat cu Evghenii Şuliţev, cel care asigură interimatul consulului general rus la Odesa. Pe lângă chestiunile legate de spionaj, a fost stabilit că reprezentanţa diplomatică a Rusiei la Odesa, prin intermediul aceluiaşi Evghenii Şuliţev, a creat o schemă ilegală de eliberare a paşapoartelor ruseşti pentru ucraineni, în baza unor acte false. „La Chişinău oamenii plătesc până la 1.000 de dolari ca să ajungă la consulatul rus de la Tiraspol, iar aici, la Odesa, asta costă 250 de dolari”, spune agentul rus reţinut, Tkacenko.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *