Astăzi 13 Decembrie 2017, Miercuri - Ultima actualizare la ora 19:21
Abonamente

Opinii & Editoriale 15 Martie 2017, ora 07:48    Din editia print

Marime Font

Unioniștii pragmatici și Mihai Ghimpu

Aud de multe ori persoane care zic că și ei sunt unioniști. DAR...

a

 

 
 
Chişinău
Hânceşti
Tiraspol
Chişinău 40 Hânceşti 39 Tiraspol 39
 

După acest dar, de cele mai multe ori apar apeluri la imposibilitatea realizării Unirii, la obiective care trebuiesc îndeplinite înainte (să scăpăm de comuniștii de la putere, să atingem vectorul european, să nu câștige Dodon, să scăpăm de Dodon, să scăpăm de Pahotniuc, să facem ordine la noi acasă etc., etc.). Ei de regulă pretind că sunt unioniști, dar pragmatici. Așa zicea și Filat că e (zicea, că acuma nu mai zice nimic, nici despre bătăile pe care le primea la închisoare, nici despre afacerile de miliarde în care a fost implicat). Dar să nu ne înșelăm: aceștia nu sunt unioniști pragmatici. Cel mult, dacă vrem să le ascultăm opiniile, pot fi catalogați drept unioniști perverși.
Unioniștii pragmatici sunt aceia care își văd interesul: Unirea, și nu precupețesc niciun efort pentru a-l îndeplini, și nu se opresc din cauza niciunui obstacol care le stă în cale.

De-a lungul carierei sale politice, președintele partidului liberal, Mihai Ghimpu, și-a argumentat multe din deciziile luate în timpul interimatului de președinte (de exemplu, nu participa la marșuri unioniste și nu vorbea despre Unire) tocmai pentru că invoca pragmatismul și faptul că nu dorea să tulbure apele în coaliție și să sperie poporul. La fel a argumentat prezența în coaliția de guvernământ, alături de Plahotniuc, indicând mâna Moscovei și posibila venire la putere a forțelor pro-estice. Când situația electorală a partidului a început să scârțâie, UNIREA a fost clamată pe toate afișele electorale.Un unionist pragmatic ar trebui să privească faptele și să nu asculte la vorbe. Unitatea reală de măsură este faptul realizat. Ori, există o nuanță în privința lui Mihai Ghimpu care poate să dovedească că este într-adevăr unionistul pragmatic care susține că este.
Pe televiziunile din Republica Moldova zburdă în voie canalele de propagandă rusești. Are loc un uriaș genocid cultural, iar aceste posturi sunt una dintre cauzele pentru care Igor Dodon a câștigat alegerile prezidențiale. O lege care prevede ca posturile din Republica Moldova să aibă minimum 50 la sută conținut autohton stă, nevotată, pentru că, cel puțin în toamnă, din motive necunoscute, Partidul Liberal nu a susținut-o.
Noi, ca unioniști pragmatici, ne dorim ca ponderea propagandei antiromânești din audiovizualul din Chișinău să scadă. Vom putea primi asta de la reprezentanții noștri politici? Primăvara asta?

Dacă da, e un nou pas înainte. Dacă nu, atunci... vom reveni asupra subiectului.

 

Un articol de: George Simion
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi


Opinii & Editoriale 13 Decembrie 2017, de Moni Stănilă

Atunci când e cum ar trebui să fie

În luna octombrie am avut plăcerea să stau câteva zile în Iași, oraș care a reușit, prin festivalul internațional de literatură și traducere, FILIT, să se înscrie în lista marilor orașe culturale – fiți atenți! – din lume.

() Citeşte tot articolul

Editorial 13 Decembrie 2017, de Răzvan Munteanu

Războiul hibrid și lecția Ucrainei pentru R. Moldova

Modificările cele mai complexe apărute după sfârșitul războiului rece au fost efectuate în domeniul studiilor de securitate, riscurile și amenințările căpătând noi valențe, de cele mai multe ori chiar de natură non-militară.

() Citeşte tot articolul

Constantin Tănase 13 Decembrie 2017, de Constantin Tănase

Mârlănismul cu față europeană

Dacă e să ne luăm după Lazăr Șăineanu, autorul monumentalului „Dicționar universal al limbii române”, mârlan ar însemna numai „om prost crescut, grosolan, bădăran”.

() Citeşte tot articolul

Editorial 12 Decembrie 2017, de Moni Stănilă

În trecere prin târguri de cărți

Săptămâna trecută a avut loc la București ediţia 2017 a Târgului de carte Gaudeamus, organizat de Radio România. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 12 Decembrie 2017, de Marin Basarab

Silvia Radu și stâna Primăriei

Societatea civilă de la noi (existentă în mare parte doar pe bloguri și rețele de socializare) este foarte supărată pe primarul interimar Silvia Radu. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 12 Decembrie 2017, de Moni Stănilă

Se apropie suta

În ajunul Zilei Naționale a României, obosită și cu gândurile în altă parte, am început să butonez la televizor cu intenția de a urmări știrile de la Moldova 1. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 11 Decembrie 2017, de Octavian Țâcu

Dosarul Centenarului (IV) Adunarea Națională Moldovenească de la Tiraspol

Mișcarea de renaștere națională din 1917, care a trezit vulcanul trăirilor panromânești, ținute în frâu timp de un secol de autoritățile țariste, a avut impact nu doar asupra moldovenilor din Basarabia, ci și asupra celor de peste Nistru.

() Citeşte tot articolul


 

 Cele mai citite articole Timpul.md