Astăzi 22 Octombrie 2017, Duminică - Ultima actualizare la ora 01:41
Abonamente

Opinii & Editoriale 15 Martie 2017, ora 07:48    Din editia print

Marime Font

Unioniștii pragmatici și Mihai Ghimpu

Aud de multe ori persoane care zic că și ei sunt unioniști. DAR...

a

 
 
Chişinău
Hânceşti
Tiraspol
Chişinău 40 Hânceşti 39 Tiraspol 39
 

După acest dar, de cele mai multe ori apar apeluri la imposibilitatea realizării Unirii, la obiective care trebuiesc îndeplinite înainte (să scăpăm de comuniștii de la putere, să atingem vectorul european, să nu câștige Dodon, să scăpăm de Dodon, să scăpăm de Pahotniuc, să facem ordine la noi acasă etc., etc.). Ei de regulă pretind că sunt unioniști, dar pragmatici. Așa zicea și Filat că e (zicea, că acuma nu mai zice nimic, nici despre bătăile pe care le primea la închisoare, nici despre afacerile de miliarde în care a fost implicat). Dar să nu ne înșelăm: aceștia nu sunt unioniști pragmatici. Cel mult, dacă vrem să le ascultăm opiniile, pot fi catalogați drept unioniști perverși.
Unioniștii pragmatici sunt aceia care își văd interesul: Unirea, și nu precupețesc niciun efort pentru a-l îndeplini, și nu se opresc din cauza niciunui obstacol care le stă în cale.

De-a lungul carierei sale politice, președintele partidului liberal, Mihai Ghimpu, și-a argumentat multe din deciziile luate în timpul interimatului de președinte (de exemplu, nu participa la marșuri unioniste și nu vorbea despre Unire) tocmai pentru că invoca pragmatismul și faptul că nu dorea să tulbure apele în coaliție și să sperie poporul. La fel a argumentat prezența în coaliția de guvernământ, alături de Plahotniuc, indicând mâna Moscovei și posibila venire la putere a forțelor pro-estice. Când situația electorală a partidului a început să scârțâie, UNIREA a fost clamată pe toate afișele electorale.Un unionist pragmatic ar trebui să privească faptele și să nu asculte la vorbe. Unitatea reală de măsură este faptul realizat. Ori, există o nuanță în privința lui Mihai Ghimpu care poate să dovedească că este într-adevăr unionistul pragmatic care susține că este.
Pe televiziunile din Republica Moldova zburdă în voie canalele de propagandă rusești. Are loc un uriaș genocid cultural, iar aceste posturi sunt una dintre cauzele pentru care Igor Dodon a câștigat alegerile prezidențiale. O lege care prevede ca posturile din Republica Moldova să aibă minimum 50 la sută conținut autohton stă, nevotată, pentru că, cel puțin în toamnă, din motive necunoscute, Partidul Liberal nu a susținut-o.
Noi, ca unioniști pragmatici, ne dorim ca ponderea propagandei antiromânești din audiovizualul din Chișinău să scadă. Vom putea primi asta de la reprezentanții noștri politici? Primăvara asta?

Dacă da, e un nou pas înainte. Dacă nu, atunci... vom reveni asupra subiectului.

 

Un articol de: George Simion
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 20 Octombrie 2017, ora: 15:46

Un sector de poliție din Chișinău va avea spațiu de joacă pentru copii

Un sector de poliție din Chișinău va avea spațiu de joacă pentru copii

La 19 octombrie a fost redeschis sectorului de poliție nr. 3, din sectorul Buiucani al mun. Chișinău, care a fost complet renovat și dotat în conformitate cu cerințele internaționale și bunele practici în domeniu, asigurând tuturor cetățenilor acces liber și...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Octombrie 2017, ora: 14:17

Lavrov: Armele nucleare ale SUA din Europa trebuie să revină pe teritoriul american

Lavrov: Armele nucleare ale SUA din Europa trebuie să revină pe teritoriul american

Scutul antirachetă care este construit de Washington în străinătate constituie o problemă esențială pentru Rusia și China, a afirmat vineri, la Moscova, ministrul de externe rus Serghei Lavrov, relatează Reuters.

( ) Citeşte tot articolul


Editorial 21 Octombrie 2017, de Moni Stănilă

Credință fără învățătură?

Un om credincios poate atinge sfințenia independent de nivelul de școlarizare sau numărul de cărți citite. Rugăciunea e școala lui.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Octombrie 2017, de Pavel Păduraru

Jurnalul Morții sau Ultimul Editorial

Pe când eram student, cred că am fost la sute de lansări de carte la Uniunea Scriitorilor și pe la fel de fel de biblioteci. O făceam din două motive, care se cam ceartă între ele, dar n-am ce să le fac - e treaba lor.  

() Citeşte tot articolul

Editorial 19 Octombrie 2017, de Constantin Tănase

„Centristul” Diacov, separatismul rusesc și unionismul românesc

…Când se face referire la replica lui Iisus, dată lui Pilat, se citează, de obicei, doar prima parte („Să dăm Cezarului ce-i al Cezarului”). Să nu uităm, însă, și de partea a doua: „și lui Dumnezeu ce-i al lui Dumnezeu”. Fără aceasta, prima parte își...

() Citeşte tot articolul

Editorial 19 Octombrie 2017, de Moni Stănilă

Să ne mai distrăm un pic cu socialiștii

Știți, cred, cu toții telefoanele de jucărie pe care le primesc copiii și cum, bucuroși, fac ture prin casă bolborosind cu forță în aceste jucării.

() Citeşte tot articolul

Editorial 18 Octombrie 2017, de Octavian Țâcu

Expedițiile Memoriei (V): Românii/moldovenii dintre Krasnoiarsk și Irkutsk

Potrivit recensământului federal din 2002, în Rusia locuiau 172 330 moldoveni, dintre care 98 097 bărbați și 74 233 femei.

() Citeşte tot articolul

Editorial 18 Octombrie 2017, de Dan Nicu

Integrarea europeană în Constituție, subiect propagandistic al guvernării

Obiectivul anunțat de guvernare, în special de către președintele Parlamentului, de a introduce în Constituție integrarea europeană ca direcție a politicii externe a R. Moldova, trebuie analizat din mai mule puncte de vedere.

() Citeşte tot articolul

Atitudini 22 Septembrie 2017, de Marin Basarab

De ce nu se fac filme documentare în Moldova?

În Republica Moldova nu se face film documentar.

() Citeşte tot articolul


 

 Cele mai citite articole Timpul.md