Astăzi 21 Noiembrie 2017, Marţi - Ultima actualizare la ora 14:52
Abonamente

a

 

 
 
Chişinău
Hânceşti
Tiraspol
Chişinău 40 Hânceşti 39 Tiraspol 39
 

Actualitate 31 August 2017, ora 06:47

Unii jurnaliști din Chișinău nu știu cine sunt și ce limbă vorbesc

Marime Font

Un portal de știri de la Chișinău, a lansat de curânt o campanie cu un titlu jenant pentru o instituție media modernă în anul 2017. 

Jurnaliștii de la agora.md sunt confuzi și se întreabă „Cine sunt și ce limbă vorbesc”. Deși obiectivul proiectului este, aparent, unul bun, modalitatea aleasă de agora.md care se preface că nu știe cine e și ce limbă vorbește, nu face decât să înrădăcineze această confuzie în societate.

Cu siguranță, în R.Moldova sunt și persoane care nu cunosc ce limbă vorbesc, ele cad zilnic pradă mass-mediilor pro-ruse (sau celor „românești” dar lașe și fără coloană vertebrală) și politicienilor care reprezintă interesele Moscovei. Este trist că prin titlul „Cine suntem și ce limbă vorbim”, agora.md promovează și admite că poate exista o „discuție” dacă noi suntem sau nu români sau dacă vorbim sau nu limba română. Mai mult decât atât, pe lângă lansarea unei întrebări penibile, jurnaliștii agora.md refuză să răspundă ei la ea. Ei pretind că vor vorbi prin „cuvântul marilor cronicari, poeți și prozatori”. 

În prezentarea campanie inițiatorii modivează titlul astfel: „Pentru că în ultima perioadă apar tot mai des întrebările de genul: „ce suntem: români sau moldoveni, moldoveni sau români?” și pentru că însuși președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a declarat în repetate rânduri că vorbește limba moldovenească, iar istoria care trebuie studiată în școli este „istoria Moldovei”, cu ocazia sărbătorilor naționale „Ziua Independenței” și „Limba noastră” AGORA și EA.md lansează proiectul „
Cine suntem și ce limbă vorbim?”. Nu vom veni noi cu răspunsuri la această întrebare, ci vom vorbi prin cuvântul marilor cronicari, poeți și prozatori, lăsat drept moștenire generațiilor ce vin”, scrie  agora.md.

De ce să adresezi o întrebare la care nu intenționez să răspunzi și de ce să intri în jocurile politice ale unui președinte care încearcă să inducă în eroare populația acestui stat prin introducerea în dezbaterea publică a unor concepte de origine stalinistă având obiective imperialiste și șovine.

În R. Moldova există prea multe instituții de presă care seamănă confuzie și promovează interese politice, este tragic că și unele dintre cele sponzorizate din bani europeni (și românești) au ajuns să se alăture (intenționat sau nu) acestui val mancurt. Pentru că noi suntem români și vorbim limba română.

Amintim pe această cale că în anul 2014, odată cu recensământul populației, TIMPUL a organizat campania națională „Vorbesc românește, sunt, deci, român”.

371 ani în urmă...

În 1646, Vasile Lupu știa că vorbește românește. În 2017, unii jurnaliști din Chișinău nu știu cine sunt, și ce limbă vorbesc...

Carte romănească de învățâtură de la pravilele înpărâtești și de la alte giudeațe, cu dzisa și cu toată cheltuiala lui Vasile Voivodul și Domnul Țărâi Moldovei, di în multe scripturi tâlmăcită di în limba ilenească, pre limba româniască. În Tipariul Domnesc s-au tipărit în mănâstirea a Trei S(fe)ti(te)le în Iași, de la Hristos 1646.

TIMPUL.MD

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi


Editorial 17 Noiembrie 2017, de Octavian Țâcu

Experiențe belgiene pentru R. Moldova

Săptămâna trecută (9-11 noiembrie) la invitația eurodeputatei Monica Macovei am efectuat o vizită de trei zile în Parlamentul European și la sediul NATO din Bruxelles.

() Citeşte tot articolul

Editorial 16 Noiembrie 2017, de Pavel Păduraru

Minciuna noastră cea de toate zilele

Când eram adolescent, citeam câteodată în revistele despre VIP-uri interviuri cu oameni cunoscuți. Nu mai țin minte ce ziceau ei, dar un singur lucru îmi atrăgea atenția.  

() Citeşte tot articolul

Editorial 16 Noiembrie 2017, de Moni Stănilă

Programare la Dumnezeu

Se apropie Postul Crăciunului și mă gândesc deja că preoții vor avea mai mult de spovedit. Într-un fel e foarte bine că lumea se împărtășește, dar e extrem de ciudat că o face după calendar. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 15 Noiembrie 2017, de Octavian Țâcu

Jurnal de călătorie: Capitala culturii Cucuteni

Ghinionul localităților aflate la răscruci de drumuri este faptul că în graba călătoriilor de a ajunge spre alte destinații, acestea rareori devin loc al cunoașterii profunde și nuanțate. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 15 Noiembrie 2017, de Constantin Tănase

Ideea națională a R. Moldova: dezrobirea femeii născătoare de prunci

Întotdeauna îmi aduc aminte cu o durere ce-mi arde toate celulele și cu un nelămurit sentiment de vină, zic, îmi aduc aminte de mama care, cu degetele mâinilor însângerate rodea rufele de tabla aia cu valuri căreia țăranii îi ziceau rusește „doskă.  

() Citeşte tot articolul

Editorial 14 Noiembrie 2017, de Răzvan Munteanu

Rusia este agresivă (și) pentru că se teme

Începând cu 2008, agresivitatea militară a Federației Ruse în vecinătatea sa apropiată a atins cele mai înalte cote, fie că vorbim despre exerciții militare efectuate în scopul de a descuraja elemente externe, fie că vorbim, mai ales, de agresiuni de tipul celei din Georgia,...

() Citeşte tot articolul

Editorial 9 Noiembrie 2017, de Marin Basarab

Scrisoare deschisă din partea unui cetățean care nu vrea să-l demită pe Dorin Chirtoacă

Salutare! Sunt un cetățean al orașului Chișinău care nu va ieși pe data de 19 noiembrie la referendumul pentru demiterea primarului.

() Citeşte tot articolul


 

 Cele mai citite articole Timpul.md